2024-03-29

1 thought on “Последният дисидент

  1. Коментар на Пламен Даракчиев във Фейсбук, 7.08.2018 г.

    „Тази вечер бях у Босия. През деня го е прегледал лекар, на който той има доверие. Като изключим тахикардията, всичко останало е добре. Една народна рецепта за лечение е дала резултат и сега той пие близо 2 л вода. При това не я задържа, а си ходи нормално до тоалетната. Лекарят му е казал, че все още има „бульон“ под кожата, ще рече все още е налице ефирен слой мазнина. На този етап мускулатурата, доколкото я има, все още е в добро състояние.

    Не можах да му кажа нито една новина. Тъкмо обратното – от него научих, че анкетната парламентарна заседание се събира в понеделник от 14 часа. Казах му, че ми е звънял Ибрям Рунтов, че е загрижен и че тези дни ще го посети. Той и това знаеше. Сетне се разплака и махна с ръка:

    – Това българите ги остави…! Няма по-благодарни хора от турците.

    Ибрян Рунтов е син на бай Радаман Рунтов – Куруджу от Корница, Благоевградско, лежал 6 години по затворите. Баща и син някога бяха в Мюсюлманския стачен комитет, чийто център беше в Долно Изворово, Казанлъшко. Босия беше един от хората, който през май 1989 г. им помагаше да си пишат декларациите и да се свързват с „вражеските“ радиостанции. По тази причина го прибраха. Първо в Главно следствено управление, а после в Софийския централен.

    Мисля, че сега Босия очаква с нетърпение да се види с Ибрям, който иначе живее в Истанбул. Неслучайно се разплака.

    Ибрям също е корав като него. И понеже вече говорихме с него по телефона, знам какво ще му каже. И в това ми е надеждата.

    На тръгване Христо Николов го попита дали ще спре, ако правителството падне.

    – Да, разбира се – отвърна начаса Босия, безкрайно учуден от въпроса.

    В асансьора помолих Христо да не бърза, че още не сме си написали домашното в демократичната общност.

    – Споко, то само ще си падне – отвърна той и съвсем ме притесни.“

    https://www.facebook.com/pdarakchiev/posts/10215262352684918

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *