Home » Авторски страници, българи зад граница

24 май в БУ “Св. св. Кирил и Методий” – Хага

2019.05.23 Няма коментари
Spread the love

Българското училище „Св. св. Кирил и Методий” в Хага, Нидерландия, отбеляза 24 май – Деня на българската просвета и култура, и на славянската писменост. Това е денят, в който кичим ликовете и почитаме делото на солунските братя Кирил и Методий, и на техните ученици. Тържеството се проведена 18 май в сградата на „Diamant Theater”, със съдействието на ученици, учители и родители.

Празникът започна със звуците на всеучилищния химн на Кирил и Методий. Изправени на крака и развълнувани от съпреживяването, ученици, учители и гости запяха заедно “Върви, народе възродени” – най-вдъхновяващия и любим на българите химн.

Председателят на Управителния съвет, г-жа Мария Спирова, и директорът на училището, г-жа Ариета Семерджиева, поздравиха всички присъстващи с патронния празник на училището.

Водещите Ела и Антон – ученици от 6-ти и 9-ти клас, декламираха едно от най-хубавите стихотворения в българския език – „Родна реч” от Ран Босилек. “Родна реч, омайна, сладка…” от рано възпламенява у децата искрата на обичта към всичко родно – Родина, семейство, майка, майчин език.

24 май е празник на книгата, на учениците и разбира се празник на учителите. Водещите Ела и Антон благодариха на преподавателите си от училище „Св. св. Кирил и Методий” в Хага и подчертаха, че благодарение на учителите, човек се формира като личност, затова е много важно какви учители ще се появят в живота на всеки човек.

Децата от първи клас изпълниха с много старание и плам стихчета за буквите. За първокласниците, усетили силата на буквите, съботният училищен ден се превръща в празник, ученето на български – в нещо реално, а България – във вълшебна приказка. Нестихващите аплодисменти продължиха и за палавниците от предучилищната група, които ни изпълниха красивата българска песен на Орлин Павлов „Още малко“.

Най-малките ученици – децата от детската градина с много възторг и старание изпяха “Пишат братчета, сестрички” и “Песен за числата”, а децата от втори клас рецитираха стихове, посветени на родния език.

Танцовата група „Хорце” стопли сърцата на всички присъстващи с изпълнение на народния танц „Тунелчета”. Магията, хармонията и положителната енергия на българските танци завладяха залата. Нищо на този свят не може да замени твоето парченце земя, където всичко ти е близко и познато, и свидно, и мило!

Учениците от 6, 7, 8, 9 и 12 клас представиха драматизация на едноименния разказ на Иван Вазов „Апостолът в премеждие“. С много ентусиазъм и старание, малките артисти представиха сцената в бръснарницата и показаха необикновената сила на духа и човешко самообладание, помагащи на Апостола да преодолява трудностите и изпитанията, изпълнили неговия живот. На този най-български ден всички присъстващи се преклониха пред необикновената личност на Левски, пред величието на делото, на което се е посветил.

Екипът благодари на всички родители доброволци за ентусиазма и незаменимата помощ при осъществяването на възрожденската мисия на Българското училище в Хага!

Честит празник на българската и славянската книжност, духовност и писменост! Честит най-светъл български празник – 24 май!

 

Ева Ахмедова,

БУ “Св. св. Кирил и Методий” – Хага

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.