Home » Авторски страници, Е-Списание

Какво ни учи COVID-19?

2020.03.15 Няма коментари
Spread the love

Моля да отговорите на нашата анкета, която ще намерите по-долу или в дясната колонка на страницата.

Въпросът ни е свързан с COVID-19:

Коя от изброените държави предприема най-адекватни мерки срещу разпространението на коронавируса?

Изберете един от следните отговори: Китай, Италия, Великобритания, САЩ или България.
Ако имате друго мнение – напишете го като коментар най-долу.

Коя от изброените държави предприема най-адекватни мерки срещу коронавируса?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

А сега прочетете следните три мнения от Фейсбук на хора, които не са лекари. Но думите им са доста характерни и разпространени сред нас в последните дни. (Имената на авторите оставяме така, както са изписани в социалната мрежа, за да може да ги откриете по лесно).

Цитат от страничката на Veneta Magistrelli:

“Китай… Видяла съм стотици фабрики, хиляди работници, знам условията, в които работят.
Китай извади за няма и 10-на година 200 мил. души от под линията на бедността.
Няма изкуствено създаден вирус.
Гарантирам ви, че всичко е естествено: бедността, мръсотията, безхаберието за човешкия живот, плюенето, ниската хигиена, продажбата на живи животни за храна по пазарите… не ми се описва какво съм видяла.
Стах ме е много, защото знам как Китай се е справил с този последен вирус…
Обичайното, абсолютно незачитане на основни човешки права.
Най-много ме е стах, че сме на път да направим същото.
И дори аз се чудя къде е границата.
Това, което ще ни разграничи, и най-добрият “преврат”, който можем да направим, е да сме по-добри и съвестни от мерките, на което и да е правителство…”

Andrey Nenov е написал във Фейсбук следното:

«От 10-на години ми прави впечатление, че американската действителност и манталитет започват много да приличат на развитото социалистическо общество, при което бюрокрация или глупави регулации пречи на нормални отношения (доскоро 18-годишен можеше да си купи пушка, но не и шоколадово яйце, щото било опасно). И най-страшното е, че както при познатия ни соц-строй всичко бе водено от една цел – да не падне петно върху лицето на Партията, то сега пък всичко се води от една цел – пари.

Преди 2 седмици си мислих, че паниката е малко преувеличена, но се оказа, че не е. А се оказа, защото не знаех, колко малко… знаем. Оказа се, че докато “глупавите, изостанали” китайци, водени от комунистическа партия, които произвеждат стоки за 1 лев/долар, строят болници за седмица и изпразват улици и фабрики, ние сме си чешели езиците, защото масово в Европа и САЩ бюрократите не можели да осигурят тестове за вируса. И въобще не сме знаели размера на проблема. Докато не дойде тази седмица. И изведнъж болните в Италия и Германия започнаха да растат в геометрична прогресия, с коефициент 20-40% / НА ДЕН! Всеки, който е учил математика, знае историята за шахматната дъска и как Царят не могъл да плати удвояваните на всяка клетка пшенични зърна… Е, графиките сочат точно това. И то най-вече в развитите (уж) страни – Италия, Испания, Германия…

За Америка – отделно – тук е друга “бира”. Тук се оказа, че умните бюрократи в продължение на седмици са отказвали на очевидно болни да ги тестват, защото не спадали към профила “пътували от Китай”. Вярно, имали приятели, завърнали се оттам, или колега болен, но понеже в чек-бокса “пътувал ли е от Китай” не може да се сложи чавка – човекът е изгонен да разнася зараза наоколо. Онзи ден дъщеря ми ми каза, че принудените насила да се върнат в САЩ студенти от Италия, дори не са ги проверявали за COVID-19. Директно по-живо, по здраво – по-родните места и учебни зали. За 1 седмица 1 заразен, при коефициент 30%, може да зарази поне 100 човека. А, честито… Вярно, преди 2 дни затвориха Университета. Но въпреки това някои умници още искали да преподават лице в лице. Щото зер – хонорариумът им ще падне.

Снощи, след като и България и САЩ обявиха извънредно положение, се разрових в данните по-детайно. Оказа се, че Америка в продължение на седмици не е позволявала използване на тестове, защото не било минало одобрение на съответната бюрокрация. На кого му пука, дали един тест е 99% или 90% сигурен, ако без него – означава “пандемия”. По същия начин, както на идиотите от Политбюро им пукаше повече за имиджа на Партията, отколкото за последствията от Чернобил, които ядем и ще ядем още дълго. И така, докато Китай, Южна Кореа, Виетнам, Тайван, Хонг Конг… масово тестват всеки рисков или новопристигнал, в развитите демокрации не бързат. Що да бързат – то всичко в живота е като в Холивуд – малко паника и ще отмине… Е, поради тази причина, когато в Китай имат вече 10 специализирани болници, при нас тук, на датата 15 февруари, са тествали цели 55 (петдесет и пет) души. При държава с 325 милиона население и опасност от пандемия! До 10 март са успели да тестват около 8500, а до вчера (13 март 2020 г.) около 14,000. Едва. Какво да кажем за другите развити – Италия, Германия, Франция… Чудеха се каква директива ще има дадат брюкселските зелки.

Докато в Южна Корея коефициентът на тестване е 4000/1 милион, в Хонг Конг – 2100 души/1 милион, в Италия той е 1000/1 милион, то във Франция е едва около 200, а в САЩ – 26/милион или 85 пъти по-малко, отколкото в Хонг Конг например.

Сега гледах и данните за Колорадо – 700 тествани – 101 позитивни (16%), при условие, че вчера бяха 77. Или 40% ръст само за един ден… Преди 2-3 дена бяха 33… Жителите на Колорадо са горе-долу, колкото в България – 6-7 милиона. Или са тествани едва 13 души/на милион. Като приложите коефициента на тестване, може да разберете колко по-голямо количество хора заразени обикалят улиците наоколо. И в Европа не е по-различно, да не мислите. И то точно, защото проспаха първите 2-3 седмици и си играха на политика – колко щял да спадне БВП, за кое НПО да отпуснем парички и дали ще покрием критериите за влизане в Еврозоната. Вместо да гледат с колко може да спадне населението и дали ще има държави въобще в досегашния им вид.

Днес бях в магазин тук. Полупълен с хора, с празни рафтове. И знаете ли – никой не беше с маска. Освен мен. Всички се мислят за безсмъртни. Важното е да напълним хладилника, тази опасност ще отмине след седмица и да се връщаме по-бързо към бизнеса си. А как пълним хладилника – ами купуваме всичко, на което НЕ пише “Италианско”. Големият проблем на европейците и американците е, че са толкова взерени се в джобовете си (какво ще стане с хотелчето ми, с фитнеса ми, с училището…), вместо да се замислят, че утре някои от семейството им може да е на командно дишане. Карантинният период на вируса е до 14 дни – като, според китайците, най-масово заразата се пренася до 3-6 дена.

Значи, ако устискаме на твърда карантина 1-2 седмици, след това нещата ще започнат лека-полека да се стабилизират. Растежът на заразените в Европа е 20-40% /ден, докато в “изостаналата” Азия – 1-5%. Защо ли? Защото умните хора наложиха драконовски мерки – затваряне на фабрики, на магазини и обществени служби, затваряне на хората в домовете им, под заплаха от арест, а при груби нарушения – знаете какво е другото наказание в Китай. А в развитите Европа и Америка си играем на демокрация. А сега, най-страшното – изходът от болестта. Вижте графиките на Италия, на Китай, на САЩ, на Германия…

Докато в Китай и Корея съотношението летален изход/излекуван непрекъснато се подобрява и смъртните изходи намаляват, то в Америка, Италия, Франция тенденцията е точно обратната – излекуваните намаляват, смъртните изходи се увеличават. Парадокс, при който неминуемо си задаваш въпроса, защо Комунистически Китай се справя по-добре от световните демокрации? И положението ще става все по-страшно, защото, за разлика от някои европейски страни, тук малко бизнеси все още затварят или поне се преустройват.
Днес вече ме е страх. Защото, ако изследват всички, които трябва, ще се окаже, че сме на ръба. Самовлюбеното, игнориращо фактите отношение на много от развитите държави, поставя под опасност всички. Защото ни научиха, че истината е това, което показва Холивуд, където добрите и доброто винаги побеждават. Но истината е различна.

Едно нещо знам – и в Америка, и в Европа, ако не загинем от алчност и глупост, коронавирусът, ще ни направи по-силни, по-внимателни и по-умни отпреди. А някой ден може би ще настигнем Китай…
А някъде по света има хора, които играят САМО с децата си в малко селце, ядат прясно сирене и мляко, домати от градината пред тях и не се замислят колко е паднал DOW Джоунс.»

И последен цитат – от стената на Valia Bradshaw:

«Искрено вярвам, че този вирус ще ни научи на това, и то ще е най-голямата полза от него… 30 години вече вървим в една объркана посока, която си мислим, че води напред… Дойде време за пренареждане на приоритетите… Време, в което да се гордеем с лекарите си, с медицинските си сестри, с персонала на мизерните ни болници, с всеотдайния труд на доброволци… Време да БЛАГОДАРИМ на този вирус, който ни докара тази криза, защото след нея нищо няма да е същото…»

Доказано е, че четенето ни спасява от «Алцхаймер». Личното мнение на пишещия тези редове е, че четенето ще ни спаси въобще – нас и бъдещето ни. Ако сте стигнали дотук, то значи ще живеем по-умни и по-здрави. И надявам се и по-щастливи! Лично аз не смятам, че трябва да следваме примера на Китай или Русия. Но и това, което се случва в Италия или САЩ, не е изход. Изходът е в това да избираме за водачи на държавите ни най-добрите, умните и най-моралните сред нас. А днес не е така*.

Но, за да правим правилно големите избори, трябва да се научим да постъпваме правилно ежедневно и при най-дребните и маловажни случаи. COVID-19 ни поставя пред не особено труден избор. За мен той е да съкратя контактите си до минимум за 30 дни и да си остана вкъщи, при най-близките ми хора. Така ще получа и ще дам повече любов, която толкова ни липсва в забързаното време. Разпространявайте любов, а не вируси!

————————————————————————–

* Днешните избори в цял свят са олигархични. Практически – избори без избор. Как може да се промени това сме писали още преди години – виж тук и тук. Очаквайте скоро нови материали по темата – избори чрез жребий.

** Няколко съвета от Уницеф – вж. видео.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.