Home » Авторски страници, история

Приказки за Балканите / Tales from the Balkans

2019.08.13 Няма коментари
Spread the love

“Приказки от Балканите” (Tales from the Balkans) е документален филм за Балканските войни на режисьора Михаил Мелтев, създаден преди три години. Сценарият е на Влади Киров и Михаил Мелтев, оператор е Емил Пенев, продуцент – Мелтиан ЕООД.

“След повече от сто години Балканските войни от 1912-13 г. все още са жива история за хората в тази част на Европа. Преживяванията на деди и прадеди като личен спомен, семейно предание или приказка се предава от поколение на поколение и така историята живее и до днес. По онова време четири малки държави – България, Гърция, Сърбия и Черна гора, обединени, правят невъзможното – побеждават огромната Османска империя, но завършват с война помежду си. Така клеймото на наследствени омрази и вражди бележи живота на поколения наред. Повод за филмовата фабула е пътуването на група потомци на бежанци (от ужасите на войните) към родните места на дедите им. Филмът е едно пътешествие в миналото, разказ за познатите до болка Балкански войни, пресъздадени в неизвестни кадри, картини и снимки, в спомените на свидетели и потомци, в коментарите на български, гръцки и турски историци. Хроника на зараждането, възхода и краха на българския национален идеал. История без патос и победни маршове, без митове и носталгия, без жажда за мъст; войната като болка, оставила дълбоки следи в националния ни характер и в балканската съдба.” – пише за “Приказки за Балканите” в You Tube, където е качен трейлър на филма.

Проф. Мелтев, който е декан да Факултет “Масови комуникации” в Нов български университет в София, е създал вълнуваща филмова обиколка в миналото, оказващо се все още живо сред хората на Балканите. Филмът, който с продължителност 1 час и 21 минути, е качен и на платформата за видео разпространение на Amazon с английски субтитри, и вече е видян от зрители с различни националности. Чрез платформата на Amazon той би могъл да стигне и до българи в САЩ, Великобритания и на други места по света, които проявят интерес към него.

Това е филм за раждането, възхода и срива на национален идеал – пише за “Приказки за Балканите” в сайта на Amazon. Неизвестната история за Балканските войни от 1912-1913 г. е представена с редки архивни кадри, с истории, разказани от свидетели и потомци на бежанци. Тя събужда спомени и горчиви равносметки. Филмът съдържа и анализите на съвременни български, гръцки и турски историци за събитията от онова време.

Снимка: Скрийншот от трейлъра на филма

Някои отзиви за филма в Amazon:

Tekis: “Това е интересен документален филм за Балканските войни. Първоначално Балканските войни са били между съюзените България, Гърция, Сърбия и Черна гора срещу Турция. Втората Балканска война се води между България срещу Турция, Гърция, Черна гора, Сърбия и Румъния. Има сметки от първа ръка от оцелели, роднини и много ретро филмови кадри за конфликтите. Филмът има субтитри. Благодаря.”

Rufus T. Firefly: “Това е доста добър документален филм за балканските народи, техните нации и история. Представянето му можеше да бъде много по-добро, режисьорът се фокусира много върху интервюирането на съвременни хора. Оценявам липсата на политическа коректност / ревизионистична история.”

Снимка: Скрийншът от трейлъра на филма

————————————————————

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Режисьорът на „Приказки от Балканите” проф. Михаил Мелтев и доц. Юра Константинова от Института по Балканистика при БАН за филма и събитията от онова време:

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.