Home » Авторски страници, българи зад граница

Празник на буквите в Българското училище във Виена

2019.05.17 Няма коментари

ПРАЗНИК НА БУКВИТЕ ВЪВ ВИЕНА

В ДЕНЯ НА СВЕТИТЕ БРАТЯ КИРИЛ И МЕТОДИЙ

Празникът на буквите в Българското училище „Св. св. Кирил и Методий“ във Виена, Австрия, отдавна се е превърнал в традиция, която тази година съвпадна и с църковния празник на Светите братя Кирил и Методий!

1-ви А клас с ръководител А. Геранлиева

Засмени и малко притеснени, първолаците (65 на брой, разпределени в четири класа) представиха гордо пред своите гости – мами и татковци, баби и дядовци, братчета и сестричета – какво са научили и гордо заявиха „Вече сме грамотни!“ – вече знаем да четем и пишем с буквите на Светите братя и можем да напишем писъмце на бабка! Затова и първите грамоти, които всеки първолак получи, бяха напълно заслужени.

Първи започнаха учениците от 1-ви А клас. С помощта на своята учителка Анета Геранлиева, децата, подредени и с малко носталгична нотка, рецитираха стихчета и с настроение пяха песничките, които бяха подготвили специално за празника. Не закъсня и изненадата, подготвена от училището – празнична торта във формата на буквар – една от четирите прекрасни и много вкусни торти, приготвени специално за празника от г-жа Десислава Радулова. Благодарим й сърдечно за вкусното удоволствие, което децата до трошичка за кратко време унищожиха.

1-ви Б клас с ръководител С. Захариева

Последваха ги първолаците с учител г-жа Симона Захариева от 1-ви Б клас, които не останаха по-назад в знанията си – стихчета, песни и весело настроние, заразило и деца, и родители, цареше в залата, а когато беше внесена и червената торта, радостта на децата нямаше граници – и всеки бързаше да си вземе по-голямо парче от вкусното букварче.

1-ви Г клас с ръководител С. Александрова

Г-жа Станка Александрова беше подготвила друг сценарий за своите ученици от 1-ви Г клас и техните родители – заедно трябваше да се решат забавни задачи, които децата сами трябваше да прочетат на мама, татко или баба, и те да ги решат. О, не мислете, че беше лесно. Понякога се налагаше малкото дете с хитра усмивка и задоволство да помогне, но накрая всички се смяха и с апетит си хапнаха от жълтата торта.

1-ви В клас с ръководител К. Шарф

В края на деня дойде ред и на синята торта. Тя бе наградата за първолаците от 1-ви В клас с учител г-жа Краси Шарф, които с много труд писаха и четоха пред родителите си, за да им покажат какво са научили малко преди края на учебната година. Е, имаше и малко сълзи, че тези пусти букви са много и не са никак лесни, но с малко помощ не са проблем. След първите сладки хапки всичко бързо да се забрави.

Тортите във формата на букварчета

Ако не вярвате, че всичко това се случи на 11 май 2019 година в нашето училище, вижте снимките!

 

Д-р Ирина Владикова,

директор на БУ „Св. св. Кирил и Методий” – Виена,
председател на АБУЧ

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.