Home » Авторски страници, българи зад граница

Събития на БУ “Пейо Яворов” – Брюксел

2018.11.13 Няма коментари
Spread the love

ОЧАКВАНИЯТ ПОДАРЪК – ПЛАСТИКАТА НА КАН ТЕРВЕЛ Е В БУ “ПЕЙО ЯВОРОВ”

На 8 октомври 2018 г., от 10:30 часа, в зала A3H1 на Европейския парламент в Брюксел, имах удоволствието да присъствам на дискусията „Българската национална идентичност като част от европейското културно наследство“. Гости бяха посланик Мая Добрева, скулпторът Борис Борисов, чл. кор. проф. дин Иван Илчев Димитров – български историк, ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ до 2015 г., г-н Михаил Тачев – главен секретар в Международната фондация “Св. св. Кирил и Методий”, делегация от представители от общините Гоце Делчев, Провадия и Русе. Всички присъстващи се включиха в дискусията, която се състоя по повод 1300-годишнината от решаващата намеса на българската войска в битката за Константинопол през 718 г., с която кан Тервел записва името си в историята като спасителят на Европа.

Разговорът беше непринуден. Човек винаги има какво да научи, особено, когато събеседниците му са такива изключителни личности.

На 10 октомври екипът на г-н Неков посети училището. Присъства за малко в часа по География и икономика на България. С десетокласниците му споделихме какво учим. Г-н Неков разгледа нарисуваната на дъската схема на Природните ресурси и се включи веднага по темата.

Разказа ни за екологичните проблеми на българските ТЕЦ-ове и какво им предстои. Говори по темата за двойните стандарти при храните. Разговорът беше интересен.

Малко след това се отправихме към фоайето на училището, където официално ни беше подарен плакетът-пластика на кан Тервел. Всички присъстващи – деца, родители и учители, продължихме темата за славното историческо минало на България и си направихме общи снимки за спомен.

За нас, учителите, е отговорност да пазим знанията по българска история, с радост и любов да ги предаваме на нашите ученици, защото ТЕ трябва да знаят с какво още могат да се гордеят и да помнят, че една от техните родини е и България.

Връщам лентата назад:

През октомври 2014 г., от кабинета на г-н Момчил Неков ни се обадиха и поискаха среща с нас. На тази среща ни бяха подарени три големи, красиви исторически карти от времето на Първото българско царство.
В проведения разговор г-н Неков сподели своето желание в центъра на Европа, в Брюксел, да има паметник на кан Тервел. Коментирахме, че в учебниците на европейските деца пише за битката при Поатие през 732 г., между арабските завоеватели от Омаядския халифат и франкско-бургундските сили, но не се говори за това, че години по-рано, през 718 г. българският Тервел нанася не по-малко значима победа срещу арабите край Константинопол.

Съвместните ни срещи и обсъждания продължиха в годините. От екипа ни беше дадена възможност да изберем каква пластика желаем.

Ето, след четири години, децата от българското училище “Пейо Яворов” в Брюксел получават това, което един млад евродепутат, радетел на българската история, им обеща.

.

Валентина Найденова,

директор на БУ “Пейо Яворов” – Брюксел

——————————————————————–

ЗА ИЗЛОЖБАТА “НАШИТЕ БУДИТЕЛИ”

По случай общобългарския празник 1 ноември – Деня на Народните будители, имахме удоволствието да участваме в изложбата „Нашите будители“. Откриването се състоя на 05.11.2018 г. от 17:30 часа на първия етаж в сграда G на Европейския парламент.

Изложбата имаше за цел да представи силата на българската книжовност и култура през очите на младите таланти – учениците от Българското училище „Пейо Яворов“ към посолството на Р. България в Брюксел. Тя бе с продължителност от една седмица. Изложени бяха и портрети на български будители.

Събитието бе организирано от г-н Асим Адемов – член на Европейския парламент. По професия и призвание учител по български език и литература, дългогодишен директор на училището в благоевградското с. Долно Дряново.

Официални гости бяха Н. П. г-жа Мая Добрева, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Кралство Белгия и Великото херцогство Люксембург, евродепутатът Андрей Ковачев, посланикът на постоянното представителство на Република България към Европейския съюз, г-н Димитър Цанчев и други.

На събитието присъстваха ученици, родители, учители, както от Българското училище „Пейо Яворов“ , така и от Европейското училище Брюксел 1, Юкъл (ЕУ1).

Всички говориха за значимостта на този празник, колко е необходимо да се знае и помни той, за ролята на българската книжовност и култура като част от европейската цивилизация.

Имахме удоволствието да се насладим на български стихотворения, посветени на темата. Всички присъстващи подеха песните, представени от учениците на Българското училище „Пейо Яворов“. За някои от учениците това беше първата сценична изява, с много вълнение и ентусиазъм, но както винаги те бяха блестящи в изпълненията си.

Кратка презентация и рецитал за Будителите изнесоха и децата от ЕУ1.

.

Българско училище “Пейо Яворов” – Брюксел 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.