Home » Авторски страници

Памет за главния археолог на София проф. Магдалина Станчева

2019.07.26 Няма коментари
Spread the love

СЪБУЖДАНЕ НА ПАМЕТТА ЗА МАГДАЛИНА СТАНЧЕВА –
ГЛАВНИЯ АРХЕОЛОГ НА СОФИЯ

кампания на

Нов български университет, Националния исторически музей
и продуцентско студио “1002 Productions

Проф. Магдалена Станчева (1924-2004)

Нов български университет, Националният исторически музей и продуцентско студио “1002 Productions” започнаха кампания за събуждане на паметта за Магдалина Станчева – археолога на София. На Магдалина Станчева дължим всички археологически обекти, вградени в архитектурната градска среда на столицата. Проектът вече е подкрепен от Централния фонд за стратегическо развитие на НБУ, Национален фонд „Култура“ на Министерство на културата и програма „Култура“ на Столична община.

През своя живот Магдалина Станчева успява да получи званието „археолог на София“ – нейната дейност обхваща археологическите разкопки на редица археологически паметници в София и околностите. В множество книги, изследвания, публикации в периодичния печат, кореспонденция, дневници от разкопки тя засвидетелства своята грижа не само към откриването, но и към изследването и популяризирането на археологическите паметници като част от културно-историческото наследство. В редица изследвания може да бъде отбелязана и нейната грижа към музеите и музейните експозиции, като неведнъж тя изпълнява ролята на главен експерт в подреждането на различни музеи, сред които основно значение имат Археологическият музей, Музеят за История на София и най-вече Националният исторически музей, за чието преместване в Боянската резиденция тя има ролята на главен консултант.

В онлайн пространството вече може да бъде разгледан официалният уебсайт на Магдалина Станчева – www.magdalinastancheva.net – с което се отбелязва началото на кампанията. В него могат да бъдат открити непубликуваните до сега дневници от археологически разкопки на Магдалина Станчева, които обхващат периода от 1949 до 1980 г. В уебсайта са публикувани множество изследвания и снимки на Магдалина Станчева, свързани с археологията и музеите. В специален раздел „София“ са публикувани лекциите на Магдалина Станчева, представящи историческите периоди и археологическите открития в столицата. Специален раздел в сайта – „Археология за деца“ представя отношението на Магдалина Станчева и към най-малките и тяхното запознаване с археологията и културното наследство на България.

Предстои сайтът да бъде преведен и на английски език, а следващите стъпки в кампанията ще бъдат откриването на аудитория на името на Магдалина Станчева в Нов български университет и отваряне на музейно пространство в Националния исторически музей.

От началото на 70-те Магдалина Станчева е делегат на Българския национален комитет на ИКОМ в Париж. Членува в Комитета за световно културно наследство и шест години е негов вицепрезидент. Поддържа професионални контакти със световноизвестни учени и музейни специалисти. Участва в емисии на Радио София и Радио UNESCO. Като делегат на България към Комитета за световно наследство внася за обсъждане български паметници за включването им в листата за закрила на UNESCO.

През 1990 г. в Нов български университет Магдалина Станчева създава програмата “Културно наследство” и води курсове до 2004 г. На НБУ дарява личната си научна библиотека и архив. В Нов български университет проф. Магдалина Станчева издава и своите две най-значими книги – „София – от древността до нови времена“ (2009, 2013) и „Мадарският конник“ (2013). Магдалина Станчева е Почетен професор на Нов български университет.

В подобни инициативи Нов български университет става автор на уебсайтовете на Райна Кабаиванска, Богдан Богданов, Вера Мутафчиева, Петър Мутафчиев, семейство Торбови – а основната цел е събуждането на паметта за големите хора на страната, които са обичали работата си и това, което са направили, заслужава да бъде незабравяно.

 

Веселина Василева

Снимки: НБУ и Еzdapress.com

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.