Home » Авторски страници, Е-Списание, политика

Днес е денят на импийчмънта на Тръмп

2019.12.18 2 коментара
Spread the love

Днес е исторически ден – денят на импийчмънта. 

(За резултатите от него – вж. най-долу.)

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ ще гласува обвиненията за отстраняване от длъжност на президента Доналд Тръмп. Те са две: злоупотреба с власт и възпрепятстване на Конгреса.

Камарата на представителите вече започна дебата преди историческото гласуване (на снимката).

Дебатът ще продължи към шест часа, но може дори да бъде над дванадесет часа (в зависимост от продуцедурните хватки), след което долната камара на Конгреса ще гласува отделно по двете обвинения.

Гледай на живо историческия вот тук:

Очаква се демократите, които разполагат с мнозинство в Камарата на представителите, да гласуват за импийчмънт, а републиканците – против.

Сенатът, който ще съди Тръмп по-късно, е почти сигурно, че ще го оправдае. За да бъде Тръмп отстранен от длъжност, са необходими гласовете на 67 сенатора, но републиканците имат мнозинство от 53 места в 100-членния Сенат.

Вчера президентът изпрати писмо до председателя на конгреса Нанси Пелоси (на снимката).

Тръмп яростно твърди, че “процесът срещу него е подобен на съдебните процеси за вещици Салем”.

В писмото на 6 страници, което Тръмп изпрати до Капитолия, президентът нарича действията на Пелоси “злобни” и се вмъква в това, което той вижда като лични афера, като казва, че е нарушила собствената си клетва.

“Вие обиждате американците, като непрекъснато казвате “Моля се за президента”, когато знаете, че това твърдение не е вярно, освен ако не е замислено в отрицателен смисъл”, пише Тръмп в писмото. “Това е ужасно нещо, което правиш, но ще трябва да живееш с него, не аз!”

В друг сегмент от писмото Тръмп пише на оратора на Камарата: “Не знаете, нито Ви интересуват големите щети и наранявания, които сте нанесли на прекрасни и любящи членове на моето семейство.”

“Вие сте тези, които се намесват в изборите за Америка”, казва Тръмп.

Президентът беше силно критичен към стремежа на демократите за импийчмънт, защитавайки се, като заяви, че импийчмънтът “не включва никакви престъпления, никакви провинения и никакви лоши действия”.

Той също така твърди, че опитът на демократите да го отстранят от власт е част от усилията им за отмъщение за резултатите от изборите през 2016 г.

“Това не е нищо повече от незаконен опит за преврат на партизани, който въз основа на скорошни настроения ще се провали лошо на щанда за гласуване”, пише Тръмп. “Вие не сте само след мен, като президент, Вие сте след цялата Републиканска партия.”

Тръмп е определен за третият президент в историята на САЩ, който ще бъде импийст.

Той написа, че Пелоси е “изгубила значението на много грозната дума импийчмънт!”

“Пристъпвайки към недействителния им импийчмент, Вие нарушавате клетвата си, нарушавате вярността си към Конституцията и обявявате открита война на американската демокрация”, написа Тръмп.

Президентът също използва писмото, за да изпрати съобщение до електората си – едновременно да каже на своите привърженици, че не се отказва от борбата срещу импийчмънта, докато сгъва някои от най-големите си попадения срещу демократите и така нареченото вашингтонско блато.

Тръмп посвети голяма част от писмото, за да изтъкне това, което вижда като политически победи, като заяви, че демократите са “отчаяни да отвлекат вниманието” от състоянието на икономиката и други усилия на администрацията. Той нарече уволнението на директора на ФБР Джеймс Коми “едно от най-добрите решения на страната ни”.

 

Какво трябва да знаем за импийчмънта на Тръмп – пише Надежда Неменски в сайта Vesti.bg

За първи път от повече от две десетилетия САЩ са тласнати към драма за импийчмънт. Тази драма включва отношенията на президента Доналд Тръмп с правителството на Украйна.

През последните два месеца процесът понякога беше объркващ и труден за проследяване.

Длъжностни лица от федералното правителство дадоха показания пред комисията по разузнаването на Камарата на представителите, докато конституционни експерти и юристи дадоха показания пред Комисията по правосъдието, която ще реши дали процесът да продължи.

Но тъй като Конституцията не е конкретна по въпроса за пътя, който трябва да следва процесът по импийчмънт, а много хора с удоволствие разпространяват некоректна информация, за американците (и не само) процесът започна да става неразбираем.

 

Ето кои са най-често задаваните въпроси относно импийчмънта и техните отговори:

Защо президентът Тръмп е изправен пред импийчмънт?

Демократите от Камарата представиха във вторник два документа за импийчмънт срещу президента Тръмп, заради отношенията му с Украйна, обвинявайки го в злоупотреба с власт и възпрепятстване на Конгреса, произтичащи от усилията му да осигури разследвания в Украйна срещу бившия вицепрезидент Джо Байдън и предполагаема намеса в президентските избори през 2016 г. в САЩ.

Свързано ли е обвинението за възпрепятстване на Конгреса с доклада Мюлер?

Не. Настоящото обвинение във възпрепятстване на Конгреса произтича от общата заповед на Белия дом, според която служителите от администрацията трябва да откажат да сътрудничат на разследването за процедурата по импийчмънт.

Кога Тръмп може да бъде официално отстранен?

Правосъдната комисия първо ще дебатира и гласува по двата члена на импийчмънта, демократите имат мнозинство в комисията, така че е почти сигурно, че те ще минат. След това следващата седмица ще се проведе гласуване в Камарата. Ако някакви документи минат след гласуване с обикновено мнозинство, Доналд Тръмп ще стане третият президент на САЩ, свален от длъжност.

Какво се случва, ако Тръмп бъде отстранен?

Делото в Сената, председателствано от върховния съдия Джон Робъртс, вероятно ще започне малко след Нова година.

Може ли Тръмп да оспори някой аспект от процеса по импийчмънт във федералния съд?

Не. В “Никсън срещу САЩ” Върховният съд постанови, че импийчмънтът е политически въпрос и не може да бъде разрешен в съда.

Ако Тръмп бъде отстранен, позволено ли е той да управлява преди процеса в Сената?

В Конституцията няма нищо, което да ограничава правомощията на президента по време на периода между импийчмънт в Камарата и следването в Сената.

Импийчмънт е същото нещо като отстраняването от длъжност?

Не е. Импийчмънт в Камарата е подобно на наказателно обвинение, докато гласуването в Сената е необходимо за отстраняването. И Андрю Джонсън, който беше подложен на импийчмънт през 1868 г., и Бил Клинтън, чийто импийчмънт дойде през 1998 г., бяха оправдани от Сената. След това те довършиха мандатите си.

Трябва ли президент да е извършил престъпление, за да бъде подложен на импийчмънт?

Не. Импийчмънтът е политически, а не правен въпрос, като Конституцията казва, че импийнчмънтът може да бъде за „измяна, подкуп или други сериозни престъпления”.

Колко гласа са необходими за импийчмънт на президент?

218 – просто мнозинство в Камарата е всичко, което се изисква, така че половината от членовете, които гласуват, плюс един. Настоящият състав на Камарата е 233 демократи, 197 републиканци и един независим – Джъстин Амаш от Мичиган, който напусна Републиканската партия през юли и подкрепя импийчмънта.

Ако има импийчмънт, колко гласове в Сената са необходими за отстраняването му от длъжност?

67 – необходимо е мнозинство от две трети от 100-членния състав, за отстраняване на президент от поста му. Сегашният състав е 53 републиканци и 47 демократи, което означава, че 20 членове на републиканците трябва да гласуват против собствения си президент – нещо, което изглежда много малко вероятно да се случи.

Какво се случва, ако Тръмп бъде отстранен?

Вицепрезидентът Майк Пенс веднага би станал президент. Тогава Пенс ще определи кандидат, който да стане негов вицепрезидент. Съгласно 25-ата поправка, се изисква гласуване с мнозинство и в двете камари на Конгреса, за да се потвърди номиниран вицепрезидент.

Може ли Тръмп отново да се кандидатира за президент, ако бъде отстранен от Сената?

Зависи. Конституцията гласи, че Сенатът може да гласува за отстраняване и за „дисквалификация за заемане и ползване на всяка длъжност, въпрос на чест, доверие или печалба в Съединените щати“. В историята на САЩ никога отстранен президент не се е кандидатирал отново. За да му бъде забранено отново да се кандидатира, е нужно отделно гласуване в Сената, но ако такова няма или се провали, няма правна пречка отстраненият президент да се кандидатира отново.

Може ли Сенатът да гласува, да изпрати президентът в затвора?

Не. Това би изисквало отделен наказателен процес.

Какво казва Тръмп за всичко това?

Президентът многократно нарича импийчмънта „мръсна дума“ и, според съобщенията, се е разтревожил за петното, което ще остави върху наследството му. „Позор е”, каза Тръмп пред журналисти, след като бяха разкрити документи за импийчмънта. „За нашата страна е позор. Това е измама и никога не бива да се позволява това да се случва отново”.

 

Резултатите

.

Вижте резултатите от гласуването по всяко от двете обвинения – съответно за злоупотреба с власт и възпрепятстване на Конгреса.

От гласуванията личи, че нито един член на Републиканската партия не е гласувал против Тръмп, а от Демократическата партия все пак има поне трима човека, които не са гласували ДА (YEA), както колегите си. При първия вот – двама са НЕ (NAY) и един въздържал се, а при втория – съответно са трима и един.

Резултатите са напълно предвидими и вероятно такива ще останат до края на процедурата. Вижте сами какво предстои.

2 коментара »

 • Peter S said:

  Снимки от САЩ днес на адрес:
  https://www.rbc.ru/photoreport/18/12/2019/5df9e73c9a7947f4c6ae3f7a?from=center

 • Rumen Pavlov said:

  Това съобщение напълно отговаря на импийчмънта 🙂 🙂

  САЩ посочи измислената държава Уаканда като търговски партньор

  Министерството на земеделието на САЩ си намери нов търговски партньор – измислената африканска държава Уаканда.

  По-късно говорител на министерството посочи, че кралство Уаканда – което всъщност се появява комиксите и филма за “Черната пантера”, но не е реална държава – е било добавено към списък с търговски партньори на САЩ погрешка.

  Грешката обаче не е била малка – в онлайн тракера за мита на земеделското министерство е бил поместен детайлен списък със стоки, с които двете държави – истинските Съединени щати и измислената Уаканда – са търгували. В това число влизат патици, магарета и крави.

  След като американски медии забелязват гафа, кралството на Черната пантера беше премахната от списъка с търговски партньори на Щатите. Това от своя страна доведе до шеги, че двете държави са започнали търговска война.

  Човекът, който забелязва странното присъствие на Уаканда в списъка, е софтуерният инженер Франсис Ценг, който е търсил информация за земеделски мита онлайн. Първоначално той се почувствал “много объркан” и решил, че погрешно е запомнил държавата от комиксовия екшън и я бърка с нещо друго.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.