2024-04-19

3 thoughts on “Елитът е отговорен за положението в държавата

  1. Чудесен коментар, който обаче… никак не противоречи на текста на статията.
    Защото авторът му – Димитър Кръстев сам е разделил хората на 4 групи:
    В първата влизат тези, които са се изградили като партньори, поели са отговорност за живота си и са в състояние да се срещат равнопоставено с другите.
    Втората група авторът я е заделил са «спасителите“, намиращи се в йерархичните структури.
    Третата група Димитър Кръстев сам я е определил на жертвите, на които трябва да им се обяснява как да поемат отговорност за живота си
    А последната е оставил за “господарите».
    И като заключение може да си извадим сами заключение кой кой е към днешна дата.
    И нека утре елитът да бъде по-широк от днес!

  2. “Стани промяната, която искаш да видиш в света“ – да, точно така – социалната промяна започва с личната такава!НА КОГО?!- на циганите, на алчните в злоупотреба с права и власт!

  3. Категорично не съм съгласен с тезата за елита!
    В една от книгите си (“Режисьорът на човешката драма“) съм обяснил подробно ВСИЧКИ основни причини за цялото човешко зло, както в личен, така и в обществен план. Развитата по-горе теза и задънената улица, към която води, всъщност прекрасно доказват моята теза. И сега ще се опитам накратко да посоча откъде идва грешката да се търси решението точно там, където то не може да бъде, а именно в тезата за някакъв “добър“ елит, който бил щял, евентуално ако…
    Според моите изследвания, наблюдения и събрани доказателства, решението на социалните проблеми, минава през съвсем друго място или както се твърди, че е казал Буда: “Стани промяната, която искаш да видиш в света“ – да, точно така – социалната промяна започва с личната такава! И ще обясня конкретно в какво се състои тя!
    Една от причините за стотиците човешки неблагополучия и нещастия е йерархичното мислене на хората, което е стартирало драматичните игрички “Кой е по-по-най-“ и “Кой – кого“.
    Йерархичното мислене е продукт на комплекс за малоценност, патологично компенсиран от високомерие. (Механизмът е подробно обяснен в книгата.)
    Абсолютно всяка йерархична социална структура (империя, монархия, диктатура, мафия…) се изгражда, поддържа и възпроизвежда от хора с йерархично мислене! Тоест точно такива, които си мислят, че без лидери и елити, обществото не може да функционира. Много опасна заблуда и цялата човешка история ни го показва!
    Психологът Карпман в прословутия си “Триъгълник на Карпман“ описва три типа хора, според ролята им в обществото, (което, разбира се, е йерархично) – господар, жертва и спасител. Колкото и различни да изглеждат на пръв поглед, тези типажи имат един общ знаменател – йерархичното мислене. Което обяснява как и защо те често си сменят местата – господарят може да стане жертва, жертвата – господар, а спасителят – жертва или господар в една непрекъсната игра на взаимно манипулиране. И тази игра продължава да се върти и йерархизмът до такава степен е проникнал в главите на хората, че много от тях просто не могат да видят алтернативата! А тя е пред очите им! Мрежата и в пряк и в преносен смисъл, гарантира равнопоставени отношения между хората. Но тя е възможна само при наличието на хора, които се държат като партньори и са в състояние да се срещнат с другите равнопоставено, а не от позицията на високомерие или подчинение! И тук стигаме до отделния човек и представата, която той има за себе си. Ако тя е малоценна, той има няколко пагубни опции – да се превърне в жертва, да се примъква към силните на деня, да се подчинява, да раболепничи и т.н. Или в опита си да избяга от болката на изкуствено създадения му комплекс за малоценност, да се превърне в горделивец, който се нуждае от смачкани и унизени хора, за да се почувства по-добре. Всеки, който изгражда представата за собствената си ценност чрез сравняването си с други хора е обречен да ги надценява или подценява, от което се ражда драматичната игра “Кой е по-по-най-“. Но всеки, който осъзнае това и се обърне към себе си, скоро ще прозре един абсолютен факт – че е уникално същество и поради това е ценен сам по себе си! Тогава сравненията директно отпадат. В момента, в който очите му се отворят за собствената ценност, те ще започват да виждат и ценността на всяко друго човешко същество! И фактът, че всички останали са различни от него, вече никак няма да го притеснява, а ще го радва! Защото разнообразните умения и таланти на другите хора само могат да обогатят света и така хората взаимно да си помагат да живеят все по-добре, вместо да се съревновават по един изключително тъп начин кой е “по- и най-добър“. Само осъзнаването на собствената ценност, което произлиа от факта на индивидуалната уникалност, може да създаде партньори, които се срещат равнопоставено, в дух на сътрудничество за взаимна радост и полза. И социалната структура в която това се случва се нарича Мрежа, а не йерархия. Само в мрежата е възможна истинската съзидателност, справедливостта, мирът, свободата и любовта!
    Хората-партньори, въобще не се нуждаят от лидери или елити! Те се нуждаят от една шепа разумни правила, които спазват, защото са разбрали, че правилата гарантират правата и интересите на всички в тази мрежа. Не лидери, елити и авторитети, а Шепа разумни правила!
    Ето едно от тях: “Прави на другите това, което те искат да им бъде направено и то ако имаш ресурс и желание за това.“ Представете си, че всеки започне да спазва това просто правило. Да, ще се наложи някои хора да извършат промени със себе си, например, да се отърват от желанието си да командват и да се месят в живота на други хора, но това е единствения път към истинска мирна и радостна човешка общност.
    Ето на практика как може да се случи това, дори и сега – в условията на, както някой вече установи, “провалените елити“:
    1. Най-напред се формира Мрежа от хората, вече готови за това – тези които са се изградили като партньори, поели са отговорност за живота си и са в състояние да се срещат равнопоставено с другите и да реализират действия от рода на “печеля – печелиш“. Това са хора, които осъзнато реализират равнопоставено сътрудничество, вместо съперничество, конкуренция и йерархизъм.
    2. Привличат се “спасителите“, намиращи се в йерархичните структури, като им се обяснява, че техните благородни намерения ще се реализират много по-добре в Мрежата, отколкото в йерархията, която те сега несъзнателно поддръжат, чрез добрите си, но неосъзнати действия.
    3. Привличат се жертвите, като им се обяснява как да поемат отговорност за живота си, защо допускат да са жертви и как да престанат да го правят.
    4. Накрая ще останат “господарите“, които жадуват да са лидери, елит и въобще драскат със зъби и нокти към върха на йерархията. На тях може и нищо да не им се обяснява, защото или ще се наложи да се променят, за да влязат в Мрежата или ще се самоизядат или ще умрат в самота, изолирани от мрежовидното общество, където няма място за господари, а само за партньори и приятели.
    И така, един от големите проблеми, който установявам и поради който се заех да напиша това опровержение е елитарното или йерархичното мислене, което все още е дълбоко заклещено в главите на много интелигентни хора. Острият връх на пирамидалните общества е отровният трън, дълбоко забит в петата на човечеството, поради което то залита към пропастта на своето самоунищожение! Мрежата е единственото нещо, което ще го спаси и ще се превърне в люлка на новата цивилизация! Няма друга алтернатива!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *