2024-03-19

1 thought on “Управата на Лос Анжелис награди наши сънародници от името на всички жители на мегаполиса

  1. Има доста опити сполучливи и неспулочливи за спасението на евреите. Верно е, че Унгария също се успява до някъде. Но струва ми се по брой на спасеният живот може би сме на първо място. Но и на второ място това не е малко.

    Това бе отричано дълго време по политически причини, поради времето на управление на цар Борис и княз Кирил като регент, които прако или косвено имат част от заслугата за това. Но няма причини да се мълчи вечно. И истината се появи в Лос Анжелис, макар и късно.

    За съжаление не само за това се пази мълчание даже и сега.

    В центъра на София, зад Воения клуб в галерията на открито на скулптора Любомир Далчев има копие от неговия паметник в Маутхаузен в Австрия за еврейския Холокост. Освободения затворник ясно предупреждава: КРАЙ НА ХОЛОКОСТА! НИКОГА ВЕЧЕ!

    Имам снимка от австрийски вестници когато българския министър на Културата Рашидов и българската посланичка се покланят на паметника. Един принос към евреиската общност в целия свят. Нещо което изглежда се знае и разбира на високо ниво в София.

    Но пак по политически причини, поради прокуждането на скулптора Далчев от Мирчо Спасов, копието на неговата творба е преименована в София като “ Възстаник“, и паметника е заличен от регистрите на Софийската община за паметниците. И както преди никой не смее да пише или признае, че и България има принос за спасението на евреите и паметник за Холокоста в София и Австрия.

    Верно Мирчо Спасов и Любомир Далчев отдавна не са този свят, но фалшфикацията с подмяната на името от „Холокост“ на „Възстаник“, отрича в София това, което е есенция и смисъл на този паметник, което е: да не се повтаря никога Холокоста.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *