Home » българи зад граница, Избрано

Диригентка Офелия Русева е починалата от коронавирус българка в САЩ

2020.03.27 Няма коментари
Spread the love

78-годишната диригентка Офелия Русева отказала да отиде в болница, мислела, че има грип

Синът ѝ Людмил, на когото гостувала в Питсбърг, също се оказал заразен

Българска хорова диригентка бе застигната и погубена от коронавируса на хиляди километри от родината. 78-годишната Офелия Русева почина след усложнения, докато гостувала на сина си в Питсбърг, щата Пенсилвания, съобщи изданието “БГ-Войс”.

Русева е основателка на женския камерен хор “Арфа” към читалище “Николай Хайтов” в София. Завършила е столичната музикална академия, а под нейно ръководство хорът е печелил много награди на фестивали у нас и по света. Самата Офелия говорела свободно 5 езика, което ѝ помагало да завързва много контакти по време на турнетата на хора по света.

78-годишната жена починала в очакване да я закарат в болница на 19 март. Наличието на КОВИД-19 не било установено веднага, защото имала и други заболявания. Едва след посмъртно направен тест станало ясно, че е била заразена с коронавирус. Като причина за смъртта ѝ е посочен остър респираторен дистрес синдром. “Но тя замина за Америка в добро здраве и добро настроение, с желание да се срещнем отново и да продължим в музикалното поприще, но там се разболява от коронавирус, който я покоси и така ние я загубихме завинаги”, каза пред Би Ти Ви хористката Светла Йотова. Русева пристигнала в САЩ през ноември.

Синът на българската диригентка Людмил Велев също е заразен с коронавирус и лежи в спешното отделение на Презвитерианската болница в Питсбърг. Оттам са обявили, че състоянието му е сериозно, но стабилно и той диша с помощта на респиратор. Велев живее в града от 2001 г. Той работи като шофьор за “Юбер” и “Лифт”, разкрива местната преса.

Русева отказвала да отиде в болница, разказа Людмил пред изданието “Питсбърг пост газет”. Мислела, че има грип и ще се оправи от само себе си. В последните 2 дни спяла непрекъснато, но въпреки възрастта си и лошото си състояние настоявала да не бъде викан лекар. “Нямаше застраховка и мислеше, че няма да може да плати сметката. И понеже е чужденка, се притесняваше още повече”, разкрива 43-годишният мъж. Той настоявал многократно за болница, но майка му не се съгласявала. Вероятно защото преди 2 седмици първо се разболяла 4-годишната внучка Изабела, но се оправила за дни. После снахата Кармен Бланко не била добре, но също се оправила за ден. Людмил и майка му започнали да се влошават едновременно около 12 март. 4 дни по-късно тя наистина се почувствала зле. Според него Русева опитвала да скрие истинското си състояние, като му казала, че просто има нужда от почивка и ще се оправи. На 18 март споделила, че се чувства по-добре и наистина изглеждало така.

Велев твърди, че изобщо не е подозирал, че някой в семейството може да има КОВИД-19. Но “Питсбърг пост газет” припомня, че децата като 4-годишната Изабел често карат без симптоми и затова могат да заразят околните, а най-уязвими са хората над 60 г. Така на 19 март Русева вече била много отпаднала и искала помощ да слезе по стълбите. Кармен ѝ помогнала, след което извикала съпруга си, защото 78-годишната жена не можела да говори ясно. Когато Людмил дошъл, тя само промълвила няколко думи и изгубила съзнание.

Синът веднага звъннал на тел. 911, но изгубил 8 минути да обяснява на диспечера, че майка му наистина е много болна. Линейката пристигнала след 25 мин. В това време сърцето на Офелия спряло. Велев започнал да ѝ прави изкуствено дишане, докато дойдат лекарите, облечени в предпазни костюми.“ За 40 минути направиха всичко възможно, но тя си беше отишла”, казва скърбящият син. Жената била тествана за КОВИД-19 след смъртта си и тогава станало ясно, че вирусът я е убил.

Велев попил любовта към музиката от майка си. В университета той получил музикално образование и там срещнал жена си Кармен, която е от Венецуела. Двамата стават семейство през 2007 г. а през 2015 г. получават американско гражданство. След като се дипломира, Велев свири на обой в симфоничния оркестър на Алтуна. Започва да прави курсове за “Юбер” и “Лифт”, след като се ражда дъщеря му, за да печели повече.

Майка му планирала да се прибере в България през май. Той многократно през годините я питал дали иска да кандидатства за зелена карта и да дойде да живее с тях, но тя отхвърляла идеята. “Беше много привързана към родината, хора си и приятелите си”, казва Людмил.

Заради пандемията няма да има опело, тъй като са забранени събиранията на хора. Приятели на семейството са започнали кампания за набиране на средства за погребението на българката. 114 души до ранния следобед в четвъртък (българско време) бяха дарили 6404 долара. Семейството се надява да организира мемориална служба веднага щом това стане възможно. Приживе Русева настоявала да бъде кремирана.

“Офелия обичаше да пътува, да опознава нови места и винаги намираше начин да общува с хората независимо от родния им език. Тя ще липсва на всички нас, които имахме шанса да я познаваме”, казват приятели и съседи на семейството.

“Oще я чувам как пее българска приспивна песен на сина ни Нико”, споделя Ана Диаз.

“Беше удоволствие да я познаваме, макар и за кратко време. Бяхме възхитени от нейната личност и любов към живота. Казвахме си, че бихме искали да имаме нейната енергия, когато станем на нейната възраст”, добавят Силвия и Ник Дюбос.

“Офелия Русева беше добре подготвен диригент с качества. Много сериозен и добър човек. Като поеме ангажимент, винаги го изпълнява.” Това каза за починалата в САЩ българка диригентът проф. Емил Янев.

С нея се познавал от 1952 г., когато са работили в Плевен. Тогава тя била учителка в Музикалното училище, а проф. Янев – диригент на филхармонията. Участвали са в много общи мероприятия.

Източник: “24 часа”

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.