Home » Авторски страници, българи зад граница

Един чудесен и полезен Български ден с БАА в Чикаго

2018.11.23 Няма коментари
Spread the love

На 10-ти ноември 2018 г. Българо-Американската асоциация за пореден път даде възможност на нашите сънародници да получат лично безплатни професионални съвети от водещи авторитети в различни специализирани области. БАА има дългогодишни традиции в представяне на доказани професионалисти пред земляческата общност, но от 4 години фокусира усилията си в подпомагане на прекия контакт между двете страни и в предоставяне на възможност интересуващите се да намерят експертен отговор на поставените от тях въпроси.

Асоциацията този път избра за място за събитието библиотеката в предградието Дес Плейнс, където живеят много представители на Българската общност.

Кръгът на представените през годините сфери се увеличава постоянно и все повече доказани в професионалната си област специалисти откликват на поканата на организаторите. Традиционно българинът е склонен да отдава приоритет на някои житейски акценти, като например желанието да притежава собствен дом, но често среща трудности в това да се подготвя и планира далновидно в други области, които също са част от един успешно изграден жизнен път.

Затова организаторите положиха усилия да осигурят представителство на всяка една от тези важни сфери: Даниела Иванов (Zograf Realty), Гергана Тодорова (Baird and Warner), Мариана Коцева (Mutual Financial Corporation) и Петранка Стаматова (Unique Realty) бяха професионалистите, които споделиха безценния си опит с интересуващите се от закупуване на собствено жилище. В техните презентации бяха отразени актуалните промени в пазара на недвижима собственост през годината, предимствата на закупуване на собствен имот пред това да се живее под наем, важността от избор на добър район, както и възможности за избягване на застраховка за ипотечен кредит при първоначална вноска за жилище, по-ниска от 20% от цената му.

Анна Русева (Helpico Insurance Agency), Щилиян Костов (Kostov & Associates, P.C.), специалисти в областта на застрахователното дело и счетоводните и данъчните услуги акцентираха върху необходимостта да планираме живота си, подготвяйки се за всяка негова фаза – от грижа за собственото ни здраве, през начините, спазвайки закона, да направим правилния избор за плащане на данъчните си задължения, до осигуряване на спокойни старини и възможностите, които предлага програмата Medicare.

Нели Нова пък (Nova Funeral Services) опита да разчупи бариерите, които ни пречат да мислим за заключителната фаза на нашето и на нашите близки битие. Представи пред гостите услугите, които предлага нейната агенция, и достъпните цени, които бихте получили там.

Адвокат Цветелина Бойновска и адвокат София Знаймер (Znejmer & Zneimer) на свой ред дадоха компетентни и подробни отговори на въпросите на гостите, във връзка със семейна и работна имиграция – област, в която е задължително да сме изрядни, за да можем да строим живота си тук и сега. Адвокат София Знаймер говори и за очакващите се промени, във връзка със спонсорирането на роднини и изискванията чужденците да не са в тежест на държавата. Засегна интересен скорошен прецедент на Върховния съд, въз основа на който може да се отворят някои стари дела за депортация. Бяха дискутирани и промени, засягащи хората с нарушен студентски статут, за които преди август 2018 г. съществуваше вратичка в закона, позволяваща да не натрупват „незаконен престой“ в САЩ, докато няма решение на имиграционен офицер или съдия за самото нарушение на статута.

И, в заключение, не можем да не отдадем дължимото на доайена на Българо-американската асоциация, проф. Никола Чаракчиев, който е не само един от водещите учени в областта на изследването на ДНК профилите, но също така вече две десетилетия неуморно работи в подкрепа на българската диаспора в Чикаго и е обединяваща фигура на общите ни усилия за успешното й приобщаване към обществения живот тук, в нашия нов дом.

Вярваме, че срещата изигра изключително важна роля в процеса на образоване и израстване на българската общност. Контактът лице в лице с професионалисти, отделили от личното си време и споделили безвъзмездно енергията и познанията си, убеди гостите, че въпреки многото възможности за достъп до информация, които ни предоставя дигиталната Интернет епоха, нищо не може да замени личния контакт, в който доверието се изгражда на съвсем различна основа. Безкрайно сме благодарни на специалистите, направили това събитие реалност!

 

Златина Костова,

Борд на директорите на БАА

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.