Home » Авторски страници

Земеделие и прехрана при пандемия

2020.03.21 Няма коментари
Spread the love

Снимка: Булфото

Пандемията Коронавирус, обхванала света, насочи всички мисли към заразата, предпазването и лечението. Вниманието основно е съсредоточено върху търсенето на ваксина и изработката на защитни средства.

Методите за ограничаване на заразата доведе до затваряне на граници, до извънаредно положение в почти целия свят. Пътуванията са сведени до минимум. Много предприятия и заведения и магазини са затворени за определен срок.

Ограниченията за влизане в определени държави водят и до ограничаване на производството на плодове и зеленчуци (беритба и доставка) – САЩ, Германия, Западна Европа – осъществявано основно на мигранти и сезонни работници.

Масовата психоза доведе до бързо изкупуване и на хранителни стоки от веригите магазини.

В Австралия в определени магазини е въведен лимит за покупка на определен вид стоки.

Светът е във война с общия враг коронавирус, все още не е обявено военно положение и жителите не са минали на дневен порцион, съобразен с необходимата дневна енергия в килокалории.

Не се знае временните извънаредни мерки дали няма да бъдат продължени и кога ще има готова ваксина или подходящо лекарство.

Има заплаха за нова голяма финансова криза. Но също така предстои и криза в хранителната верига на хората по земята. Наличното производство на плодове и зеленчуци на закрити площи – почвено и безпочвено, няма възможност да осигури необходимото количество пресни плодове и зеленчуци в глобален мащаб.

Редно е да се осигури скоростна роботизация на производство беритба и доставка на плодове и зеленчуци за прясна консумация в глобален мащаб, до всеки консуматор или до предприятие за преработка (замразяване, консервиране и др). Има достатъчно готови технологии, които бързо могат да бъдат внедрени на базата на блогчейн технология.

Има достатъчно произведени мобилни наземни роботи и дронове, които с малки подобрения могат да се ползват. Има достатъчно произведени елементи за създаването на хващачи и манипулатори. За по-бързото внедряване в производство е редно да се премите на отворен код на работа на програмистите, разработващи изкуствен интелект, конструктурите и собствениците на разработки на селскостопански роботи.

Дано да греша в логическите си предположения за създалата се и очаквана ситуация!

 

Марин Мидилев

————————————————————————

Бел. ред.: Повече за селскостопанските роботи – вж. доклад AGRICULTURAL ROBOTS ON THE BASIS OF INDUSTRY 4.0. Marin Midilev, Ivan Gramatikov, Todorka Lepkova, Ivanka Martinova.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.