Home » Авторски страници, българи зад граница

Управата на Лос Анжелис награди наши сънародници от името на всички жители на мегаполиса

2019.08.07 Един коментар
Spread the love

Областната управа на Лос Анджелис е наградила наши сънародници със специална грамота “от името на 10-те милиона жители на мегаполиса”. Управата поздравява българския генерален консул в LA Веселин Вълчев, във връзка с благотворителен концерт и с кампанията за набиране на средства за поставяне на паметна плоча за подвига на българския народ, спасил над 50 хиляди български евреи от депортиране в нацистките лагери на смъртта. За отличието съобщи на своята Фейсбук страница г-н Веселин Вълчев.

С набраните средства от кампанията, в която участваха много членове на българската общност в мегаполиса, бяха изработени и после открити – в деня на Националния празник на България – две паметни плочи за спасяването на българските евреи, едната от които пред Музея на Холокоста, а другата – в Музея на толерантността в LA.

Снимка: Скрийншот от видео на БНТ, 3.03.2019 г.

В грамотата на Областната управа на Лос Анжелис се подчертава ролята на българския народ, от обикновените хора до царя, на Българската православна църква, на политици и членове на парламента, за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.

“Кулминация на кампанията беше големият благотворителен концерт. С набраните средства бяха изработени и поставени две паметни плочи. На 3 март т.г. бяха открити в тържествена обстановка от вицепрезидента на Р. България Илияна Йотова.
Дълбока благодарност на всички, които се включиха и допринесоха за успеха на кампанията: Ирина Малеева, Славея, Живка, Веселка, Мариана Попзлатева, Оги Цолов, Еди, Данчо, Петро, Ники, Калин, Христина, Роберт, Тед Кочев… (с извинение на тези, които пропускам) и на цялата българска общност. Бъдете благословени.” – пише на страницата си във Фейсбук г-н Вълчев.

 

One Comment »

 • Атанасов said:

  Има доста опити сполучливи и неспулочливи за спасението на евреите. Верно е, че Унгария също се успява до някъде. Но струва ми се по брой на спасеният живот може би сме на първо място. Но и на второ място това не е малко.

  Това бе отричано дълго време по политически причини, поради времето на управление на цар Борис и княз Кирил като регент, които прако или косвено имат част от заслугата за това. Но няма причини да се мълчи вечно. И истината се появи в Лос Анжелис, макар и късно.

  За съжаление не само за това се пази мълчание даже и сега.

  В центъра на София, зад Воения клуб в галерията на открито на скулптора Любомир Далчев има копие от неговия паметник в Маутхаузен в Австрия за еврейския Холокост. Освободения затворник ясно предупреждава: КРАЙ НА ХОЛОКОСТА! НИКОГА ВЕЧЕ!

  Имам снимка от австрийски вестници когато българския министър на Културата Рашидов и българската посланичка се покланят на паметника. Един принос към евреиската общност в целия свят. Нещо което изглежда се знае и разбира на високо ниво в София.

  Но пак по политически причини, поради прокуждането на скулптора Далчев от Мирчо Спасов, копието на неговата творба е преименована в София като ” Възстаник”, и паметника е заличен от регистрите на Софийската община за паметниците. И както преди никой не смее да пише или признае, че и България има принос за спасението на евреите и паметник за Холокоста в София и Австрия.

  Верно Мирчо Спасов и Любомир Далчев отдавна не са този свят, но фалшфикацията с подмяната на името от “Холокост” на “Възстаник”, отрича в София това, което е есенция и смисъл на този паметник, което е: да не се повтаря никога Холокоста.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.