Home » Избрано

Събират подписи за провеждане на референдум за еврото

2020.02.10 Един коментар
Spread the love

Инициативният комитет предлага 4 въпроса, 3 от които са по други теми

Събират подписи за провеждане на референдум за евротоИнициативен комитет започва да събира подписка в подкрепа на референдум за еврото. За целта председателят на Народното събрание вече е уведомен. От инициативния комитет “Референдуми за справедливост” вече официално започва подписка за иницииране на Национален референдум за еврото и за реално участие на народа в управлението на държавата в съответствие с предвиденото в Конституцията на Република България и демократичните стандарти на Венецианската комисия, със следните предложения:

1. Желаете ли да бъде запазен българският лев, а България да не влиза във валутния механизъм и да не приема еврото, докато средната работна заплата в страната не достигне средното равнище в Европейския съюз?

2. Желаете ли българският народ да може да инициира национални референдуми по всички въпроси от компетентността на Народното събрание без ограничение?

3. Желаете ли задължителен национален референдум да се инициира с минимум 50 000 подписа на граждани с избирателни права, събирани в продължение на не повече от 4 месеца?

4. Желаете ли предложението за национален референдум да бъде приемано с обикновено мнозинство на гласувалите, независимо от това колко избиратели са участвали в референдума, така както резултатът от политическите избори се приема независимо от броя на гласувалите в тях?

Фейсбук страница “Референдуми за справедливост” – https://www.facebook.com/referendumi.spravedlivost/

iNews.bg

One Comment »

  • Иван Светославов said:

    Мнозинството български граждани, поради това, че нямат необходимите познания и/или необходимата комплексна и обективна информация, не са в състояние да изразят обосновано мнение. Същото основание поставя под съмнение обективността в отговорите и на втория въпрос. Ако по всички въпроси от компетентността на НС се правят референдуми, тогава неговото съществуване, до голяма степен се обезсмисля. Просто изборите трябва да се организират по правила, които осигуряват избирането за депутати на хора с достатъчно добра експертиза. Броят на подписите, с които може да се инициира референдум не трябва да бъде по-малък от 10% от броя на регистрираните легитимни избиратели (без “мъртвите души”). Що се отнася до 4-я въпрос, трябва още да се помисли. Защото положителният отговор, всъщност компроментира тежестта на референдума като реално отражение на общественото мнение и го свежда до мнение на твърде ограничен кръг от хора.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.