Home » Авторски страници

Homo homini homo est?

2019.01.03 Един коментар

Илюстрация: Рixabay.com

Човекът (гръцки, anthropos), антропоцентричната демокрация може да спаси Земята, превръщаща се в планета на пари, посредственици и крадци.* В която нечовечността, етиката и естетиката, а парите от петрол, оръжия и наркотици са главният двигател (primum movens), който върти Земята около… черните дупки на Вселената. Тъмно, твърде тъмно – би написал Фридрих Ницше в своята “меланхолно-дръзновена книга”, озаглавена “Човешко, твърде човешко”.

Спасението? – Бог и просветените човеколюбиви хора. Тяхна мисия е да хуманизират политиката, обществото и бизнеса. „Изблиците на страст трябва да се сдържат, защото съществува съдбоносно съответствие между Духа на човека и този на Природата, и всяко бурно сътресение у човека води до гибел и в Природата“**, и в обществото.

Все пак, „Аз ги виждам вече да идват Свободните духове, бавно, много бавно, а може би и
ние ще допринесем нещо, за да ускорим тяхното идване….“ – написа Ницше.

Светлината на идващата 2019-та година е нарисувана от бургазлията Тодор Кръстев –
професор по архитектура. Дано ни помогне да преминем от Homo homini lupus est към Homo homini homo est.


 

Д-р Георги Чалдъков

——————————————————————————————————–

* „Moneyland: Why Thieves And Crooks Now Rule The World And How To Take It Back“ е заглавие на книгата на британския журналист Oliver Bullough, публикувана през 2017 г.

** От „Перуанският евреин, който стана индианец“ – заглавие на разказа на Марио Варгас Льоса, включен в книгата му „Разказвачът“.

One Comment »

 • Янко Янков said:

  Несъмнено Спасението е “Бог и просветените човеколюбиви хора. Тяхна мисия е да хуманизират политиката, обществото и бизнеса”.
  Несъмнено е и че Бог не ни е слуга, за да върши нашата си “работа” за нашето си Спасение, а че Той е дал на всеки от нас Частица от Себе си и му е дал Свободната воля ИЛИ да я задуши и угаси, ИЛИ да я превърне в Буен Пламък (Огън), в който да унищожава и унищожи Злото.
  Нсъмнено е и че за разлика от онези престъпници, които преди време са били изгаряни, бесени и гилотинирани и така са били положени националните основи и националните празници на Съвременна Европа,
  днешните български престъпници са престъпни чудовища, единственото Справедливо Наказание за (на) които е Съдът на Камбис и Съдът на българския владетел Влад Цепеш – дране на живо и набучване на кол.
  Сатаната не може да бъде хуманизиран, той може и трябва да бъде унищожен.
  Бог не е повелил и не повелява на Човека да хуманизирва и да очаква да успее да хуманизира Сатаната, а е повелил и повелява ДА ГО УНИЩОЖИ.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.