Home » Авторски страници, българи зад граница

Още за Българския дом в Прага. БГ организации в Чехия до българския посланик

2019.10.05 Един коментар
Spread the love

Асоциация на българските сдружения в Чешката република, Български културно-просветен клуб в Прага, “Българска православна общност в ЧР” със седалище в Прага и Сдружение “Съюз на българите в Европа” са изпратили на 20 септември т.г. писмо до българския посланик в Прага Йордан Първанов. В писмото, на което до днес няма отговор от страна на посланика, се казва:

Входът на Българския дом в Прага на ул. “Америцка” 28

“Поводът за молбата е загрижеността ни от факта, че по повод заведеното срещу нас дело от собственика на сградата, сме застрашени да останем без обитаваните и ползваните от 1971 г. до момента помещения, намиращи се на ул. “Америцка” 28, 120 00 Прага 2, което от своя страна определено на практика ще унищожи планираните от нас организационни и културно-просветни мероприятия, целящи съхранението на българската идентичност, традиции и език.

Формалните съдебни решения ще доведат до ситуацията няколко български сдружения да бъдат принудени да напуснат сградата, заедно с имуществото си, градено и съхранявало през годините, както и да търсят съхранение на библиотеката на Асоциацията на българските сдружения (АБС) с над 3 000 бр. книжни издания на български език, както и редакцията на издаваното от Асоциацията (АБС) списание “Роден глас”, с финансовата помощ на Министерство на културата на Р. Чехия.”

Корици на различни броеве на сп. “Роден глас”, чиято редакция е в Българския дом в Прага

Припомняме, че вече повече от 4 години българската държава, в лицето на Министерството на външните работи, се съди с няколко български организации в Прага и Чехия, във връзка със сградата на Българския дом на ул. “Америцка” 28 в Прага 2. МВнР като собственик на сградата се отказа, за съжаление, от всякакво дипломатическо решение на този казус и реши да води дела, за да изгони тези български организации, които сега обитават дома. През пролетта на 2015 г. дори стана ясно, че МВнР е проучвало пазара на недвижими имоти в Прага. Но после бе заявено от представители на МВнР, че сградата няма да се продава и, че след като изгони тези български организации от дома, собственикът ще покани всички български организации в Прага в него.

Момент от заседанието на Комисията по политиките за българите в чужбина при НС, провело се на 28.03.2018 г., на което бе решено да се създаде подкомисия, която да отиде в Прага и да говори с представители на всички български организации.

Заради този казус имаше няколко заседания на Комисията по политиките за българите в чужбина и при 43-ото, и при сегашното, 44-то Народно събрание. Като дори беше решено миналата година да се създаде подкомисия към тази парламентарна комисия, с представители на всички политически сили, която да отиде в Прага и да говори с всички български организации там, между които от години има противоречия. Председателката на НС Цвета Караянчева, обаче, не одобри командировката на членовете на подкомисията и за Чехия замина само един депутат от ГЕРБ, Тома Биков. Който отиде в Прага, но не и в Българския дом в Прага, където са офисите на българските организации, с които МВнР се съди. 

Табла със снимки от различни събития на незаконно настанилите се, според МВнР, в Българския дом български организации, които отразяват и събития, случили се преди десетилетия. Таблата, както и различни купи, грамоти и пр., се намират в дневния бар към дома.

Припомняме и, че сградата на ул. “Америцка” 28 е била съществено достроявана и ремонтирана със средства на Българската културно-просветна организация в Чехия (сега Асоциация на българските сдружения в ЧР), която е най-старата българска организация в Чехия и има клонове в различни чешки градове. Че за тази сграда са работили, също така, доброволно преди години много български студенти в Прага. Че противоречията между различни български организации в Прага и Чехия не само бяха толерирани, но даже бяха използвани като още един довод за надчетиригодишния опит за съдебно и силово, а не дипломатично решение на проблема. И така този вътрешновългарски проблем (който впрочем доведе по време на мандата на предишния посланик в Прага, Лъчезар Петков, и до дублирания на традиционния Български събор в Микулциче), бе оставен изцяло на чешки съдилища и адвокати. За които, при това, ищецът харчи с години парите на българските данъкоплатци.

Офисът на Българския културно-просветен клуб в Прага, чието седалище е в Българския дом. (Снимката е направена миналата година и на нея се вижда Наталия Калайджиева, член на УС на Българския културно-просветен клуб в Прага и представител на българското национално малцинство в комисия към Пражката община.)

За проблема с Българския дом в Прага собственикът на имота МВнР (сградата е придобита по времето на НР България), при различни кабинети и правителства в последните години, обвиняваше само организациите, които обитават и поддържат дома, и които бяха обявени за незаконно настанили се и за меркантилни. С които, според изказвания на различни зам.-външни министри, директори на дирекции в МВнР и други дипломати на високи постове, на различни заседания на Комисията по политиките за българите в чужбина, друго не можело да се направи, освен да се съди матичната им държава с тях. Не само не беше търсен диалог с тези местни български организации от собственика на сградата, но и решаването на проблема чрез диалог (който тези организации, и най-вече Асоциацията на българските сдружения в ЧР, търсеха с българското висше дипломатическо ведомство), беше старателно избягвано. Всичко беше оставено на чешкия съд. Който, поради неуредените юридически отношения между собственика на сградата и българските организации в Дома на ул. “Америцка”, може да отсъди в полза на ищеца и МВнР най-накрая да спечели дело, водено в друга държава срещу собствени сънародници. (Още по темата за Българския дом в Прага – вж. ТУК.)

Следва пълният текст на писмото до българския посланик в Прага Йордан Първанов, изпратено преди повече от две седмици. (То бе изпратено наскоро и до нашето издание.) 

В гр. Прага, 20.09.2019 год.

До
Негово Превъзходителство,
Посланика на Република България в Република Чехия господин Йордан Първанов
Краковска 5
11000 Прага, РЧехия

Уважаеми господин Посланик,

Ние, по голямата част от българите, постоянно пребиваващи на територията на гр. Прага и РЧ, организирани в 14 самостоятелни български сдружения, някои от тях с дейност от началото на миналия век, настоятелно молим за среща с Вас, в удобно и за двете страни време.

Поводът за молбата е загрижеността ни от факта, че по повод заведеното срещу нас дело от собственика на сградата, сме застрашени да останем без обитаваните и ползваните от 1971 г. до момента помещения, намиращи се на ул. “Америцка” 28, 120 00 Прага 2, което от своя страна определено на практика ще унищожи планираните от нас организационни и културно-просветни мероприятия, целящи съхранението на българската идентичност, традиции и език.

Формалните съдебни решения ще доведат до ситуацията няколко български сдружения да бъдат принудени да напуснат сградата, заедно с имуществото си, градено и съхранявало през годините, както и да търсят съхранение на библиотеката на Асоциацията на българските сдружения (АБС) с над 3 000 бр. книжни издания на български език, както и редакцията на издаваното от Асоциацията (АБС) списание “Роден глас”, с финансовата помощ на Министерство на културата на Р Чехия.

На съвместната среща, от страна на пряко засегнатите организации биха присъствали Председателят на Асоциацията на българските сдружения и Главният секретар на Асоциацията, Председателят и Секретарят на Пражкия културно-просветен клуб, Председателят и Секретарят на сдружението “Българска православна общност” в гр. Прага и Председателят на сдружението “Съюз на българите в Европа”.

Надяваме се, че ще оцените нашата загриженост в очакване на реакция от Ваша страна,

С уважение,

1/ Председател Асоциация на българските сдружения в ЧР
2/ Председател сдружение Български културно-просветен клуб в гр. Прага
3/ Председател сдружение “Българска православна общност”, гр. Прага
4/ Председател сдружение “Съюз на българите в Европа”

————————–

Част от Библиотеката на Българския дом в Прага, където са се провеждали и все още се провеждат много български събития и празници. Ако чешкият съд реши да отсъди в полза на ищеца по казуса “Български дом в Прага”, не е ясно къде ще отидат и книгите, събирани в тази библиотека от години.

.

One Comment »

  • Стефан Здравков said:

    От години следя историята, идвал съм в Дома , а сега пиша сценарий “Златна Прага- горест моя” – отечатах книжката на най-луксозната книга до сега, пратих я в МВнР София, на новия посланик в София и в Прага на българския – никакъв отговор!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.