Home » Авторски страници, българи зад граница

Арт център “Арлекин” гостува на български деца, родители и учители в Мадрид

2018.11.22 Няма коментари
Spread the love

На 18 ноември 2018 г., по покана на Първо българско неделно училище “Св. Иван Рилски” към Асоциация “Балкан” и със съдействието на Българското посолство в Мадрид, Кралство Испания, гостуваха артисти от Арт център “Aрлекин” – Варна.

Повече от 300 зрители присъстваха на спектаклите „Легенда за тракийските царе“ и комедията “Женско царство”.

В навечерието на светлите Коледни и Новогодишни празници отворихме сърцата си за възхита и смях, и прегърнахме доброто настроение, с което ни заразиха младите артисти.

Събитието в този ден бе вълнуващо за всички. Артистите от Арт център “Арлекин” споделиха, че почти всяка година пътуват в чужбина, но за пръв път са поканени от българска общност и са почувствали отблизо, почти физически, вълнението и ентусиазма на публиката. А зрителите, предимно ученици, учители и родители от няколко български неделни училища, споделиха, че за тях това е било истински празник. Мнозина разказваха с умиление, че от години не са ходили на театър, спомняха си как в България са гледали тази или онази постановка. Имаше майки, обясняващи на децата си кои са траките и защо се случва дадено събитие на сцената.

Накрая си разменихме подаръци и връчихме на Арт център “Арлекин” – Варна благодарствена грамота, като им пожелахме пак да се върнат в страната на Сервантес. Така завърши една среща на българи в чужбина с българи, дошли от България…

Препоръчваме на нашите училища в чужбина да поканят Арт център “Арлекин” да им гостува. Изживяването е незабравимо. (За контакти: Арт център “Арлекин” – гр. Варна, Стоянка Гунчева – [email protected])

П.С. Зад кулисите:

След спектаклите се събра, както тук се шегуваме, “обслужващият персонал”, т.е. организаторите, и обсъдихме събитието, осъществено на доброволни начала и от двете страни. Говорихме и на теми, свързани с образованието, за ролята на изкуството при създаването на иновативни училищни практики, за емоционалното и толкова необходимо въздействие на театъра върху учениците. Дори си помечтахме да се намерят институции в България, които да финансират подобни обменни културни мероприятия.

Разделихме се като приятели и с пожелания за Весела Коледа. А учениците ни имат задача да мислят върху постановките и следващата седмица ще обсъждат спектаклите и ще пишат разкази за изживяното.

 

Петя Цанева,

Мадрид

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.