Home » Авторски страници, политика

Изказване-предложение от Таня Тодорова на Глобалния форум за директна демокрация ‘2018

2018.10.03 Няма коментари

 

Изказване-предложение от Таня Тодорова, член на Българския съюз за директна демокрация, на Глобалния форум за директна демокрация – Рим ‘2018

 

Tanya Todorova

 Дами и господа,

Казвам се Таня Тодорова, а аз съм член на БСДД – Български съюз за директна демокрация.

Рим – Вечният град и моят любим град, в който съм била много пъти, но първият път, когато имах възможност да говоря пред публика, беше през ноември 2016 г. Бях един от участниците в конференцията “Как можем да управляваме Европа” и в Camera dei deputati споделих факта, че в момента нямаме истинска демокрация. Благодарение на една семантична измама – да наричаме с името на лекарството болестта – всички ние сме измамени. Нашето общество е болно и няма нужда да имате диплома по медицина, за да видите това.

Истинската пряка демокрация се основава на два прости принципа:

1. Избори чрез жребий;
2. Кратки мандати.

Без да прилагаме тези два принципа в настоящата избирателна система, не можем да имаме директна демокрация. Правилното име на това, което имаме днес, е представителна олигархия. Някои от присъстващите в Camera dei deputati не се съгласиха с мен, но нямаха валидни аргументи, с които да ме опровергаят. Вярно е, че по това време M5S все още не бяха в правителството, нито пък се говореше гражданите да получават базов доход, нито пък да им се върне достойнството.

Мислех, че това мое изказване няма да има голямо въздействие – все пак Camera dei deputati не е Twitter или FB с милиони потребители, които лесно можем да достигнем. Оказа се, че грешах. Преди месец Бепе Грило – “бащата” на М5S – предложи в едно свое интервю депутатите в италианския парламент да бъдат избирани чрез жребий. Много се радвам, че сега тази идея се предлага от хора като Бепе Грило, защото той е един от най-влиятелните личности в 21 век. Сигурна съм, че много хора ще осъзнаят, че са били подведени по отношение на директната демокрация.

Днес бих искала да засегна друга много важна тема – каналите за разпространение на информация и кой ги контролира. Джим Морисън беше казал, че: „Който контролира медиите, контролира ума“. Чрез контрола на медиите имате контрол над това, което хората създават в своята реалност. Ако се вгледаме внимателно, ще видим, че сме свидетели на революция, която се осъществява благодарение на социалните мрежи. Примери за тази революция са Брекзит в Англия, избирането на Доналд Тръмп в САЩ, но най-големият е в Италия – Движението “Пет звезди”. Тези събития се случиха, защото техните инициатори предпочетоха да използват социалните медии, за да достигнат до своята аудитория, и напълно игнорираха традиционните медии. Не зная дали всички ние осъзнаваме реалната сила на тези компании: FB, Twitter и Google. С натискането на един превключвател тези технологични гиганти могат да променят естеството и обхвата на информацията, която идва при нас. През 2013 г. Google направи стъпка напред в разбирането на намеренията на потребителите си с алгоритъма Hummingbird. Twitter замени най-новите с най-важните tweets, като въведе нов алгоритъм през 2016 г. Facebook заяви, по-рано тази година, че ще замени Clikbait с информация, която е определена за по-важна. (Clikbait – когато се използва за Интернет – значението е му е: привличане на вниманието на потребителите и насърчаване да кликнат на връзка, която да ги отведе към определен уеб сайт) . Тези промени почти винаги водят до обществена съпротива, която за съжаление продължава едва няколко седмици, и след това обществото отново приема наложените промени. Способността на елитите незабавно да променят мислите и поведението на милиарди хора днес е безпрецедентна. Последствията са сериозни – алгоритмите контролират това, което четем, и формират нашето поведение. Какво можем да направим?

Наясно сме, че цитираните по-горе медии са частни компании, но видяхме как американският сенат ги застави да направят промени в алгоритъма си. След тези промени и скандала с “Кеймбридж Аналитика”, администрацията на Доналд Тръмп заяви, че е той е загубил повече от 40% от последователите си във Фейсбук. Найджъл Фараж от Великобритания предлага да се приложи ново законодателство, което да не цензурира консервативни идеи и тези, които не са съгласни с настоящата политика. Аз бих отишла в друга посока. Бих предложила да се създадат повече интернет базирани инструменти, които да направят независими демократично настроените хора и да им дадат възможността да говорят, без да бъдат цензурирани.

Каква е разликата между Брекзит, Доналд Тръмп и М5S? M5S имат собствена платформа, наречена “Русо”, където могат да провеждат вътрешни избори, да обсъждат промени в законите и да създават образователни видеоклипове за своите членове. Идеята ми е да създадем интернет базирана платформа за пряка демокрация и там да се предостави място на всяка страна да качва свои собствени материали. Можем да използваме социалните медии само за да пренасочим нашите симпатизанти към тази платформа и, ако собствениците на социални медии решат да забранят нашите профили, ще можем да привличаме симпатизанти и да образоваме членовете си. Създаването на обща платформа ще ни позволи в реално време да обменяме ценни практики и идеи. Прочетох, че този Глобален форум е специален, защото ще създаде проект на нова карта за нова организация. Смятам, че този Глобален форум ще се превърне в крайъгълен камък в процеса на изграждане на демокрация в нашето общество, ако решава да изгради платформа, в която да работим заедно.

Благодаря за вниманието.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.