Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

Има ли кой да чуе апелите за запазване на Болградски район в Украйна?

2020.01.25 Няма коментари
Spread the love

На 24 януари, петък, от Дружество „Св. св. Кирил и Методия“ – гр. Болград, Украйна, са се обърнали към кабинета на президента Румен Радев. Те са били притеснени, че същият ден в Одеската държавна областна администрация ще се разглежда решение за заличаване на Болградски район като самостоятелна административна единица, а в понеделник, 27 януари, централната власт в Киев ще утвърди това.

На самото заседание на Одеска областна администрация не е било взето конкретно решение, но всичко е било изпратено към централната власт в Киев, където, според нашите сънародници от Дружество „Св. св. Кирил и Методий“, в съответен подкомитет, отговарящ за развитието на териториите и общините, сагата с ликвидирането на Болградски район, течаща от доста време, най-вероятно ще приключи и той ще престане да съществува като самостоятелна единица. 

Във връзка с този много важен за нашите сънародници, живеещи в Болградски район, въпрос, от българското бесарабско дружество се надяват на подкрепа от българския президент Румен Радев, който да се обади на украинския си колега Владимир Зеленски. Още повече, че преди време, при среща на президента Радев с бившия президент на Украйна Порошенко, бе обещано да се запази самостоятелността на района.

По въпроса за Болградски район е имало скоро изглежда някакви разговори между български дипломати в Одеса и представители на украинската държава, но, според нашите сънародници от Дружество „Св. св. Кирил и Методий“, представителите на България се боят да заемат по-активна позиция, а украински длъжности лица гледат на този въпрос като на намеса във вътрешните работи на страната.

По въпроса за запапазването на Болградски район имаше на 11 декември м.г. и заседание на Комисията по политиките за българите в чужбина към Народното събрание (вж. тук и тук – Резолюция 10.12.2019).

От Дружество „Св. св. Кирил и Методий“ – Болград пишат до нашето издание, че нееднократно са апелирали и апелират към България, за подкрепа в борбата им да запазят българщината в Болградския район в украинската Бесарабия.

„Кога ще чуем гласа на нашата Прародина??? Очакваме българските институции, независимо от поетите от предходния украински президент ангажименти, да поставят отново въпроса пред украинските власти за запазване на Болградски район като самостоятелна административна единица (Болградский округ). Едно обаждане Президента на Р. България до Президента на Украйна може да спре ликвидацията на Болградския район.“ пишат те. 

Надяваме се българската държава, президентът Радев, Външно министерство и пр. да се решат на по-активно поведение по въпроса за запазването на Болградски район в Одеска област на Украйна, който скоро може да бъде заличен. 

Следват част от апелите, изпратени до български и украински институции, както и други документи по темата Болградски район, предоставени на нашето издание от българското бесарабско дружество. Последният апел е само отпреди няколко дни.

1. Апел до президента на Р. България Румен Радев, 10 март 2019 г.

Уважаеми г-н Президент,

Дружество „Св. св. Кирил и Методий”- град Болград, работната група по запазване на Болградски район към Болградски районен Съвет, обръщаме се към Вас, поради сложили се обстоятелства около съдбата на Болградски район, където компактно живеят българи, православни албанци и гагаузи. В Украйна, Кабинетът на Министрите взе решение по време на провеждането на административната реформа в държавата, към средата на 2020 година да намали количеството на райони и от 400 да остави само 100, като ликвидира Болградски район включително.

Днес върху територията на Одеска област компактно живеят българи, гагаузи и албанци в състава на различни райони, граничещи един до друг. В Болградски район българите са представени повече от 88 процента, като в другите райони те са около половината от населението. След 1812 година, след пописване на Букурещки мир и последвалата българизация на южна Бесарабия, регионът циклично сменя своя сюзерен повече от 8 пъти. Всяка държава, упражняваща своя суверенитет тук, налагаше свое виждане по административното устройство при нас. По времето на СССР българите, живущи компактно и наброяващи стотици хиляди, стават обект на различни манипулации, разпокъсват се административно в различни райони. Само едно населено място – Болград получава статут районен център, други два са ликвидират.

Днес, в условия на независима Украйна, строителство на демократични институции в страната след 2014 година, като движение за реформи при нас активно застъпи процесът на административно-териториалната реформа. Тази реформа не предполага съхраняването на Болградски район – единствен район, където българите са представени във своето болшинство. Ликвидирането на Болградски район ще подложи под заплаха съществуването на българския етнос в региона, неговата асимилация ще получи допълнителен тласък и невъзможност да се развива и се запази като такъв.

Ликвидирането на Болградски район ще превърне град Болград в редовно провинциално селище, ще загуби статутът на духовен и културен център за всички българи в Украйна. Ние, българите, гагаузите и албанците, сме загрижени от планове, според които се предполага да се заличи, ликвидира районът и считаме това за недопустимо решение, подлагащо под съмнение развитие, съществуване на българския етнос тук. Като граждани на Украйна считаме за необходимо, че провеждането административно-териториалната реформа при нас, да се мотивира и прилагат следните точки:

1. Конституцията на Украйна, т. 132;
2. Законът за местното самоуправление на Украйна, т. 6;
3. Рамковата конвенция на Съвета на Европа по защита на националните малцинства, т. 16;
4. Европейската Хартия за регионални езици и езици за националните малцинства, т. 7, 18;
5. Декларацията за правата на националностите на Украйна, т. 2.

Обсъждането на административната реформа в Украйна става повече от 10 години. За съжаление планове по запазване на Болградски район нито веднъж не се разглеждаха. Болградски районен Съвет неведнъж провеждаше свои заседания по въпроса. Всяка сесия на районен Съвет изказваше своята загриженост по въпроса, изпращаше към съответните висши структури на Украйна свое виждане по решаване на въпроса, многократно делегираше свои представители за срещи и провеждаше такива на високо ниво в град Киев, посещавахме Кабинета на Министрите, Президентството на Украйна.

Очакваме гласът на България да се произнесе по примера на други европейски държави, с достойнство, борещи се за правата на своите сънародници, предвид изпитания, изправили се пред нас в началото на ХХI век. Строителството на нова България след Освобождението стана и с участието бесарабските българи, много от които са възпитаници на прословутата Болградска гимназия, които също са допринесли за свободата на Отечеството, за нейното възстановяване, възраждане.

Уважаеми г-н Президент,

Вашата подкрепа по въпроса за запазването на Болградски район, като административно-стопанска единица в състава на Одеска област, духовен и културен център за всички българи в Украйна, ще се възприеме положително, за да си възвърнем на град Болград предишното значение на културен и стопански център за бесарабските българи, какъв то е бил през втората половина на ХIХ век, когато тук е имало гимназия от национално значение, със своя печатница, драматичен театър, издавали са български вестници, учебници, книги и т.н.

Очакваме, позицията на българската държава и народ твърдо ще застани във
подкрепата на своите сънародници в Украйна.

С уважение,

Председател на дружеството Иван Половнюк
Секретар на дружеството Димитър Кружков
Ръководител на работната група Никола Узун

 

2. Обръщение на депутатите от Болградския районен съвет до президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов и председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, за съхранението на Болградски район в Одеска област като самостоятелна административна единица. (Целият текст тук – Президенту.)

Из Обръщението:

„Уважаемый г-н Президент,

Обратится к Вам нас вынуждает исключительная ситуация – грубое попрание прав национальных меньшинств, проживающих на территории Бессарабии и на юге Украины – болгар, гагаузов, албанцев прародиной которых является Р. Болгария.

Кабинетом министров Украины принято окончательное решение о проведении административно-территориальной реформы в стране до середины 2020 года. Предлагается произвести укрупнение районов. Из более чем 400 районов, существующих сегодня, должно остаться около 100. Две трети районов будет сокращено. В том числе будет ликвидирован и Болградский район.

В настоящее время на территории юга Одесской области болгары, гагаузы и албанцы компактно проживают в нескольких районах, проживают абсолютно мононационально в селах без примесей других национальностей, но во всех районах они составляют меньшинство населений и только Болградский район является районом, в котором большинство (88%) составляют болгары, гагаузы и албанцы.

Не будем пересказывать историю переселения болгар в Бессарабию и их вклад в освобождение Болгарии от турецкого рабства и ее становление после освобождения. Это общеизвестные истины.

Хотим отметить следующее. Со времен первых переселений (конец XVIII века) и до середины XX века болгары в Бессарабии входили в состав одной территориальной единицы с центром в г. Болград, который в умах нынешних бессарабских болгар и сегодня является таким центром.

Но в результате различных территориальных преобразований в Советское время болгары оказались в семи различных районах юга Одесской области, причем на сегодняшний день они являются большинством населения только в Бол градском районе.

И вот сейчас при очередной административно-территориальной реформе, уже в Украине, Болградский район будет ликвидирован окончательно и болгары окажутся в меньшинстве уже во всех районах проживания, что значительно затруднит, а скорее сделает невозможным решение различных национально-культурных и других этнических проблем.

Ликвидация Болградского района и превращение г. Болград в рядовой городок оставит всех болгар Бессарабии без единого духовного центра, где еще живет дух национального самосознания. Мы болгары, гагаузы и албанцы глубоко возмущены подобными планами Украинской власти и расцениваем это как акт дискриминации по национальному признаку и как начало пути к полной ассимиляции болгар и их постепенному исчезновению как самостоятельного этноса в Украине…“

 

3. Решение на Болградски окръжен съвет, Одеска област, по жалба на депутатите Киссе, А. И. и Урбански, А.И., до министър-председателя на Украйна Хончарук О. В., председателя на Върховната Рада на Украйна Разумкова Д.О., председателя на Комисията по хуманитарни науки и Информационната политика на Върховната Рада Ткаченко О. В., председателя на Комитета на Върховната Рада за организация на държавната власт, местното самоуправление, регионалното развитие, градското планиране А. А. Клочко, председателя на Комитета на Върховната Рада относно правата на човека, дезокупацията и реинтеграцията на временно окупираните територии в регионите Донецк, Луганск и Автономната република Крим, гр. Севастопол, националните малцинства и етническите отношения Д. В. Любинец, за запазването на Болградски район в сегашния му статус.

Болградският окръжен съвет решава на 24 октомври 2019 г. да подкрепи жалбата на народните представители Киссе и Урбански, и да изпрати апел за запазването на Болградски район в сегашното му състояние. (Решението на украински тук – Сесия Болград укр.)

 

4. Резолюция на представители на българската общност в Болградски район, 11.12.2019 г.

Из текста на Резолюцията:

„Ние, долуподписаните представители на българското общество на Болградски район, представители на Асоциацията на българите по света, град Варна, поради сложили се обстоятелства около съдбата на Болградски район, където компактно живеят българи, православни албанци и гагаузи, сме загрижени от планове на Кабинета на Министрите в Украйна, според се който взе решение по време на провеждането на административната реформа да се ликвидира Болградски район. Ликвидирането на Болградски район ще
превърне град Болград в редовно провинциално селище, Болград ще загуби статута на духовен и културен център за всички българи в Украйна.

Считаме, че България трябва твърдо да заяви своята подкрепа в полза на реформите в Украйна, които да предвиждат защитаване правата на българите в Украйна, според Конституцията на Украйна, международни правови документи, актови, договори: […]

Ние не искаме нищо, искаме само гласът на България да е, освен в полза на общочовешки ценности, да е в полза българския дух при нас. Нещо сме дали за освобождението от османско робство, строителството на възкръсналата българската държава.

За нас е важно днес гласът на нашата прародина да се чуе от всички наши хора, по примера на други европейски държави с достойнство, борещи се за своите сънародници, предвид изпитанията, изправили се пред нас в началото на ХХI век.

Очакваме, че Правителството на Българската държава ще се застъпи за националните правдини и културно-социалните свободи на компактно българското население в Бесарабия.“

 

5. Апел на Дружество „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Болград, Украйна, до българските депутати, министри и всички сънародници, 23 януари 2020 г.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.