Home » Авторски страници

Премиера в София на „Рискът – новото име на Сигурността“

2019.10.08 Няма коментари
Spread the love

Издателство „Изток-Запад“ организира на 29 октомври т.г. в София представяне на новата книга на проф. Николай Слатински „РИСКЪТ – НОВОТО ИМЕ НА СИГУРНОСТТА“. Събитието е с начален час 18.30 местно време и ще се състои в Централния военен клуб (бул. „Цар Освободител“ № 7).

Николай Слатински е роден през 1956 г. в Перник. Завършил е Национална математическа гимназия в София и Факултета по математика и механика в Харковския държавен университет в Украйна. Доктор по математика. Професор по международна и национална сигурност.
Преди 1989 г. е работил е като програмист в ЗТМ – Радомир. След политическите промени участва в дейността на формиращата се опозиция. Народен представител в 7-ото Велико народно събрание, депутат от в 36-ото НС, председател на Комисията по национална сигурност. Редактор на в. „Век 21“, издание на Радикалдемократическата партия.
През 1994 г. специализира по проблемите на гражданския контрол над въоръжените сили в Гармиш Партенкирхен, Германия, както и в британския Форин офис – по проблемите на контрола върху разузнаването. През 1995-1997 г. е стипендиант на НАТО на тема “Граждански контрол на системата за национална сигурност”. Изнасял е доклади пред парламентарните асамблеи на ЗЕС и на НАТО. През 2000 г. участва в Инициативния комитет за създаването на Клуба на 100-те. През 2001 г. става секретар по националната сигурност на президента Първанов.
Проф. Николай Слатински е преподавател по проблемите на националната и международната сигурност в Университета за национално и световно стопанство – София, Югозападния университет – Благоевград, Славянския университет, Нов български университет, Варненския свободен университет, Военна академия „Г. С. Раковски”, Академията на МВР. Участвал е в много международни проекти по проблеми на сигурността, в десетки национални и международни конференции. Има 54 научни публикации, 8 от които и в чуждестранни издания.
Автор е на книгите: „Националната сигурност: Аспекти, анализи, алтернативи“, „На вниманието на господин президента 2002-2006“, „Измерения на сигурността“, „Военно дело и сигурност“, „Ирак. Така съветвах президента“, „Сигурността – животът на мрежата“.
Проф. Слатински е автор, чиито анализи и коментари са били публикувани неведнъж и в нашето издание.

Николай Слатински. Снимка: Аction-news.bg

Eто какво пише той за последната си книга преди издаването й, на 20 юни т.г.

„Някъде в края на 2006 г., когато вече бях взел решение да си тръгна от президентството след първия мандат на Георги Първанов, у мен съзря замисълът да напиша своеобразна четирилогия за сигурността. Постепенно излязоха първите три книги от тази четирилогия: „Сигурността – същност, смисъл и съдържание“, „Петте нива на сигурността“, „Сигурността – животът на Мрежата“. Днес приключих написването на последната книга от четирите: „Рискът – новото име на Сигурността“.
…Това бе последната ми научна книга. По-хубава няма да мога да напиша (егенето ми въздиша!), по-лоша няма да искам да напиша.“

Корици на предишните три книги от четирилогията. Източник: ФБ профил на автора

Желаем успех на събитието и на новата книга на проф. Слатински, която завършва замислената от него преди 13 години четирилогия.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.