Home » Авторски страници, българи зад граница

Д-р Анелия Хохвартер: Апел към българите в Чикаго

2018.05.03 Няма коментари
Spread the love

До

Българите в Чикаго   

Виена, 11.03.2018 г.

.

Д-р Анелия Хохвартер

Многоуважаеми Дами и Господа,

Обръщам се към Вас с молба за подкрепа на дрителската кампания „Локомат за България” и използвам възможността да Ви запозная със себе си и кампанията.

Казвам се Анелия Хохвартер и съм родена в с. Горна Митрополия, Плевенска област. Следвах обща медицина в Плевен и завърших образованието си във Виена, където живея от двадесет и седем години и работя като офталмолог от 1999 г. Участвала съм в много социални проекти, голяма част от които са свързани с моята специалност: лекарски мисии в Йемен (2009), Зимбабве (2011 и 2012), както и в Етиопия (2014 и 2015), където изградих първия център за ретинална хирургия в страната.

В класацията за заслужили жени на Австрия „Leading Ladies Awards 2009“ заех трето място в категорията „Социален ангажимент“. През 2017 година бях номинирана в България в класацията на радио FM4 „Будител на 2017“, където се класирах на второ място в общото класиране, взех приза на „Будител на България извън България 2017“ и взех спациалната награда „Човекът с голямото сърце “ на Стримона ЕООД. Бях номинирана и за „Самарянин на 2017“ в Стара Загора и съм една от десетте наградени.

В Етиопия започнах да работя върху първия си роман, „Пътуване“, който е издаден от издателска къща „Персей” през август 2016 г. на български, през септември 2016 г. на немски език, а през 2017 година – на руски и английски. Романът „Пътуване“ е посветен на любовта към себе си, ближния, към мига и душевния мир. Това е едно пътуване в пространството, времето и духовността. Всеки човек е пътник и рано или късно поема пътя към себе си, търсейки любов, професионална реализация и приключения. Това правят и героите на тази книга. Те са от различни поколения, култури, цвят на кожата, професии, социално положение, извървяват различни пътища в опознаване на себе си и света, но ни показват, че пътищата ни са общи и всички ние сме една незаменима и универсална частичка от вселената и пътя, наречен живот.

Приходите от продажбата на книгата ще бъдат предоставени изцяло на дарителската кампания „Локомат за България”, иницирана лично от мен. Повече информация може да получите на страницата ни във Фейсбук.

Какво е Локомат и защо е важна тази кампания?

Локоматът р робот за лечението и рехабилитацията на пациенти с цялостна или частична загуба на двигателни функции, хора, болни от множествена склероза, детска церебрална парализа, пациенти, прекарали инсулт или претърпели мозъчна травма, както и с болестта на Паркинсон, с цел да им помогне да проходят отново. Нуждаещите у нас са над 20 000. В България такъв вид рехабилитация не съществува. Уредите в България се казват LokoHelp и се използват за деца до 6-годишна възраст. За други възрастови групи лечение в България няма. Локоматът е на Фирма „HOCOMA“, Щвейцария, и е единственият по рода си за цялостна, а не частична рехабилитация на тялото. За тази рехабилитация виждаме по сайтовете многобройни дарителски кампании за лечение в чужбина. Офертите за такова лечение са от порядъка на 15 000-20 000 евро за 3 седмици. Лечението, което е необходимо, е от 4 до 11 седмици, както и годишни поддържащи терапии, за които пациентите не могат да съберат сумите и по този начин губят и малкото, което са успели да възвърнат от тяхната подвижност и самостоятелност. Малка част от нуждаещите успяват да подадат молби към комисията за лечение в чужбина, но там се допускат засега само около 30 деца на година, без възможност на поддържаща рехабилитация. За тези деца се плащат по 15 000 евро на дете, т.е. на година се плаща сумата за един локомат по болници в чужбина!

Целта на кампанията е да не принуждаваме нуждаещите се да поемат дълъг път в тяхното състояние (те са или в инвалидни колички или в легнало положение), да плащат само част от терапията, понеже за цялостна не достигат даренията и да не финансираме локоматите в чужбина! В Австрия, една сравнима по територия и население държава, има общо 26 локомата. Да помогнем на нашите деца и приятели да проходят отново, или поне да придобият независимост, за да могат да се обслужват сами.

На страницата във Фейсбук може да видите всички мои мероприятия и изяви по телевизията, както и публикациите в пресата през последната година и половина. Имаме хиляди лайкове, но сме събрали само 50 000 лева. Всички харесват кампанията и книгата, очаровани са, убедени са, но в следващия момент забравят…

Ако всеки от тези 300 000 българи в Чикаго дари по един долар, ще можем да закупим този робот. Това е най-новата генерация с два модула за деца и възрастни и цената му е 342 000 швейцарски франка, включващи доставка и по изключение – 2 години гаранция и консумативи, а не една. Намеренията ни са да се постави в държавна институция с функциониращо физиотерапевтично звено, което да предлага и всички допълнителни програми за рехабилитация.

Засега Здравната каса в България има клинична пътека само за деца с детска церебрална парализа, която е 65 лв. на сеанс. Ако се работи със 500 деца и 500 възрастни (един робот може да облужва 1000 пациенти на година), ще се съберат само по клинична пътека средствата за годишното пълно каско обслужване на локомата и ще останат средства за едно работно място. Целта е да използваме първите две безплатни години, за да се преборим за клинична пътека и за другите пациенти. Но събирането на 10 000 франка за пълното каско може да стане чрез малки дарителски кампании, участие на общината, където ще се постави роботът, клиничните пътеки от децата с детска церебрална парализа и той да е в действие, а не да стои като много друга неупотребяване техника в някой склад или мазе на някоя болница.

В Австрия, една сравнима по територия и население страна, има 26 локомата, в Румъния има вече 10, дори Албания са поръчали първия си локомат. Тези Роботи са една неразделна част от съвремената рехабилитация и помагат на около 50% от пациентите да проходят!

Обръщам се към Вас с молба да се присъедините към каузата, която ще помогне на много хора и ще остави нещо трайно. Роботът да е в България и да дарим надежда, че сме направили всичко възможно за тези ХОРА, според стандартите на световната рехабилитация.

Ще Ви бъда много благодарна и задължена, ако имате възможност и желание да поканите Ваши партньори, приятели и съмишленици да се включат и подкрепят кампанията.

Бъдете здрави!

С уважение,

Д-р Анелия Хохвартер   

Тел: 00436503180966

[email protected]

Дарителска сметка: Анелия Петрова Хохвартер

IBAN:  BG60 UNCR 7000 1522 7289 49 (в Евро)

IBAN:  BG65 UNCR 7000 1522 7289 56 (в лева)

BIC (SWIFT): UNCRBGSF

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Д-Р АНЕЛИЯ ХОХВАРТЕР ПОСЕТИ ШВЕЙЦАРСКАТА ФИРМА,
КОЯТО ПРОИЗВЕЖДА ЛОКОМАТ

Д-р Анелия Хохвартер посети централата на компаниятаHocoma”, която произвежда революционния уред за рехабилатиция Локомат.

„Бях там по собствена инициатива. Пожелах да посетя фирмата, за да се запозная с производството, техническите характеристики и с използването на уреда. Преди един месец към фирмата отвори врати и рехабилитационна клиника. Посетих  Цюрих, Швейцария, исках да си “сверя часовника” относно уреда, за който държа толкова много да го има в България. Интересуваше ме дали няма и други уреди за локомотазирана терапия, които биха били по-добри. Бях убедена в качествата на Локомата, но, както се казва, исках да го пипна, да се докосна до него” – заяви известната очна лекарка от Виена.

Търсенето на Локомати в света, и особено в Източна Европа, в момента е много голямо. Компанията има 165 представителства по света. Румъния има вече 10 Локомата. В Австрия вече е закупен 27-ият. Вече и от Албания са поръчали първия уред за рехабилитация. Поръчки валят още към Индия, Полша, Перу, Южна Корея, Турция, Коста Рика, Хърватска.

В Цюрих д-р Анелия Хохвартер се срещна и със създателят на Локомата и генерален директор на фирмата „Hocoma” – Герхард, когото всички наричат Гери (така той подписва всички документи, което в Швейцария е възможно). Срещата не бе уговорена, но мениджърът, след като го бяха информирали за сърцатата българка, напусна конференцията, на която присъстваше, и се прибра в офиса си. „Отдели ми цели 45 минути и беше много впечатлен, че един очен лекар се застъпва за рехабилитацията в България, една област далеч от моята специалност. Аз пък бях впечатлена от неговата земност и непринуденост. Нито следа не видях от величие и его” – коментира д-р Хохвартер.

По време на визитата си в компанията д-р Хохвартер записа и видео обръщение, оборудвана с Локомат.

„Исках да изразя на всички нуждаещи се от медицинския робот една частица от моето изживяване, да ги окуража, да им вдъхна надежда, да им кажа, че кампанията продължава. С уреда почувствах неговата сила, и ако човек не може да си движи краката, усеща, че получава едва ли не нови крака, роботът му дава криле” – обяснява още известната лекарка.

В Цюрих д-р Хохвартер представи книгата си ”Пътуване” пред сънародниците ни в Швейцария, а също и в Констанц, Германия, и предизвика отново фурор.

Швейцария изпрати д-р Хохвартер с много нови съмишленици, готови да помогнем на хората в България и на кампанията “Локомат за България”.

Един нов нейн приятел и съмишленик е легендата в тениса – Maнуела Малеева, която дойде специално от Женева за събието.

Малеева, посредством своята фондация Суисклиникал (Swissclinical), Швейцария, финансира проект, който произвежда шини за деца с детска церебрална парализа. Той е част от работата на основания от нея Център за рехабилитация в Стара Загора, който помага на хора предимно с изкривявания на гръбначния стълб .

„Нейният интерес към Локомата бе свързан с това, че медицинският робот, освен рехабилитация, може да извършва и диагностика. Мануела Малеева ми разказа за своя проект, по който двама швейцарски професори идват в България, които изпращали за един ден деца с детска церебрална парализа до Виена, само за да се установи как работят мускулните им групи, какъв е процентът на спазъм и други данни. Това изследване установява дали детето има нужда само от шини или от операция. Това бе много важна информация за мен, тъй като досега съм си представяла Локомата само като уред за терапия, но той може да бъде използван и за диагностика” – заяви още д-р Анелия Хохвартер.

Следете новините за кампанията ”Локомат за България” и новите лица, които я подкрепят.

За повече информация:

Д-р Анелия Хохвартер

https://www.facebook.com/anelia.hochwarter

Кампанията ”Локомат за България”

 

Константин Димов

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.