Home » Авторски страници

Протест пред НС и Министерски съвет в София

2019.03.16 Няма коментари

Протест пред Народното събрание в София иска “пряка демокрация” и нови избори – 16 март 2019 г.

В София граждани излязоха на протестно шествие, което бе организирано чрез социалните мрежи. Включилите се в него хора, някои от които бяха облекли жълти жилетки, се обявиха за нова конституция и поискаха борба с корупцията. Основното им искане, обаче, бе за провеждане на национален референдум за промяна на системата на управление към пряка демокрация.

Протестът бе организиран от групата «Против геноцида на Борисов и всички досега управлявали мафии» . Участват и «Референдуми за справедливост», други ФБ групи и българи, пътували дори от чужбина. Протестите са предвидени да продължат минимум три дни (включително и в понеделник, работен ден, когато парламентът ще работи). Недоволните граждани настояха за оставката на правителството и насрочване на нови парламентарни избори.

Както може да се види от видеозапис, качен във Фейсбук, по време на протеста част от протестиращите се опитват да пробият полицейския кордон пред сградата на парламента, който е доста плътен, но са изблъскани от полицаите.

“Ние не сме дошли да се бием, дошли сме и вие дори да ни подкрепите…” – казва един от ораторите по време на протеста, обръщайки се и към полицаите. Друг оратор казва, че управляващите “са обявили джихад” на собствения си народ. “Ние имаме право на протест и обсада на парламента” – казва още той. Чуват се възгласи “Оставка” и “Мафия”.

“Вие българи ли сте, че отивате против народа? Вие защитавате престъпници” – провиква се трети оратор.

На протеста има и български емигранти, дошли специално в София за него. Един от тях, Емил Русанов, предлага на шега, понеже на протеста има повече полицаи, отколкото протестиращи граждани, да се обърне протеста в такъв за повишение на полицейските заплати. “Прекалено много се престарахте за жълти стотинки…” – казва той. – Има много коли, които не ги пускат в София. Утре също сме тука.”

“Не се мисли за бедния народ… Народът се вдига на стачка, че всичко е скъпо в магазина… Началник на полицията има шест апартамента. Ама бил на Цветан Цветанов човек… Един беден човек, ако открадне няколко лева, има последствия, а някой ако открадне стотици хиляди, няма. Народът вече не иска да гласува” – провикна се на микрофона протестиращ възрастен гражданин.

“Всички сме граждани на тази държава. И вие, с вашето поведение, подтиквате народа към гражданска война” – възмущава се една жена. “Искам да призова нашите сънародници да не плащат вече данъци” – казва друга.

“Очакваме да дойдат още много други хора, да дойдат други българи. Държавата е наша, не ваша… От 9 милиона на 6 ни направихте… от които 2 милиона и половина са в чужбина” – казва поредната ораторка.  “Ние вече сме по-долни от бежанци в собствената си държава” – заявява друга.

“България трябва да я бъде. Няма ли България, няма да бъдем и ние… Тази държава, която искат да ни я отнемат. На всеки един ще се търси в бъдеще персонална отговорност за парите, които е получавал. Дори законодателството вече е престъпно. Тези узурпатори трябва да си отидат. Българи, покажете кои сме, стига сме спали” – призовава друг протестиращ.

Всеки гражданин, който иска да вземе думата на протеста, може да го направи. Някои протестиращи са облечени в жълти жилетки, по примера на жълтите жилетки във Франция. Други носят символично метли. Протестиращите развяват националния флаг, някои са се заметнали с него.

Градусът на емоциите по време на протеста е висок. Почивен ден е, парламентът не работи и възмущението на хората се насочва към многото полицаи, пазещи в плътен кордон сградата на парламента. Те са възмутени и от това, че протестът не се отразява от телевизиите с национален обхват, които са били поканени да го отразят. Един от ораторите обявява, че ще има нов протест следващата сряда, на който ще бъдат поканени и чужди посланици.

Протестът, който имаше характер и на шествие, стигна и до сградата на Министерски съвет.

В своя публикация за протеста в. “СЕГА” ни припомня:

Исканията на организаторите, публикувани още в началото на месеца, преди първия подобен протест, са накратко следните:

ПРОМЯНА В ЗАКОНА ЗА ПРЯКОТО УЧАСТИЕ НА ГРАЖДАНИТЕ ВЪВ ВЛАСТТА:
– Намаляване броя на подписите за иницииране на референдум на 50 000, отпадането на изискването за кворум, отпадане на ограниченията относно предмета на допитванията в данъчната и бюджетна политика, отпадане на ограниченията за иницииране на общо събрание, които сега са позволени само за населени места до 10 000 жители.

– Създаване на мрежа от местни/квартални събрания, съчетана с интернет платформа за определяне на основните проблеми, оформяне на нужните политики и тези и гласуване за предложените решения.

– Въвеждане на практиката за пряко участие на гражданите в разпределянето на националните и общински бюджети.

ДЕМОКРАТИЗАЦИЯ НА ВСИЧКИ НИВА:
– Демократизация на медиите, обществения дебат, всички власти и институции
– Демократизация в образованието, демократизация на работните места и основнитеуслуги, които също да управляваме чрез пряка демокрация

СОЦИАЛНА СПРАВЕДЛИВОСТ:
– Увеличаване на заплати, пенсии и помощи, безплатно здравеопазване, образование, достъпни отопление, ток, вода, намаляване на ДДС върху основни стоки.

– Увеличение на корпоративния данък, прогресивно подходно облагане, необлагаем минимум, намаляване на данъците за стоки от първа необходимост, масова синдикализация и защита на работното място.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.