Home » Авторски страници, българи зад граница

Иван Станчов на 90 години. Послание на БУ “Иван Станчов” към юбиляра

2019.04.02 Няма коментари

На 1 април 2019 г. посланик Иван Станчов навърши 90 години. По този повод Българско училище “Иван Станчов” към Посолството на Р. България в Лондон излезе вчера със специално послание към своя патрон. По-долу публикуваме това послание, подписано от директорката на училището Снежина Мечева.

Да посветиш живота си на кауза, да мечтаеш, страдаш, да се бориш за нея, да даряваш, да преживееш неправди и правди, да печелиш и да не печелиш приятели, но да си верен открай докрай на убежденията си и да получиш от хората, които значат нещо за теб, признание – струва си да живееш за това.

ПОСЛАНИК ИВАН СТАНЧОВ, БЛАГОРОДНИК, ДАРИТЕЛ И

СЪХРАНИТЕЛ, МЕНТОР И СЪМИШЛЕНИК,

НО НАЙ-ВЕЧЕ БЪЛГАРИН

НА 1 АПРИЛ 2019 Г. НАВЪРШВА 90 ГОДИНИ!

Уважаеми г-н Иван Станчов!

Честит достоен юбилей!

За всички нас от Българското училище към Посолството на България в Лондон, което с гордост носи Вашето име – рождената Ви дата е наш патронен празник.

Каквито и думи да изричаме, винаги ще е малко и недостатъчно, за да изразим всичко онова, заради което сме Ви задължени завинаги.

Дарихте ни възможността в сърцето на Лондон да имаме нашето българско училище. Съхранихте го, когато другите не считаха за нужно. Бяхте с нас и се борихте за нас, за да има България своите острови на Българщината по света – училищата по България. Бяхте толкова по-голям от нас във всички възможни значения на думата Голям: по възраст, по възпитание, по благородство и вяра, по човещина. Бяхте за нас ментор, но и съмишленик, величие, но и приятел. Учихте ни на патриотизъм – Вие, който десетилетия живяхте, прокуден от България. Но и затова я обичахте повече от всичко. Знаехте какво е нoсталгия, знаехте какво е да си без дом в земята, в която са градили имот и престиж дедите Ви.

Учител ни бяхте и сте. По родолюбие.

Зa Вашия ден нашият подарък са усмивките на децата ни, които продължават да изпълват класните ни стаи, защото Вие им дадохте тази възможност – посолството да е дом за децата на България, които са и искат винаги да бъдат българи, да пазят изконните език, традиции, родова памет.

Разгледайте снимките, които посветихме на Вас и на Вашия юбилей.

Гостуваха ни по традиция и ученици от Първа английска гимназия в София, с които ни свързва дългогодишно приятелство. Разказахме им за Вас, за рода Ви, за заслугите на семейство Станчови към България. За това как в дома на Вашия прадядо в Свищов се е крил Левски и е отсядал Царят Освободител. За дарителството на Вашия род, благодарение на когото фамилния Ви дом във Варна стана център за лекуване на български деца с тежки заболявания – „Карин дом”. За това как в Националния исторически музей има специална зала на фамилия Станчови, с дарени безценни експонати, свидетелства от минали значими времена от българската история. Разказахме им как имаме нашето прекрасно училище, защото Вие го съхранихте и крепихте през годините. За това как помагахте на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) да бъде призната от държавните институции и те да заработят с нас. Вие бяхте и първият Почетен член на АБУЧ – неслучайно.

Погледнете усмивките на нашите ученици, които с гордост носят портрета Ви, знамето на училището ни и табелата, на които е изписано Вашето име. ИВАН СТАНЧОВ! Вижте и как на стълбите пред входа на Алберт хол, който е до училището ни, в подножието на паметника на принц Алберт – децата изписаха с телата си буквата И – деветата буква в нашата азбука, в навечерието на 90-тия Ви юбилей, буквата на Вашето име!

Бъдете ни жив и здрав, скъпи наш г-н Станчов! Бъдете благословен!

Винаги Ваши,

Ученици, родители, настоятели и преподаватели от Българското училище Иван Станчов към Посолството на България в Лондон, Великобритания – първото и най-старото българско училище на територията на Обединеното кралство.

.

Снежина Мечева,

директор на БУ „Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон
говорител на АБУЧ

1.04.2019 г.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.