Home » Авторски страници

Невен Дилков: Трябва ни контролиращ софтуер за изкуствения интелект

2019.10.16 Няма коментари
Spread the love

По време на конференция в София Digital Trends Невен Дилков от Нетера очерта два основни проблема на технологиите днес – подценяването на тяхната сложност и неумението ни да ги разбираме и контролираме.

Невен Дилков на конференцията Digital Trends

„Един от най-големите проблеми, които стоят пред разработването на електронните магазини и търговията в интернет, е популизмът – подценяването на важните неща и заливането с информация. Всички сме чували за 5G, но в това няма нищо повече от обикновения Wi-Fi, който е достъпен за нашите телефоните днес“ – каза Невен Дилков, основател и управител на “Нетера”, в панелната дискусия E-Commerce Scalability, по време на конференцията Digital Trends в НДК.

Той разясни, че в стремежа да се произвеждат все по-гръмки новини за развитието на технологиите, се подценява комплексността на задачите, които трябва да се решават. Основателят на “Нетера” даде следния пример: „Интернет е измислен преди 30 години и всеки мисли, че той трябва безотказно да работи, но това не се случва от само себе си. С увеличаването на отговорните приложения, които слагаме върху него и върху цялата инфраструктура от сървъри, кабели, рутери, суичове, защитни стени, DDoS-защити и други, той не става по-лесен за управление, а по-сложен. В този смисъл съвременният бизнес не е готов по един надежден начин да постигне мащабните цели за бъдещето, които си е поставил“.

Невен Дилков призова присъстващите, въпреки цялата лавина от подвеждаща информация, да не се отказват да търсят истината. Той разказа как “Нетера” помага на своите клиенти да предотвратяват възможни проблеми:

„От години в нашата фирма използваме т.нар. „Диагностика с диаграми на състоянията“. За целта квалифициран инженер на “Нетера” сяда с клиента и описва абсолютно всички състояния – добри и лоши, счупени и работещи, в които неговата сложна система може да се намира. Така се определя какви действия да извършва дежурният инженер, за да може системата да мине от едно състояние в друго. Когато се вземат подобни мерки навреме, дебъгването и разрешаването на проблеми в сложни, комплексни системи, престава да е черна магия“. Неговият съвет към собствениците на онлайн бизнеси е да не се отказват да търсят решения на комплексните проблеми с помощта на хора и фирми, на които имат доверие.

Вторият проблем на съвременния технологичен свят, който Невен Дилков очерта по време на дискусията е, че вече не е по възможностите на хората да разбират какво прави създаденият за тях софтуер – например този на мобилните телефони. При условие че най-големите компании за софтуер изрично ни предупреждават, че не носят отговорност за това как ще работи, а ние искаме да разчитаме на самоуправляеми автомобили, изкуствен интелект и други революционни иновации, имаме нужда от „софтуер, който да контролира софтуера“ – смята г-н Дилков.

Според него, решението е да създадем контролиращ софтуер, който да можем да разбираме и управляваме. Той от своя страна ще контролира поредица от други софтуери. Така бихме имали голяма доза сигурност, че изкуственият интелект ще прави това, което искаме и очакваме от него.

 

Светослава Банчева

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.