Home » Авторски страници, българи зад граница

Паметна плоча на Александър I Батенберг в Грац

2019.06.29 Няма коментари
Spread the love

Откриването на паметната плоча. Вдясно на снимката: българският посланик в Австрия д-р Иван Сираков

На 27 юни 2019 г. в Грац – столицата на федерална провинция Щирия, Посолството на Р. България в Австрия и Австрийско-българското дружество, с любезното съдействие на домакина – проф. д-р Гюнтер Небел, президент на медицински холдинг Sanlas GmbH, откриха паметна плоча на Александър I Батенберг на фасадата на вила Хартенау. В тази вила са преминали последните години от живота на първия български княз след Освобождението на България.

Инициатор на проекта е Австрийско-българското дружество, представено на церемонията от вицепрезидента Герхард Райвегер, посланик на Австрия в България (2010-2014), както и проф. Григор Дойчинов, дългогодишен преподавател по архитектура в Техническия университет – Грац, съобщи Посолството на Р. България в Австрия.

Реализирането на проекта стана възможно благодарение на отличното сътрудничество на българското посолство с ръководството на сегашния собственик на вила Хартенау Sanlas GmbH, което прие ентусиазирано идеята и организира логистично тържествената церемония по откриването на паметната плоча.

Събитието беше уважено от представители на Бюрото на Ландтага на провинция Щирия, на Австрийската стопанска камара, представители на корпуса на Почетните консули, на кметството на Грац, регионални медии. За историята на вила Хартенау говори историкът Гюнтер Фурман, който посвещава голяма част от изследванията си на историята на България. Той предаде на присъстващите специалните поздрави на Симеон Сакскобургготски.

Вила Хартенау свидетелства за българския дух, пренесен от княз Батенберг след абдикирането му от България. Сред обзавеждането й са предмети с висока историческа стойност, принадлежали на семейството на княза. Със специалното упоменаване на връзката на този паметник на културата с историята на България го превръща в своеобразно средище в Грац, свързано исторически с българската държава.

 

Константин Димов

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.