Home » Е-Списание

Месни заговезни или Неделя месопустна

2019.03.03 Няма коментари

Днес Българската православна църква отбелязва Месни заговезни. Този църковен празник се празнува винаги в неделя, 8 седмици преди Великден. Името на празника идва от това, че се заговява (пости) с месни ястия.

Related imageНеделята е месопустна, защото от днес, 3 март, до Великден християните престават да ядат месо. Сред хората е позната и с други имена: Месни заговезни, Месни поклади, Месница, Месно запустенье.

В седмицата след Месни заговелки (Сирни заговезни) се яде много извара, масло и яйца. Това е и последната седмица, в която младите могат да се събират на хорището, да пеят и играят хора. До Великден (Пасха) следват хранителни и духовни пости.

Заговява се с месо, затова празничната трапеза е само от месни ястия. Подготвяйки вярващите за изпитанието на строгия пост, обаче, църквата позволява през следващата седмица да се консумира мляко и всичко, произведено от него.

В осемте дни между Месни и Сирни заговезни, наречени Чиста неделя, хората се веселят, защото с идването на Песи понеделник (първият понеделник след Сирница) се забраняват тържествата, сватбите и кръщенетата. Забраната свършва едновременно с края на Великденските пости. Вечерта на Месни заговезни в семеен кръг се слага трапеза с месни ястия – обикновено кокошка, и се заговява месо. От Месни заговезни започва 40-дневният Великденски пост.

Днешният ден се нарича още и Неделя на Страшния Съд. Това е третата неделя от триседмичния период преди започването на Великия пост. През това време богослужението започва да включва песнопения от Триода – литургическа книга, която съдържа богослужбите от Неделя на митаря и фарисея, десета преди Пасха (Великден), до Велика и Свята Събота. На този ден Църквата напомня Съда на всички хора, които ще застанат пред Божия трон в деня, когато Христос отново ще се върне в славата Си.

Следващата седмица и идната неделя са известни като Неделя на Всеопрощението или просто Прошка. По християнски обичай, през дните от Месни до Сирни заговезни по-младите посещават домовете на по-възрастните – родители, кръстници, роднини, близки и от по-възрастните за изминалата година, от които се чувстват задължени да поискат прошка. Великият пост започва от понеделник след Сиропустната неделя (Сирни заговезни).

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.