Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

ГЕРБ отхвърли предложение за подпомагане на БГ организации и медии зад граница

2019.12.13 Няма коментари
Spread the love

На 3 и 4 декември т.г. Народното събрание гласува на второ четене Държавния бюджет на Р. България за следващата година. Както нашето издание писа, между първо и второ четене на бюджета бе направено предложение с вх. № 954-04-193/20.11.2019 г., което бе за подпомагане на български културни организации и медии зад граница.

Ставаше дума за едни 100 хил. лв., които да се отпуснат от Държавния бюджет, в програмен елемент към бюджета на ДАБЧ. И от тях, на проектен принцип, да кандидатстват за някакви суми, за частично подпомагане на дейността им, български културни организации и медии зад граница, базирани в различни страни и континенти, които работят за съхраняването и развитието на българската култура зад граница, за българските традиции, фолклор, идентичност, за връзката на българските общности по света с майката Родина.

Предложението, внесено от председателя на парламентарната Комисия по политиките за българите в чужбина Андон Дончев и други народни представители, не бе подкрепено на 28 ноември, на заседание на Комисията по бюджет и финанси. Кой е подкрепил и кой не това предложение при гласуването му в пленарна зала на 4 декември, може да се види по-долу.

От приложената справка за това гласуване се вижда, че „за“ предложението за подпомагане на български организации и медии зад граница да се отпуснат 100 хил. лв. в Държавния бюджет за 2020 г. са гласували 63 депутати, „против“ са били 24, а „въздържали се“ – 59. В гласуването са участвали общо 126 депутати.

Предложението е подкрепил само един член на парламентарната група на ГЕРБ, „против“ са били 23, „въздържали се“ – 58. Всички гласували депутати от БСП – 49 са подкрепили предложението. Четирима депутати от „Обединени патриоти“ са гласували „за“, един се е въздържал. Участвалият в това гласуване депутат от ДПС е подкрепил предложението. Шестима депутати от „Воля“ са гласували „за“, един е бил „против“. (Според вносителя на предложението г-н Дончев, този депутат най-вероятно се е объркал.) Двама независими депутати, участвали в гласуването, за гласували „за“.

Като цяло от резултатите от това гласуване се вижда, че благодарение на депутатите от парламентарната група на ГЕРБ предложението не е било прието*. И, че точно управляващите от ГЕРБ, в чиято управленска програма за мандата на сегашния кабинет “Борисов 3” има специална Мярка 42, която е за подпомагане на български организации и медии зад граница, не са изпълнили своята програма. 

Не може да се каже, че тези резултати са учудващи. И това предложение, като други подобни преди него, отиде в коша на историята. Въпреки това е добре да се знае кой как е гласувал. 

Добре е да се знае и какво каза основателят на Еврочикаго 20 дни преди това позорно гласуване на ГЕРБ, на медийната среща в Тирана, организирана от БТА. В записа се чуват последователно гласовете на Радко Стоянков (Босилеград), Петър Стаматов (Чикаго), Йосиф Давидов (Испания), Тома Биков (депутат от ГЕРБ) и на водещия Кирил Вълчев (Дарик радио).

Звуков файл.

И накрая – благодарим все пак на всички депутати, участвали в гласуването на предложението, които са го подкрепили – от „БСП за България“, „Воля“, „Обединени патриоти“, ДПС, независими и на единствения депутат от ГЕРБ.

 

–––––––––––––––––––––––-

 * Не се приемат предложения, които не са подкрепени от поне от половината гласуващи. Така например, не се прие преди 4 години наше предложение за изменение на Закона за българите, живеещи извън Р. България, внесено от депутата Петър Славов. Тогава около 1/3 от депутатите бяха  ЗА, нямаше нито един против, но въздържалите се и отсъстващите бяха мнозинство и поправката не мина.  

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.