Home » Авторски страници

Сигнали и реакции относно кандидата за нов главен прокурор

2019.08.09 Един коментар
Spread the love

СИГНАЛИ ДО ИНСПЕКТОРАТА НА ВСС, ВКП и КПКОНПИ

Източник: ГД “БОЕЦ”

Гражданско движение “БОЕЦ” внесе на 7 август т.г. сигнал до Инспектората на Висшия съдебен съвет, Върховна касационна прокуратура и КПКОНПИ, срещу Иван Гешев, зам.-главен прокурор и кандидат за нов главен прокурор на Р. България. “Сигналите включват данни, документи и медийни публикации на сайтовете Фрогнюз и Биволъ, за връзки на Иван Гешев с Марио Кръковски, който е съдружник на Александър Ваклин – главен свидетел по делото срещу Иванчева и Петрова” – пишат от ГД “БОЕЦ”. В материал, публикуван на сайта на “БОЕЦ”, се казва:

“На 6.07. БОЕЦ публикувахме документи – отговор от Апелативна специализирана прокуратура на наша Жалба, в който се констатира, че Гешев се познава от дълги години с Кръковски и са в приятелски отношения. Днес (б.р.: 7 август) сайтът Биволъ публикува материал, от който става ясно, че жилището на жената на Гешев – Детелина Ханчева е построено от Ваклин. Същото жилище е закупено от Ханчева от съдружника на Ваклин на симулативна и фрапиращо занижена цена, далеч под данъчната оценка.”

В материала се цитира и сигналът на Гражданското сдружение до ИВСС, ВКП и КПКОНПИ, в който се казва: 

“БОЕЦ считаме, че изложените в сигнала данни, документи и обстоятелства съдържат информация за извършени престъпления от общ характер от заместника на главният прокурор Иван Гешев, както съдържат и такива за действия, извършени от Иван Гешев, уронващи престижа на Прокуратурата на Р. България и на съдебната власт. Считаме, че той е злоупотребил със служебното си положение във връзка с ареста на Десислава Иванчева и Биляна Петрова, за да обслужи бизнес интересите на своя приятел Марио Кръковски и неговият съдружник Александър Ваклин, който пък от своя страна е построил жилището, закупено от жената на Гешев – Детелина Ханчева, на симулативна и занижена цена, далеч под данъчната оценка на имота. Това е христоматиен пример за прокурорски рекет и репресия от страна на магистрат, използващ в частен интерес служебното си положение. От изнесена в медиите информация знаем, че именно Десислава Иванчева, като районен кмет на „Младост” е спряла строителни проекти на Ваклин. Сега разбираме и за връзките на Гешев с Ваклин и неговият съдружник Кръковски. Обоснован е изводът, че Гешев е „ударил” Иванчева и Петрова, за да помогне и обслужи строителните интереси и апетити на Ваклин и своя приятел Кръковски, който е съдружник на жената, с която Гешев живее. Това става в сговор между тях, в хипотеза на Организирана престъпна група, като Ваклин се явява основен свидетел по делото срещу Иванчева и Петрова, а Гешев е главно действащи лице и активна страна от името на прокуратурата по това разследване и дело. Ханчева и Кръковски са свързващото звено между Ваклин и Гешев.

Изискваме от Инспектората към ВСС, ВКП и КПКОНПИ да образуват проверки по така представения сигнал и съдържащите се в него данни, като разследват, съберат и установят всички допълнителни обстоятелства по казуса и се произнесат с решения и постановления, за които ни информират своевременно. Изискваме незабавното отстраняване на прокурор Иван Гешев от заемания от него пост, привличането му под отговорност и оттегляне на неговата кандидатура за главен прокурор! Иван Гешев трябва да бъде главен обвиняем, а не главен обвинител.

Предвид изключителния обществен интерес и поста, заеман от Иван Гешев (заместник на главния прокурор) и издигане на кандидатурата му за главен прокурор, БОЕЦ ще запознаем Европейската комисия, ЕП и международни институции и медии с казуса, както и отговорите, предприетите действия и резултатите от тях от страна на българските институции и власти.

БОЕЦ изискваме да бъдем информирани за действията на ИВСС, ВКП и КПКОНПИ, както и за резултатите от тях, като заявяваме готовност да предоставим и допълнителна информация по случая при необходимост.”

Целият текст – ТУК

——————————————————————————-

ПЛОВДИВСКАТА АДВОКАТУРА
ОПРЕДЕЛЕНИ ИЗКАЗВАНИЯ НА ИВАН ГЕШЕВ ЗА НЕДОПУСТИМИ 

Източник: “Под тепето”

“Колегията излезе със свое становище относно позициите на единствения кандидат за главен прокурор, прати го до ВСС и Висшия адвокатски съвет” – информира днес сайтът “Под тепето”.

“Разбирането на заместник-главния прокурор и кандидат за главен прокурор Иван Гешев за разделението на властите е в противоречие с основни принципи на държавното устройство и управление, залегнали в българската Конституция. Това се казва в становище на Адвокатски съвет – Пловдив, изпратено до Висшия съдебен съвет и председателя на Висшия адвокатски съвет. Адвокатите под тепетата застанаха вчера зад обща позиция относно даденото от Гешев интервю за БНТ на 23 юли. Те заявяват категоричното си несъгласие с прокламираните от единственият кандидат за главен прокурор позиции и определят някои изказвания от това интервю като недопустими.” – се казва в публикацията на “Под тепето”, където е поместен и пълният текст на становището на Пловдивската адвокатура. Ето част от него:

“Принципът за разделението на властите е върховно достижение на демократичните общества, върху който се изгражда съвременната правова държава и който е залегнал в българската Конституция, а не е виждане на „десните екстремисти“. Припомняме, че основният стремеж, залегнал в доктрината за разделение на властите, е да се предпази обществото от тирания и да се защити свободата като се изключи възможността един човек или орган да обедини всички власти в ръцете си. Друга важна цел е законите, които се изработват, да са в общ интерес на гражданите. Конституцията на Република България от 1991 г. в разпоредбата на чл.8 предвижда, че държавната власт се разделя на законодателна, изпълнителна и съдебна.

Принципът за разделение на властите, според мотивите на Решение № 6 от 22 април 1993 г. по к.д. № 4 от 1993 г. на Конституционния съд, е метод за оптимално функциониране на държавната власт чрез разграничение на функции, които предопределят компетентността на държавните органи, и за предотвратяване на произвола, който би засегнал свободата на гражданите. Очевидно на фона на изложеното е, че изразеното в цитираното интервю разбиране на заместник-главния прокурор и кандидат за главен прокурор за разделението на властите е в противоречие с основни принципи на държавното устройство и управление, залегнали в българската Конституция.

Ето защо, като подкрепяме изцяло изразените позиции от множество колеги / включително уважавани членове на нашата колегия / срещу посочените становища на г-н Гешев по горепоставените въпроси в интервюто му, дадено за БНТ на 23 юли 2019г., апелираме към Висшия адвокатски съвет да заяви изрична и отговорна позиция, дали личността на г-н Гешев отговаря на критериите, залегнали в приетото на заседание, проведено на 19.07.2019г., от Висшият адвокатски съвет Становище относно качествата, които трябва да притежават кандидатите за Главен прокурор на Република България.

Призоваваме Висшият съдебен съвет, при обсъждането на кандидатурата на г-н Гешев за главен прокурор, да вземе предвид изразените от него позиции в цитираното по-горе интервю, при формиране на преценката дали същият отговоря на изискването за високи професионални и нравствени качества в степента изискваща фигурата на главния прокурор.

Използваме случая да изразим и позицията си, че несъвместимо с принципите на правовата държава и презумпцията за невиновност, е да бъдат изнасяни в аванс и извън контекста отделни доказателства, събрани по висящи наказателни производства, с цел да се внуши виновността на лице, което не е осъдено с влязла в сила присъда за съответното деяния.  Подобен подход грубо подрива авторитета на съдебната власт и неоправдано и силно засяга правата на обвиняемите, за които с пълна сила действа презумпцията невиновност, която подобно на принципа на разделението на властите е основополагаща за съвременната правова държава.”

.

One Comment »

  • Raiko said:

    “НИКОЙ НЕ ИЗКАРВА ПРАВЕДНА ПРИЗОВКА И НИКОЙ НЕ СЪДИ ПО ИСТИНАТА; Уповават на суетата и говорят лъжи; Зачеват злоби и раждат беззаконие. Затова правосъдието отстъпи назад И правдата стои далеч; Защото истината падна на площада, И правотата не може да влезе, Да! истината я няма, И който се отклонява от злото става плячка; И Господ видя, и стана Му неугодно, че нямаше правосъдие, Видя, че нямаше човек, И почуди се, че нямаше посредник; Затова Неговата мишца издействува за него спасение, И правдата Му го подкрепи.” Исая 59:4,14-15

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.