Home » Авторски страници, българи зад граница, Е-Списание

За XII годишна конференция на АБУЧ

2019.07.29 Един коментар
Spread the love

Момент от конференцията, която тази година се проведе в Пловдив. Сред официалните лица, присъствали на форума, на снимката се виждат премиерът Бойко Борисов, министърът на образованието Красимир Вълчев, министърът на културата Боил Банов, зам.-министърът на образованието Деница Сачева и др. Третата от ляво на дясно е д-р Ирина Ботева-Владикова, председател на АБУЧ. Снимка: Фейсбук

Из информация на Александър Димитров, ГЛАС ПРЕС:

“Онова, което ни обединява е българският език, история, култура и самосъзнание, а съхранението на българския език е национална политика от ранга на първите приоритети” – каза вицепрезидентът Илияна Йотова, която откри конференцията. Тя подчерта, че без мотивирани допълнителни усилия на българската държава няма как да се съхрани българският език и самосъзнание, а на бюджета на българските училища в чужбина трябва да се гледа като на едни от най-сериозните инвестиции.

Илияна Йотова, Красимир Вълчев, д-р Ирина Ботева-Владикова, Деница Сачева и др. на форума в Пловдив. Снимка: Даниела Здравкова, Фейсбук

Вицепрезидентът Йотова цитира данни, според които все повече българчета, завършили средното си образование в чужбина, искат да учат в университети в България. “Затова трябва да се прави всичко възможно този интерес да се поддържа” – подчерта тя.

Снимка: АБУЧ

Премиерът Бойко Борисов, който дойде по-късно на конференцията, се обърна към участниците в нея с думите: “Благодаря за патриотизма и за усилията, които полагате. Вие сте будители”. Той акцентира върху усилията на правителството, така че да се върнат в България повече български семейства, живеещи в чужбина, и подчерта огромното значение на съвместната работа с Асоциацията на българските училища в чужбина.

Направили сме връзка, за да може да централизираме усилията на ниво министерства – изтъкна Борисов. По думите му обратната миграция се случва, когато се осигурят по-добри условия за живот, но и се създадат условия, така че да бъдат подготвени децата на семействата, които искат да се върнат в България.”

Табло от съпътстващата конференцията изложба “Азбуката – това сме ние”. Тя съдържа снимки на деца от българските училища в чужбина, изобразяващи с телата си всички букви от азбуката. Снимка: АБУЧ

Из информация на Bgpolitika.com:

“Броят на неделните училища е 346 в 40 държави… През идната година ще бъдат открити още 47 нови. Министър-председателят обяви, че със следващия бюджет ще бъдат отпуснати допълнителни 2 млн. лв. за подкрепа на мисията им да предадат на децата знанията си по български език, история и география. Ще бъдат отпечатани и специални учебници и помагала. През тази година неделните училища получиха повече от 11 млн. лв.

“Много е важно да имат учители, затова предвиждаме програма за квалификация както за новите педагози, така и за такива, които вече преподават в тях. Ще стартираме програма за партньорство между училищата в България и тези в чужбина. Тя ще има за цел да популяризира българското образование и да мотивира децата в другите държави да се върнат в нашата страна“ – каза по време на срещата министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той посочи, че ще бъде направена промяна в наредбата за приема в държавните висши училища в България, която да позволи тези деца да кандидатстват с оценка от зрелостен изпит в друга държава и сертификат за владеене на български език по Европейската езикова рамка. Ще бъде направена и електронна платформа за кандидатстване. Възможностите за кандидатстване в страната ни ще бъдат представяни чрез информационни кампании на висшите училища.

“С първо поколение деца беше относително по-лесно, но с второ е по-трудно, а с трето – почти невъзможно. Затова е важно българският език да бъде припознат от образователните системи и включен като матуритетен. Ще положим тези усилия” – заяви още министър Вълчев и благодари да родителите, че отделят от свободното си време и убеждават децата си колко е важно да изучават български език.”

Снежина Мечева на Общото събрание на АБУЧ в Пловдив. Снимка: АБУЧ

Снежина Мечева, говорител на АБУЧ:

Обобщенията от всичко за Конференцията на Асоциацията на българските училища в чужбина, проведена в Пловдив (26-28 юли 2019 г.), тепърва ще ги направим.

…Тези, които мечтаят успехите ни да се случва без политиците – пожелавам им да успеят. Но ние – първопроходците, проправихме пътеката към институциите в диалог и с уважение. Пътеката, по която дошлите след нас учители и ученици по света ходят доста леко, в сравнение с нашите изранени от усилия походи.

АБУЧ се гордее, че е може би почти единствената организация, която през тези 13 години намираше общ език с всички управляващи, без разлика в партийния им цвят. Ние събрахме в Европарламента всички представители на политическите ни партии под един девиз и за една национална кауза – нашата, на България! Успяхме много. Но искаме още! Как сами? Вече не може. Вече трябва да се печели доверието не само на държавата ни, а на ДЪРЖАВИ… Може да има грижа за децата на България по света, само ако убедим и другите страни, че заслужаваме. Лесно е да се иска, трудно се дава. И става само с работа, в обединение. Не в съединение. Защото въпреки девиза над Парламента ни „Съединението прави силата”, често това се превръща в „късо съединение”. Ние искаме Обединение – то иска загърбване на личното и душа за Другите.

Почетен плакет на АБУЧ. Снимка: АБУЧ

За тези, които не са доволни от този или онзи политик – пак ще кажа: АБУЧ работи с всеки, подал ни ръка. И не забравя да е благодарен – независимо, че постове и власт се сменят.

АБУЧ удостои с Благодарствени грамоти през годините всеки, който е работил за делото ни повече, отколкото изискват служебните му задължения. И тези грамоти нямат партийна окраска – шарени са. Те са заради подкрепата и са израз на взаимност.

Снимка: Фондация “Димитър Бербатов”

Тази година изказахме по този начин благодарността си към вицепрезидента Илиана Йотова, към Нашия министър (така си го наричаме) – г-н Красимир Вълчев, към посланика ни в Испания – г-н Иван Кондов, към посланика ни в Черна гора – г-жа Меглена Плугчиева, към проф. д-р Запрян Козлуджов (ПУ „П. Хилендарски”), към много верните ни помощници от чужбина за българското и за неделните ни училища – д-р Роберт Ийди (Северна Ирландия) и д-р Микайла Кийнън (Северна Ирландия), Луис Нарваес (Чикаго, САЩ) и към любимия поддръжник на „Успелите деца на България” (Фондация „Д. Бербатов”) – г-н Димитър Бербатов.

Благодарствена грамота на АБУЧ за Димитър Бербатов. Източник: АБУЧ

Лично за мен бе огромно уважението, изразено към нас от г-н Димитър Бербатов. Един от хората, прославил най-много България, който няма нужда от никаква публичност – напротив, избягва всякаква и много рядко дава интервюта. А той дойде от искрено уважение към нас и каузата ни. Човекът, който знае как се постига успех по света, който предпочете да се завърне в България (а можеше да отседне на който континент си пожелае). Избра да работи, за да вдъхновява децата на родината ни – у нас и по света. Човекът, който не прати дъщерите си да учат в чужбина, а ги доведе да учат в България.

Какъв по-голям, искрен, достоен поклон – за нас, учителите. И се радвам, че близо 30 минути не намаля опашката за автографи и снимки с него – не отказа на никого от нас. Дано така да е усетил обичта и възхищението ни. Сигурна съм, че той цени това признание повече от официозните благодарности.

Снежина Мечева и Димитър Бербатов. Снимка: Фондация “Д. Бербатов”

Знам, че почти всички колеги ми завидяха, че го прегърнах и целунах, както всеки от нас би искал (вижте на снимката усмихнатите лица на официалните ни гости). Това е така, защото бе истинско, човешко, вълнуващо и обично.

А Обич ни трябва – на всички и за всичко. Пожелайте я, дайте я, направете така, че да я получавате не на думи, а със сърце. Както ние, учителите у нас и по света, я получаваме от децата – Бъдещето Българско.

Снимка: БНР

Коментар във Фейсбук на Даниела Здравкова (Българско училище в Москва):

“Вече четвърта година, в моя календар има три дни, които винаги са запазени за едно от главните събития на годината – годишната конференция на АБУЧ. Това мероприятие е уникално само по себе си, защото обединява огромно количество хора, разнородни, живеещи разпръснати из целия свят, но събрани от една обща идея – образованието на българските деца по света. Може да се говори безкрайно за тази организация и постиженията й. Те са огромни и винаги белязани с положителни оценки и коментарии. За нас срещите са безценен опит, размяна на мисли и постижения, получаване на нови знания, запознанства с нови и интересни хора. Редовните й членове сме като едно семейство – достатъчна е една дума, кратко изречение, размяна на адреси и телефони и всичко се решава, организира, споделя…

Този пост е важен, защото всяка една/един от нас влага огромен труд, усилия, старания и любов в работата си с децата. Ние искаме те да знаят корените си, родния език, но не само това – да бъдат достойни граждани на България и ние разчитаме да я сътворят по нов, свой собствен модел – съвременен, космополитен, привлекателен, не като конкуренция, а алтернатива.

Аз съм уверена, че ние, учителите от българските неделни училища по света, проповядвайки и борейки се за оцеляването на българския език, култура и традиции, спомагаме децата ни да мислят мащабно, да гледат напред в бъдещето по различен и оригинален начин. Защото нашите училища са други, различни, такива са и учениците ни.”

——————————————————————————-

Видеозапис от конференцията:

One Comment »

  • Анастасов said:

    8 училища по-малко през тази година! Ако 47 са новите, то явно 55 са закрити. Или лъжат или им куца математиката!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.