Home » Авторски страници, политика

Сдружение ДОМ до партиите и техните кандидати в предстоящите местни избори

2019.10.15 Няма коментари
Spread the love

Сдружение “Достойнство, отговорност, морал” /ДОМ/ се обърна към политическите партии и коалиции, и техните кандидати в предстоящите в България Местни избори ‘2019. В обръщението на Сдружение ДОМ се казва:

“Партиите, които са имали или участвали в парламентарни мнозинства през последните две десетилетия, и техните кандидати за кметове и общински съветници ни дължат отговор на въпроса, за какво местно самоуправление ни говорят, след като над 80% от общинските финанси зависят от централната власт и европейските програми. Дължат ни отговор и на въпроса, как ще изпълняват своите предизборни обещания, след като най-важните за местното самоуправление дейности, като сигурност и образование, почти изцяло се реализират от централната власт директно или като делегирани дейности на общините. Симптоматично за зависимостта от държавата и обезличаването на местната власт в България е маргинализацията на Националното сдружение на общините, което се е превърнало в поредната безгласна проправителствена неправителствена организация.”

Следва целият текст.

————————————————————-

ОБРЪЩЕНИЕ

от Сдружение „Достойнство, отговорност, морал“ /ДОМ/

до партиите и техните кандидати за предстоящите местни избори

През последните две десетилетия се наблюдава тенденция за централизация от държавата на финансов ресурс и управленски правомощия и същевременно на прехвърляне на непопулярните дейности, с които държавата не може да се справи, към общините. Това противоречи на демократичните принципи и на Европейската харта за местното самоуправление, която е ратифицирана на 17.03.1995 г. със закон, приет от 37-о Народно събрание на Република България. Централизацията на властта и законодателно обезпечената колективна безотговорност на държавно и общинско ниво е генератор на системна корупция, която би била невъзможна, ако опозицията не е част от нея.

Партиите, които са имали или участвали в парламентарни мнозинства през последните две десетилетия, и техните кандидати за кметове и общински съветници ни дължат отговор на въпроса, за какво местно самоуправление ни говорят, след като над 80% от общинските финанси зависят от централната власт и европейските програми. Дължат ни отговор и на въпроса, как ще изпълняват своите предизборни обещания, след като най-важните за местното самоуправление дейности, като сигурност и образование, почти изцяло се реализират от централната власт директно или като делегирани дейности на общините. Симптоматично за зависимостта от държавата и обезличаването на местната власт в България е маргинализацията на Националното сдружение на общините, което се е превърнало в поредната безгласна проправителствена неправителствена организация.

Увлечението по еко модата на кандидатите за кмет на София е изтласкало основният въпрос за обществения ред и сигурността на гражданите на заден план, а това е обещание за велоалеи с каруци и електротранспорт до гетата.

От сдружение ДОМ настояваме:

• Парламентарните партии да поемат ангажимент за решителни законодателни действия за постигането на истинско местно самоуправление в България.

• Кандидатите за кметове да посочат финансовите източници за обезпечаване на предизборните им обещания в рамките на мандата, за който са се кандидатирали, защото не може да имаш претенциите да управляваш, ако в предизборната ти програма е пълна само с красиви обещания без да си предвидил финансовото им обезпечениe

• Кандидатите за кмет на София да заявят личната си позиция, дали стоят зад решението на Столичния общински съвет за демонтаж на паметника на окупиралата Отечеството ни съветска армия, с ДА или НЕ, без да се измъкват от въпроса, като си измиват ръцете с предложения за референдум или по друг начин.

Партиите, които претендират да управляват София, да поемат ангажимент за:

– Прекратяване на порочната практика общинските им съветници да получават възнаграждения за участието си в надзора и управлението на общинските фондове и агенции;

– Създаване на музей за памет за съветската окупация и престъпленията на комунистическия режим в подземията на мавзолея или на друго централно място;

– Отмяна на срамното решение на Столичния общински съвет за преименуване на столичния парк „Оборище“ на името на човек осъден за шпионаж в полза на чужда държава, при наличието на множество български национални герои, които тънат в забрава;

– Възстановяване името „Генерал Иван Колев“ на 36 СУ „Максим Горки“;

– Премахване на всички останали паметни знаци и наименования за почит на обявения със закон за престъпен комунистически режим и на неговите дейци.

София, 14 октомври 2019 г.

Председател на Управителния съвет:
Иван Сотиров

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.