Home » Авторски страници, Е-Списание

Политикът винаги има избор

2019.07.06 4 коментара
Spread the love

Нова рубрика на Еврочикаго – включете се и Вие!

.

От днес на страниците на Eurochicago.com ще започне нова рубрика, която бихме искали да озаглавим с едно от следните четири названия:

Az-бучник за начинаещи в демокрацията
Демокрацията – азбучник за начинаещи
Демокрацията от А до Z (ръководство за начинаещи)
Аксиоми и постулати на демокрацията за начинаещи

Молим, след като прочетете текста, да изберете кое заглавие на рубриката предпочитате!

За илюстрация сме избрали следната популярна картинка, която е от поредица бестселъри – вж. книги от поредицата на български (линк1) и руски език (линк2):

Седмично, един или няколко пъти, в зависимост от активния политически сезон и злободневните теми, ще публикуваме някоя политическа мисъл или заключение, наше или чуждо, което ще Ви предложим, да го оборите и да докажете, че не е вярно. Ако не се намерят разумни доводи, ще включим това твърдение в един бъдещ азбучник с най-важните твърдения, които би трябвало да се знаят от всеки гражданин, който по някакъв начин и/или дори само с гласа си участва в политическия живот на България.

Обръщаме се към всички бивши, действащи и бъдещи политици, политолози, експерти и граждани, с апел да се включат с професионални коментари и становища в разработваните казуси.

Целим да провокираме гражданското общество да формира собствено мнение за демократичните промени в родината ни, да има високи изисквания към качеството на политиките и политиците ни, и да проявява нетърпимост към лошите практики.

Целим също да предизвикаме и култивираме уважение и признание към съвестните и компетентните политици. Защото се случва, дори при наличието на този облагодетелстващ партиите Изборен кодекс, в Народното събрание и в другите изборни органи у нас да попаднат и такива личности.

Надяваме се заедно да повишим нашата обща политическа култура и знанията ни за демокрацията.

И, ако ни попитате защо във всяко предложено от нас заглавие се съдържа думата “демокрация”, когато може да се замени и с “политика”, или с друга подходяща дума, то отговорът ни е – поради наша предишна анкета. Изводът от нея бе – въпреки че почти 48% от българите в страната са разочаровани от демокрацията, все пак повечето желаят да живеят не при диктатура, не при монархия или анархия, а именно при по-съвършена демокрация (народовластие по български).

За да поправим днешната демокрация, то ние трябва да сме наясно как да стане това и този бъдещ азбучник може да ни помогне. А защо не след създаването му да не въведем получения текст в една изчислителна машина за ПИИ (политически изкуствен интелект)? Робот с изкуствен интелект, който да ни помага, като ни обучава и се самообучава, при решаването на ежедневни задачи, които възникват в нашия политически живот.

Днес започваме с нещо, който би трябвало според нас да се разбира като аксиоматично за политическия живот в демократични системи, а именно с твърдението:

.

Политикът винаги има избор.

.

С приемането на това твърдение за вярно, всякакви извинения от рода на «Аз бях поставен в безизходна ситуация», «Нямах друг избор» и пр. не би трябвало да се приемат от обществото. Оправданията за липса на друг избор са само извинения за проявена безотговорност, алчност или страх. В политиката не би трябвало да се допускат хора с нисък локус на контрол, не готови или нежелаещи да носят отговорност.

Молим, оспорете това наше твърдение!

Пишете ни на редакционния имейл или като коментар под тази статия. Този, който успее убедително да ни опровергае, ще получи подарък от редакцията – избрана от нас книга от книжарницата на сайта.

Благодарим Ви предварително и за всякакви съвети по новата рубрика, предложения за политически аксиоми и постулати. Приемаме и всякакви идеи за взаимно сътрудничество или спонсорство.

.

4 коментара »

 • Николинка Иванова said:

  Моля, поправете думата “безиЗходна ” ситуация. Объркали сте реда на буквите в думата “трябвало”. На мен ми харесва предложеното трето заглавие. Поздрави и успех в начинанието. Идеята ви е много добра!

 • Peter S said:

  Благодаря ви, уважаема Николика! Ще се поправя. Печелите награда, като наш първи участник.
  (Написах ви и на посочения от вас имейл).

 • Александър Станев said:

  На мен също ми хареса третото заглавие! Смятам, че ще е много по удачно ако илюстрацията е на български език!

 • Nik said:

  Първо уточнете понятията.
  “Демо-крация” е съчетание от две думи, всяка от които има своето значение като отделно понятие: “демос” и “кратос”.

  Относно “кратос” всичко е просто и ясно – означава “власт”.
  Проблеми възникват при тълкуването на “демос”. Каква е изконната стойност на това понятие?

  Върнете се в зората на демокрацията. Древна Атина. Град-държава. Население – около половин милион души. Състав /приблизително/:
  – 20000 граждани, т.е. хора “под пагон”, притежаващи недвижима собственост, имащи право на глас при приемането на законите;
  – 400000 роби, т.е. безправни хора, обслужващи гражданите;
  – неопределен брой жени, юноши /младежи до 30-годишна възраст/ и деца – без право на глас;
  – селяни – без право на глас;
  – чужденци – без право на глас.

  “Демос” са единствено “гражданите” – въоръжените хора-собственици. Всички останали са “охлос”, т.е. “тълпа”, “население”.

  Смятате ли, че за 25 века са настъпили радикални промени?

  Впрочем, “народ” на гръцки е “лаос”…

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.