2024-04-23

3 thoughts on “Богородичен събор пред храма „Св. Иван Рилски“ в Чикаго

  1. Църквата „Св. Иван Рилски Чудотворец“ в Чикаго е към Православната църква в Америка, г-н Моралиев, не към Българската православна църква. Така че тя не е подчинена на Св. Синод на БПЦ, респективно на задграничната епарпия на БПЦ за САЩ, Канада и Австралия, а на Българския диоцез на Православната църква в Америка.

  2. Как се прави църковно менте?

    Най-често това се случва чрез матрицата “църковно-наказателни дела и разследване от архирейска комисия”. Делата се завеждат на провинили се клирици, но едва след като са скандализирали с противоканоничните си и противоуставни действията църковната общност. След съответен аргос, забрана за служение от Св. Синод, те се изпращат в едно своеобразно “чистилище”, наречено “разследване по църковно-наказателно дело”, и се очаква, че докато трае процедурата, те ще се каят за сторените грехове и грешки. Престоят в “чистилището” обаче трае неопределено много дълго. През това време тези клирици, които обикновено са доста активни по своята природа хора, изпробват прага на търпимост на архиереите и границите, които могат да пристъпят по време на наказанието. Оказва се, че и двете са високи и широки.

    На синода сърце не му дава да завърши църковно-наказателното производство и да реши съдбата на наказания клирик. Така „аргосаният“ заживява в един свят между престъплението и наказанието, живот на пълна свобода, защото няма какво по-лошо да ти се случи в БПЦ от това да ти се заведе църковно-наказателно дело, което вероятно никога няма да приключи…

  3. ЦЪРКОВНИ МЕНТЕТА – „Животът през последните двадесет и повече години въведе в живота ни ментето – имитацията на различни стоки и не само. Ментето, както знаете, на първо място имитира външния вид на оригиналния продукт – надпис, цветове, общ изглед. Имитацията се открива обаче веднага, щом се опита продуктът или когато започнеш да го използваш. Ментето е нетрайно, с лошо качество, с две думи – не върши работа….

    Ние вече сме свикнали със стоките ментета – кои отбягваме, кои приемаме по принуда. Сега обаче започваме да се срещаме с още един вид имитации – църковните ментета, хора, които изглеждат като духовници, но в същността си не са такива. Те имитират външен вид, облекло, инсигнии и украси, начин на говорене, походка, израз на лицето, заявяват се като духовници от различен ранг. Те дори изпълняват ритуали на церемонии, които изискват християнски атрибути и „духовник“. “ – ПОЛИНА СПИРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *