2024-03-28

3 thoughts on “Как да се казва Летище София и кой напълни Терминал 2

  1. Иво Христов и донякъде Петко Симеонов са близко и далеч за името на летище Враждебна, когато от военно то става гражданско. Имам снимка на Желю Желев, който е на събрание преди 1980 г. за Асен Йорданов, известен като Джорданов в Русия и САЩ. Сега всички български въздушни линии предлагат летището да се нарича Jordanoff Airport, защото името на Йорданов, е световно известно на руски и американски летци като Джорданоф, на френските като Жорданоф и на испанскте като Хорданоф. Много го смятат погрешно като италианско име. Може би Желю Желев като президент би нарекъл летище Враждебна Jordanoff Airport ако имаше тогава искането на всички български авиолинии, както го има сега. А ако президента Радев не го знае, то поне тези, които са го учили да лети са го научили добре от Асен Джорданов. И Асен Йорданов е известен не само между хората от авиацията. Неговото име е свързано и с магнетофоните и с интернета, че даже и с коланите в колите, които сега всеки ползва.

    По вече за Асен Йорданов може да се намери при pantonov.com/thoughts/assen_jordanoff.php

  2. Непознаването на името на Асен Йорданов се дължи донякъде, че в Русия е познато като Джорданоф, в Франция като Жорданоф, в Испания като Хорданоф. Много са го смятали от италиански произход, докато той е роден в София като син на д-р Христо Йорданов от Згориград до Враца и Дочка Гергева от Разград. Професор Вера Мутафчиева му е първа братовчедка.
    За него може да се види в http://www.pantonov.com/thouths/assen_jordanoff.php

  3. Асен Йорданов участва не само в създаването на един от първите пътнически самолети ДС3, произвеждан по късно по лиценз в Русия и известен като ИЛ2. Той участва с свой оригимален проект за първото пътническо летище Ла Гуардия с предимства за скъсяване кацането и излитането на самолетите. Неговия портрет там е между строителите на авиацията. Неговата книга „Вашите криле“ по която се създават пилотите на самолети в голяма част от света, все още се препечатва и се продава от Амазон, даже след 80 години. Jordaniff е между едно от най известните имена сред въдухоплавателната обшност на света. И той винаги го е свързвал с България. За съжаление незнанието покрива неговото име даже и в родната му България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *