Home » Авторски страници, българи зад граница

С Дамян Попхристов – към изконните ни корени и духовната мисия на българина

2019.05.31 Няма коментари
Spread the love

На 28 май 2019 г. залата на българския център „Магура“ отново отесня за всички желаещи да присъстват на срещата с проф. Дамян Попхристов, организирана от Салон за българска култура и духовност в Чикаго и със съдействието на Венцислава Дончева. Интересът беше изключително голям и определено имаше защо.

Проф. Дамян Попхристов

Повечето от присъстващите познават проф. Попхристов от неговите лекции, свързани с мястото и ролята на българската духовност в световната история и култура, но живият контакт с него беше усещане, което не може да бъде сравнено с нищо. В продължение на повече от два часа той зареди пространството с толкова положителна енергия, че присъстващите наистина усетихме магията на словото и силата на духа.

Само преди броени дни отбелязахме един от най-светлите и истински български празници 24 май – Деня на Буквите. И Дамян Попхристов започна именно с това – с огромното значение за световната история от създаването на българската азбука, като обърна внимание, че в акростиха на глаголицата е кодирано специално послание към българите.

Каза, че създаването на нашата азбука е едно колосално събитие в историята, прецедент, защото се разобличава досегашния триезичен модел (използването на мъртвите еврейски, старогръцки и латински езици) и се установява богослужение на жив, говорим език. Този поврат в средновековната културна история дава нов световен духовен импулс, благодарение на който до днес Библията е преведена на толкова много езици.

Проф. Попхристов е един от основателите на Български център “Просветление”, който има за цел популяризиране на истините за нашите предци и изконните български духовни ценности. Пред българите в Чикаго той разказа за пътуващите семинари на този център и темите на едни от последните форуми – българския дух през вековете и българската азбука – кирилица и глаголица. С нескрито вълнение сподели за едно от последните си пътувания до Албания и че там вече има официално призната българска общност, както и че по предложение на Банатските българи румънското правителство е приело 24 май да се отбелязва като ден на българския език.

От него научихме, че от генетичната карта на Европа е видно, че българите сме европейски народ и че в нашите жили тече кръвта на предците ни – траките. За Орфей и музиката му, и най-вече защо тя е толкова магична. Уникалното е, че именно Орфей открива тайната на освобождаването на духа от тялото чрез музика – музиката в такт 7/8. И продължи, че това също е и ритъмът на българския танц ръченица, на сърдечния биологичен ритъм, както и на седемте небесни сфери. Появява се и хорото, като древен ритуален тракийски танц, който се играе в кръг, за да се запазва енергията.

Проф. Попхристов говори и за ранното християнство, като специално обърна внимание, че повечето от раннохристиянските църкви са построени върху тракийски светилища. От незапомнени времена един дълбок стремеж съпътства българския народ, отправяйки неговия дух отвъд природното ограничение и материята. Така се появява българския феномен Богомилството.

Богомилското движение се заражда в средновековна България и за негов основател се смята Боян (Баян) Мага, зад който се крие един от синовете на цар Симеон ВеликиВенеамин. Изключително образован и духовен, завършил известната Магнаурска школа във Византия, той става първият християнски реформатор в света, много преди Мартин Лутер и Жан Калвин.

Богомилите водят аскетичен живот, нямат лична собственост, дават превес на духовното пред материалните блага и физическото тяло, и са изключителни лечители с екстрасензорни възможности. Изгарянето на кладата на богомилския първоучител Василий Врач (1111 г.) е първата саможертва в Европа, която той прави в защита на своето учение и идеи – 500 години преди италианеца Джордано Бруно да бъде осъден и изгорен.

Проф. Попхристов и Снежана Галчева

Проф. Попхристов говори още и за създаването на българската държава, за апокрифното Евангелие на Йоан (Тайната книга), за земната мисия на Петър Дънов да разясни християнските послания на разбираем език, за променените честоти, с които вече вибрира планетата Земя и още много, за което времето никога не е достатъчно.

Проф. Попхристов и Дарина Проданова

Тази среща ни върна не само назад към корените, но и ни напомни, че сме приемници на едно познание, което трябва да бъде продължено. Да бъде!

 

Снежана Галчева,

председател на Салон за българска култура и духовност – Чикаго

Снимки: Дарина Проданова и Салон за българска култура и духовност

—————————————————————————————-

Бел.ред.: Проф. Дамян Попхристов преподава режисура в Университета на Ню Йорк. Поставял е и пиеса на Бродуей. От 20 години изучава богомилите, увлича се и от езотерика. Автор е на книгата “За Богомилите “От уста на ухо”. Срещата с проф. Попхристов, организирана от Салон за българска култура и духовност, бе инициирана от сънародници, живеещи в Чикаго.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.