Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

Среща на УС на АБУЧ с вицепрезидента Йотова

2018.08.01 Няма коментари
Spread the love

Управителният съвет на Асоциацията на българските училища в чужбина се срещна с вицепрезидента Илияна Йотова

От ляво на дясно: Боянка Иванова, Петя Цанева, Ирина Ботева-Владикова, Илияна Йотова, Адриана Любенова, Милена Димитрова, Снежина Мечева. Снимка: Рresident.bg

На 30 юли 2018 г. в кабинета на вицепрезидента на Република България, г-жа Илияна Йотова, се състоя среща на членовете на Управителния съвет на Асоциацията на българските училища в чужбина с Българския вицепрезидент. На тази среща присъства и г-жа Милена Димитрова – главен експерт към Комисията за българите в чужбина към Президентската администрация.

Д-р Ирина Владикова, председател на АБУЧ, запозна г-жа Илияна Йотова с основните моменти, обсъждани на Конференцията на българските училища в чужбина, състояла се в Българския парламент на 26 юли 2018 г. Г-жа Владикова говори за успехите на АБУЧ. Основната цел на нашата асоциация е да има единство и усилията да са на съмишленици, без политически пристрастия. АБУЧ е пример за това. През изминалата година най-големите ни успехи са два:

1. Петицията в Европарламента за издигане статута на българския език в страните от ЕС стигна до заседателната зала в Страсбург. Очакваме по-нататъшни стъпки от страна на министър Красимир Вълчев в Съвета на министрите до пълен успех. Имаме основания да се надяваме, защото 19 страни споделят българската идея и биха подкрепили нашите искания, които ще облагодетелстват и други т.нар. „малки езици” в Европа.

2. Значителен е и успехът, извоюван от нашите колеги в щата Илинойс, където българският език влезе в програмата Seal of Biliteracy (Печат за двуезичност), респективно в американските дипломи на децата, като валидираща институция за знанията по български е Департаментът по езиково обучение към Софийския университет. Български ученици от 11 щата на САЩ имат вече тази възможност да влязат в програмата „Печат за двуезичност“ чрез родния си език. Това носи привилегии при кандидатстване в колежи и университети, както и при наемане на работа.

Д-р Владикова сподели резултатите от срещата на Управителния съвет на АБУЧ с националния омбудсман – г-жа Мая Манолова, на която среща бе обсъден въпросът за признаване на трудовия стаж при пенсиониране на преподавателите в българските неделни училища и лекторатите ни зад граница.

Д-р Адриана Любенова изтъкна, че АБУЧ желае да се заличи диференцираното отношение към българите от старите български общности в Украйна, Молдова и др. с тези българи в чужбина от по-ново време. Необходимо е да се преразгледат формулировките от Постановление № 103 на Министерски съвет, които са остарели като обхват и се нуждаят от допълнения. Г-жа Любенова предложи в Обществения съвет към Кабинета на вицепрезидента Йотова да бъде включен в подходяща форма и представител на УС на АБУЧ. И сподели мнението на УС на АБУЧ, че бъдещият Институт по български език трябва да носи името на Иван Вазов или на св. Климент Охридски, които са българи, а не на св. св. Кирил и Методий, за които имат претенции много съседни народи и не само те.

Г-жа Боянка Иванова, член на УС на АБУЧ, запозна г-жа Илияна Йотова с извоювания успех за българския език в САЩ и подчерта, че това е възможно, защото действията за издигане ролята на родния ни език се извършват в единодействие с българския генерален консул в Чикаго, г-н Иван Анчев, както и с българския посланик в САЩ, г-н Тихомир Стойчев. АБУЧ е пример как може и трябва да се работи в хармония и разбирателство между неправителствените организации и държавните институции. Само тогава успехите се превръщат в реалност и престават да бъдат мечти. Г-жа Иванова сподели, че според АБУЧ, когато се дава гражданство – всеки кандидат трябва да положи изпит по български език и така да докаже, че го владее.

Г-жа Петя Цанева, зам.-председател на АБУЧ, изтъкна необходимостта да бъдат освободени от данък ДДС учебниците и книгите, и даде примери с редица други страни, където това е реалност. Има и страни, в които съществува данък ДДС върху книги и учебници, но събраните средства се реинвестират обратно в издателската дейност, а в България това не е така.

Г-жа Снежина Мечева сподели, че разделението в българското общество по отношение на българите в чужбина се отразява и на работата на българските неделни училища. Подобно разделение съществува и в институциите. Становищата на държавните служители варира от пълна адмирация и подкрепа до точно противоположно отношение. Не се схваща ясно, че съхранението на националното самосъзнание е с приоритет. АБУЧ, с дейността си чрез училищата зад граница, върши това на шест континента. Видна е недостатъчната заинтересованост на българските медии в страната към успехите и проблемите на образованието по български език, история, география и култура в чужбина. Има го и в отношението на самите институции, които работят с нас. В техните ПР кампании четем наши идеи, а споменаването на АБУЧ често се забравя.

Г-жа Илияна Йотова изслуша с голямо внимание изнесеното на тази среща и сподели мнението си задълбочено и аргументирано. Тя призна, че успехът на Петицията на АБУЧ в Европейския парламент е надхвърлил всички очаквания. След една година г-жа Йотова е много по-добре информирана за дейността на АБУЧ и оценява колко важна е тази дейност за България. Според вицепрезидента, връзката между средното образование в чужбина и лекторатите ни по българистика в други страни е прекъсната, и това трябва да се промени. Трябват стимули за децата да продължат образованието си във висши степени, свързани с българския език. Трябва и да се улеснят завръщащите се български деца от чужбина при приемането им във висши учебни заведения.

Особен акцент на срещата се постави върху работата за създаване на Български културен институт по модела на „Гьоте институт” , Бритиш кансъл, Института „Сервантес” и др., и работата, извършена до този момент за постигане на консенсус каква трябва да е неговата дейност и организация. Вицепрезидентът твърдо подкрепи нашето настояване при даване на гражданство да се полага изпит по български език така, както това е практика в други държави. Г-жа Йотова се съгласи АБУЧ да бъде включен под някаква форма със своя концепция за участие в този институт. Определиха се представители на АБУЧ, които да участват в Обществения съвет, създаден към нейния кабинет.

Срещата ни продължи по-дълго от определеното време, защото всички присъстващи осъзнавахме колко необходимо е връзката ни да е пълноценна, ползотворна, професионална и приятелска, в името на бъдещите ни успехи.

България има нужда от това.

 

Снежина Мечева,

говорител на АБУЧ

————————————————————————————————————————————————————–

Бел.ред: Още информация по темата може да се намери на сайта на Президентството.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.