Home » Авторски страници, българи зад граница

Мая Манолова в БУ “Иван Станчов” – Лондон

2018.10.15 Няма коментари


На 13 октомври 2018 г. за втори път в БУ „Иван Станчов” към Посолството в Лондон гостува националният омбудсман на Р. България, г-жа Мая Манолова. Миналата година тя се срещна с учениците ни в 7-ми клас, а този път – с гимназистите ни, ръководени от г-жа Здравка Владова-Момчева, преподавател по български език и литература в класовете от 9-ти до 12-ти включително.

Посрещнахме г-жа Манолова и придружаващите я сътрудници с радост, защото връзките ни с нея в Асоциацията на българските училища в чужбина са традиционни и стабилни. Тя ни подкрепи в усилията да придвижим Петицията на АБУЧ в Европарламента, за въвеждане на българска матура в страните-членки на ЕС. Това лято, по наша молба, организира четири срещи на най-високо ниво с представители на Министерството на образованието и науката, Министерството на външните работи, Държавната агенция за българите в чужбина, Министерството на труда и социалните грижи, Синдиката на българските учители, НАП, НОИ, за да се придвижи въпросът за признаване на педагогическия стаж на преподавателите в българските училища в чужбина и при желание те да заплащат осигуровките си в България, за да могат да се пенсионират у нас. Така че се уверихме лично колко убедителен е българският омбудсман и как придвижва нещата до окончателното им решение, каквото и да струва това.

Прави силно впечатление фактът, че когато тя пътува професионално в чужбина, винаги се интересува и иска да се срещне с представители на българските училища в чужбина, да научава не само за успехите, а и за проблемите, и ако може – да помогне. Така беше преди време, когато беше в Женева и ме потърси, за да я свържа с ръководството на българското училище „Д-р Стамен Григоров” към Постоянното представителство на България. Така беше и сега. Сама ме потърси, за да се срещне отново с децата в училището ни.

Гостуването й във Великобритания бе по покана на българските студенти в Кеймбридж, но и този път намери време да се срещне с нашите ученици в училище „Иван Станчов” към Посолството в Лондон.

Още с влизането й в класната стая, първото, което й направи силно впечатление, бе колко са красиви нашите ученици. Същото усещане е получила и при срещата си с нашите студенти в Кеймбридж. Първите й думи бяха, че сме длъжни да направим всичко възможно, за да могат такива млади хора да се завръщат в България.

За гимназистите ни беше интересно да научат повече за служебните задължения на омбудсмана, какви са каузите, които подкрепя, какви са трудностите, с които се сблъсква. И както винаги – г-жа Манолова предостави номера на телефона и мейла си, за да може всеки, който има нужда, да я потърси за съдействие. Поговорихме за това, което в момента е ангажирало изцяло вниманието на националния омбудсман – подкрепата на децата с увреждания и промяната на законите, които да уреждат такава подкрепа. Г-жа Здравка Момчева обясни, че нашите ученици са много наясно какво е нужно да се направи, защото Великобритания в това отношение може да е пример. В английските училища децата със затруднения получават възможност за реализация наравно с всички останали. Мая Манолова сподели, че в Кеймбридж, на срещата с българските студенти, се е срещнала с момче в количка с определени увреждания, но явно блестящ математик. Той там има своя шанс и добро бъдеще. Разбира се, че всички го свързахме с примера на Стивън Хокинг.

Децата зададоха някои въпроси на г-жа Манолова, сред които и този – защо има в България само един омбудсман? Тя сподели, че наистина би било добре да има повече, дори е добре да има омбудсман за българите в чужбина – защо не? Със сигурност ще е от полза. Това, което впечатли гимназистите, бе предложението – ако някой иска да прекара трудовия си стаж в България, тя с удоволствие ще го приеме. Работа има в изобилие за хора, желаещи да помагат и да се учат едновременно.

Но най-добрият урок в този ден бяха думите–пожелания, изказани от националния омбудсман на Р. България. Децата ни да не се отчайват и да не се отказват да преследват неща, идеи, мечти, които имат значение за тях. Дори, когато изглеждат безнадеждни. Решения се намират за тези, които се борят и вярват. Нейният опит го доказва.

Хубав пример на работещ за хората политик.

Всъщност, тази трудна дума „омбудсман” най-простичко казано означава: защитник на народните интереси.

 

Снежина Мечева,

директор на БУ „Иван Станчов” към Посолството ни в Лондон,
говорител на АБУЧ

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.