Home » Авторски страници

Размисли на един русофил преди посещението на Борисов при Путин

2018.05.29 Един коментар
Spread the love

Преди две седмици публикувах своите Размисли на един русофил след парада за Деня на победата” (вж. тук) Тогава в отговор, освен одобрение, получих и несъгласни с мен мнения, които могат да бъдат разделени основно в три направления:

1) Кой друг, ако не е Путин?

2) Единствено авторитарен ръководител, какъвто е Путин, може да управлява Русия и нейния народ.

3) Само Владимир Путин е построил (и може да осъществи още големи проекти), които носят печалби на Русия и приятелите й.

В отговор мога да кажа –  първото и второто направление могат да подържат само от русофоби. Те не вярват в потенциала на руския народ и че той не е способен да издигне и по-достойни кандидати от Путин. Русофоби, които смятат обикновения руснак за животно, което трябва да бъде бутано с остена в правия път. Ето защо не виждам смисъл да оборвам подобни очевадни глупости. Ще отговоря само по трета точка.

Още повече, че предстои посещение на Бойко Борисов в Москва (непосредствено след срещата Радев-Путин в Сочи) и се заговори за проектите от така наречения «голям шлем».

Голям шлем, но за кого? За българския и за руския ли народи? Ще разберете лесно за кого, ако се запознаете с един доклад, който бе разпространен в Русия, но в последствие бе спрян, а написалите го – уволнени.

Това бе материал за “Газпром” – най-голямата не само в Русия, но и в света енергийна компания (с 11% от световното и 66% от руското газово производство), в която държавата (т.е. руският народ) уж контролира по-голямата част от акциите.
Материалът е бил готвен от служители на също държавната Сбербанк, в продължение на повече от месец упорита работа. Целта му е била да се даде прогноза на бъдещата инвестиционна програма на банката в обектите на Газпром.
Докладът посочва, че от най-големите проекти на “Газпром” – газопроводите “Турски поток”, “Северен поток-2” и “Силата на Сибир” – дивиденти ще получат не акционерите на дружеството, не държавни строителни предприемачи, а компаниите на Аркадий Ротенберг и Генадий Тимченко, които руската преса нарича близки приятели на Путин.

Веднага след публикацията, за критиката към “Газпром” и за материалите приложени в доклада, един от написалите го, Александър Фэк, бе уволнен от Сбербанк CIB. А той, според предишни анкети, беше признат за най-добър анализатор на тема нефт и газ в Русия през 2015 г. На следващия ден и шефът на Александър Фек, главният анализатор Александър Кудрин, също напусна компанията. А ръководителят на спестовната банка – Г. Греф бе принуден да нарече доклада “безотговорност и провокация”. Но за всички е ясно, че този доклад не би могъл да се появи публично, ако не бъде санкциониран от ръководството на Сбербанк. Отдавна е известно, че председателят на борда на “Сбербанк”, Герман Греф, смята Газпром за изключително неефективна компания, а през последните години дори има слухове, че той самият може да оглави “Газпром”, вместо Алексей Милър. Ето защо според него уволнението на Александър Фек е само дипломатически жест.

Eто какво е написано за доклада в руския сайт «Медуза»:

“В отчете аналитиков речь идет о строительстве газопроводов «Сила Сибири» (идет в Китай), а также «Северный поток — 2» (в Европу по дну Балтийского моря) и «Турецкий поток» (по дну Черного моря). Фэк и Котельникова пишут, что строительство «Силы Сибири» обойдется в 55,4 миллиарда долларов, но эти вложения не окупятся продажей газа Китаю. Авторы отчета пришли к выводу, что «Газпром» потеряет на строительстве «Силы Сибири» 11 миллиардов долларов.
В отчете говорится, что альтернативный проект газопровода «Алтай» обошелся бы в пять раз дешевле, чем «Сила Сибири». Выбор в пользу более дорогого варианта авторы отчета объясняют интересами основных подрядчиков «Газпрома» — «Стройтранснефтегаза» и «Стройгазмонтажа», которые «почти поровну» разделили основные контракты по «Силе Сибири». Первая компания принадлежит Аркадию Ротенбергу, половина второй — Геннадию Тимченко и его семье; оба входят в ближний круг общения Владимира Путина. Кроме того, еще один контракт по этому проекту получил «Сибур», частично также принадлежащий Тимченко.
Похожие выводы Фэк и Котельникова сделали в отношении «Турецкого потока» и «Северного потока — 2». По их прогнозам, первый проект обойдется «Газпрому» в 21 миллиард долларов и не окупится в течение полувека; второй будет стоить 17 миллиардов долларов и не окупится за 20 лет. Потери «Газпрома» от этих строек аналитики Sberbank CIB оценили в 17 миллиардов долларов.»

Oще информация може да намерите и ТУК.

Уволнените анализатори на Сбербанк CIB не са първите, който обръщат внимание на цената на мащабните строителни проекти на “Газпром”.

Ето как преди две години се оплаква пред президента Владимир Путин директорът на Prosperity Capital (миноритарен акционер на “Газпром”) Александър Бранис във форума на “ВТБ Капитал”:

“Създава се впечатление, че компанията по някаква причина не работи за акционерите, не работи и за потребителите и за държавата, а в действителност само за изпълнителите, които строят различни съоръжения за тях”. Тогава Путин призна, че е това”много сериозен въпрос”, и обеща до края на годината да се срещне с представители на най-големите компании с държавно участие и после да “оцени ефективността на тази или онази компания”. Е, резултатите се виждат от последния доклад.

Заключението, което можем да се направи е, че дори в Русия от най-големите проекти на “Газпром” печалбата не е за акционерите и народа, а в интерес на определени фирми изпълнители.

А как мислите е при нас?

Правителството на Борисов изказва намерения да строим нова АЕЦ. Но в последните години България продава рекордни количества електричество, за цялата си история. А стават ли от това държавата и Националната електрическа компания по-богати? Държавната НЕК е пред фалит, защото отдавна, още от 2009 г., не тя продава излишния ток зад граница, а предимно различни посредници. Ето две графики, от блога на ядрения физик и анализатор Георги Котев, които отлично илюстрират фактите.

На горната графика се вижда, че износът на ток от България в чужбина се увеличава и е бил най-висок през 2015 година, а от следващата графика долу се вижда как печалбата на НЕК намалява прогресивно след 2010 година, а след 2012 година е само на загуба,  достигайки 589 млн. лева през 2014 г. , а в същото време износът на електричество от държавната НЕК намалява и практически е прекратен, за сметка на частни износители, свързани с наши политици и депутати от НС.

Извод:

Не Русия (България) става истински богата при Путин (Борисов), а определен приятелски кръг. И всеки, който е против обкръжението на Путин и е готов да се изправи и да въведе санкции срещу този близък кръг, всъщност се бори за доброто и бъдещето на руския народ. Именно тази борба е признак на истинско русофилство. Ето защо е необходимо нашата, предимно русофилска страна, да се присъедини към глобалния Закон Магнитски, както това направиха вече няколко страни от ЕС.

 

Петър Стаматов

.

One Comment »

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.