Home » Авторски страници

Международен форум “Велики Преслав – история на цял един народ”

2020.02.12 Един коментар
Spread the love

Предстои провеждането на Международен културен форум „Велики Преслав – история на цял един народ“, организиран от Община Велики Преслав и утвърден от Министерството на образованието и науката, както и включен в календара за изяви по интереси на децата и учениците за учебната 2019/2020. През април 2018 г. беше първото издание на конкурса, в който взеха участие ученици от 19 области с повече от 300 творби. От 2019 г. форумът прерасна в международен, тъй като участваха и ученици от българските училища по света и от небългарски училища в България и чужбина.

Основната цел на форума е популяризиране и утвърждаване културно-историческото наследство на България и приносът ни за развитието на европейската и световната култура.

Специфичните цели са:

1. Насърчаване на интерес у младото поколение към културно-историческото наследство на Велики Преслав и мястото на българската писменост и култура във формирането на европейската и световна култура.

2. Организиране форум и конкурс за изява на ученици в областта на историята, литературата и изкуството.

3. Включване на ученици от българските училища от Европа и света за насърчаване на интереса им историята и културата на България, и чувство за принадлежност към родината. Опазване чистотата на българския език и съхраняване на родовата памет.

4. Включване на ученици от небългарски училища от България и чужбина, с цел запознаване и популяризиране на българската история и култура. Създаване на приятелски връзки между български и чуждестранни ученици.

Конкурсната програма на форума включва възможност за изява на деца и ученици от 6 до 19 години – от I до XII клас (разделени в три възрастови групи), чрез литературно творчество – стихотворение и есе, и чрез художествено творчество – по видове изкуства: живопис, графика, скулптура, приложно-декоративни изкуства. Всеки участник може да се включи с не повече от две творби.

Срокът за получаването им от организаторите е до 15 март 2020 г. Литературните творби следва да бъдат изпращани на електронния адрес: [email protected], а художествените творби – на следния адрес: гр. Велики Преслав, ПК 9850, ул. „Борис Спиров“ № 61, Народно читалище „Развитие 1874“ (за библиотеката), тел. за връзка: 0538/ 4 35 67.

Всеки ученик получава диплом за участие, а наградените в трите възрастови групи по раздел и жанр – медал, статуетка и грамота. Предвиждат се и други награди.

Връчването на наградите ще се състои през месец април 2020 г. Творбите ще бъдат подредени в изложба в Община Велики Преслав, зала “Тържествена”, и остават в учредения от 2018 г. фонд на форума. Ще бъде издаден диск и алманах с творбите, който ще бъде изпратен на училищата, включително и българските училища в чужбина.

В Инициативния комитет на форума е и нашата сънародничка в Лондон, Великобритания, Теодора Митева.

Фейсбук страница на форума – “Международен културен форум „Велики Преслав – история на цял един народ“.

СТАТУТ на Международен културен форум “Велики Преслав – история на цял един народ” – вж. СТАТУТ подробен

 

Инициативен комитет

на форума „Велики Преслав – история на цял един народ“

 

One Comment »

  • ЛИБИ said:

    ЛИБИ том 1 от 1958г, вече с OCR разпознаване, една от най-ценните книги за българската история, учебник и справочник, може да бъде изтеглена от тук http://bulgars.site/libi.php

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.