Home » Авторски страници

Изложба на АБУЧ в Пловдив “АЗБУКАТА – ТОВА СМЕ НИЕ”

2019.05.23 2 коментара
Spread the love

Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) участва в събитията в рамките на културния живот „Пловдив – 2019” с фотоизложба „АЗБУКАТА – ТОВА СМЕ НИЕ“, която ще бъде открита на 23-ти май, от 18.00 ч., в Регионалния историческия музей (РИМ) в Пловдив, пл. “Съединение“ № 1, в зала „Съединение“; и от 24-ти май до 6-ти юни ще бъде изложена в МОЛ Марково тепе, 1-ви етаж.

Автор на проекта е д-р Адриана Любенова, член на Управителния съвет на АБУЧ, преподавател в ПУ “Паисий Хилендарски”. Сътрудници в реализацията на проекта са: Боянка Иванова, член на УС на АБУЧ; Нели Писанов, член на АБУЧ; Нина Куртева, член на АБУЧ.

В деня на откриването, 23-ти май, от 18.30 ч. както и на 24-ти май и 1-ви юни от 15.00 до 17.00 ч., организаторите предлагат детски работилнички, стимулиращи творческото въображение у децата в изписването на българските букви, символичното им изобразяване, както и декориране на буквите, по образец на старите ръкописи.

От 26-ти до 27 юли изложбата ще бъде експонирана в РИМ – Пловдив, в рамките на традиционната годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина, която ще се проведе в съорганизаторство с Министерството на образованието и науката, и Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, под мотото „Съхранението на българския език и родовата памет по света – път към Родината“.

Организаторите предлагат и пътуващ мини вариант на изложбата, с пана в размери 50/50 см., който, при заявено участие от страна на читалища, училища и държавни институции и обществени организации у нас и по света, може да гостува по места.

Проектът е част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата ‘2019 и има за цел да популяризира българската писменост и традиции; да се визуализира ценността на културната ни идентичност в перспективата на глобалното и мултикултурно настояще, но най-вече да представи „Пловдив ‘2019” Европейска столица на културата не само в Европа, но и по света.

Също така проектът има за цел да представи и българските общности зад граница в културния живот по време на „Пловдив ‘2019”.

Повече от 2.5 милиона българи живеят извън границите на Родината ни. По думите на Илияна Йотова, вицепрезидент на Р. България: „Българските деца и учители са най-успешните посланици на нашата култура по света”.

Затова включването на ученици от българските училища в чужбина допринася за културното многообразие, представено в рамките на „Пловдив ‘2019”.

В осъществяването на проекта са се включили над 50 български училища в чужбина, членове на АБУЧ, които от своя срана са установени в Европа, Азия, Африка, Австралия, Южна и Северна Америка.

Учениците от всяко едно от училищата изобразяват с телата си букви от българската азбука (единично, групово или масово, по техен избор).

На учениците е дадена творческа свобода при интерпретацията на заданието, като единственото условие е да се запази квадратната композиция на изображението.

Изложените фотографии са селектирани и обработени с висока резолюция на 30 пана, принтирани на винил с размери 100х100 см., с капси за окачане за външно експониране, и 30 пана, принтирани на PVC твърда основа, с размер 50х50 см., които са предназначени за пътуващи изложби у нас и по света.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА – вж. материал на БНТ 2

Деца и учители от целия свят се включват в проекта на Асоциацията на българските училища в чужбина „Азбуката – това сме ние”. Целта на изложбата представя Боянка Иванова – член на УС на АБУЧ.

ЕТО И ОСТАНАЛИТЕ БУКВИ ОТ АЗБУКАТА, ПРЕДСТАВЕНИ В ИЗЛОЖБАТА:

.

2 коментара »

 • Jennie Popova said:

  Здравейте!
  Приемете един поздрав от български деца, които живеят в Тороно!

  Календар 2019
  Българските Букви

  По Календар 2019 на Rodna Striaha работиха 60 деца от Торонто на възраст от 4 до 14 години.
  Календарът е двулицев и е изготвен на български и английски.
  Като коментар поставям и PDF, който можете да изтеглите, за да принтирате. Размерът, за който е подготвен файлът, е 11 на 17.

  Календар 2019 на тема Българските Букви има честта да бъде единственият и пръв по рода си подобен проект и то изпълнен от български дечица, живеещи в чужбина. Календарът има също и изключително важната задача да покаже и разкаже на света за нашите, Българските Букви.

  Надяваме се с помощта на приятели на Родна Стряха, живеещи в различни точки на света, календарите ни да достигнат не само до нашите сънародници в съответните страни, но и до тамошни обществени и държавни институции.

  С уважение,
  Жени Попова
  https://www.facebook.com/pg/RodnaStriahaToronto/photos/?tab=album&album_id=1926804957415214

 • Mariana (author) said:

  За този календар вече има публикация в Еврочикаго – https://www.eurochicago.com/2018/12/kalendar-2019/

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.