Home » Авторски страници

Софийската премиера на “Хоро над Тирол”

2019.05.27 Няма коментари
Spread the love

На 25 май 2019 г., в пресклуба на Съюза на българските журналисти в София, бе представен литературният сборник с творби на български автори от пет континента “ХОРО НАД ТИРОЛ”. След “Черга пъстроцветна” /2016/, “Часовниковата кула” /2017/, “Читател до поискване” /2018/, тази пролет дойде ред и на четвърти сборник с разкази и стихотворения на български автори от различни страни, публикувани в литературната рубрика на EuroChicago.com.

Генадий Велчев, Златимир Коларов, Емил Измирлиев, Георги Стойков, Дарина Шнайдер,  Рада Добриянова, Слави Тодоров, Елена Пеева-Никифоридис, Людмила Андровска, редакторът Мариана Христова и издателят Димчо Джиговски. От присъствалите автори, на снимката не се вижда само Петър Калинов.

За софийската премиера на “Хоро над Тирол” дойдоха авторите Дарина Шнайдер от Бон, Германия, Елена Пеева-Никифоридис от Солун, Гърция, Рада Добриянова от Швеция, Генка Петрова от Добрич, Генадий Велчев от Разград, Георги Стойков от Нови хан, Емил Измирлиев, Златимир Коларов, Людмила Андровска, Петър Калинов и Слави Тодоров от София. Както и роднини или приятели на някои от авторите от различни точки на света, които не можеха да дойдат лично.

Събитието бе уважено и от Иванка Славчева от Държавната агенция за българите в чужбина, Бистра Шокарова от книжарница “Български книжици”, издателя Димчо Джиговски, колеги от Агенция БГНЕС и Радио България, почитатели на литературата.

“Хоро над Тирол” бе представен от поета и журналиста Ивайло Диманов, и от редактора на книгата Мариана Христова, които прочетоха по-късно и творби на починали автори в сборника – Йорданов Кръчмаров, Детелин Вълков и др.

Ивайло Диманов

Авторите в книгата, дошли на софийската премиера, застанаха също пред събралата се публика, за да представят себе си, творбите си или да споделят с присъстващите това, което ги вълнуваше в тази особена литературна вечер на 25 май.

Иванка Славчева

По време на събитието Иванка Славчева връчи от името на ДАБЧ почетна грамота за екипа на EuroChicago.com и онлайн книжарницата към сайта. Както пише в грамотата, тя е отличие “за популяризиране на българското слово и дух, чрез колективните издания на български автори в чужбина: “Черга пъстроцветна”, “Часовниковата кула”, “Читател до поискване”, “Хоро над Тирол”; за принос в съкровищницата на българската творческа мисъл, за несломимата активна гражданска позиция и отстояване на българските изконни ценности”.

Мариана Христова

Представянето на “Хоро над Тирол” премина в непосредствена атмосфера и завърши с разговори на чаша вино в клуба на СБЖ.

Следват още снимки на присъствалите автори и на други участници в събитието.

Генадий Велчев

Генка Петрова

Георги Стойков

Дарина Шнайдер

Елена Пеева-Никифоридис

Емил Измирлиев

Златимир Коларов

Людмила Андровска

Петър Калинов

Рада Добриянова

Най-младият автор в сборника Слави Тодоров (на преден план на снимката)

Димчо Джиговски

Млади автори и почитатели

Изказвам специална благодарност на Ивайло Диманов за любезното домакинство в пресклуба на СБЖ, на Марияна Таланова и Лилия Йорданова за снимките и видеата, на Петър Калинов за помощта при организирането на премиерата.

Видеозаписи от събитието – ТУК и ТУК.

 

Мариана Христова

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.