2024-03-19

18 thoughts on “Почина създателят на Pomak.eu Назми Мехмед

  1. Драги Картал, Назми Мехмед беше прекрасен човек и тази медия се опита да почете паметта му, да го уважи и напомни за него, което никоя друга медия не направи…
    Коментарите на читателите не са от редакционния екип, така че не правете такива евтини спекулации.

  2. Много добра медия няма що , като гледам коментарите особено последните!
    Разбира се , че помаците не сме бугари….. от Татарстан..

  3. Е тоя, Ариф Алов и ония от Триград са за затвора. Настройват помаците срещу християни. Сега дано тоя се пържи в казана и да го ядат дълго червите. Бисмиляях!

  4. Аз също съм бил помак ,но се осъзнах на време и четох историята. Тайно да не ми се навикват се покръстих и не се чувствам вече част от това общество. Дано никога не види рая тоя. Той е джихадист. Помаците трябва всички да ги покръстят.

  5. Добре, че умря преди още да фанатизира тоя прост етнос с измислена история. Ако не ги бяха социализирали българите още щяха да си пощят въшките на слънце по пейките. Значи помаците приемат исляма за да получат тогава привилегии и да не ги закачат. Това и сега си е генетично. За тва казват- Дай на помак власт и му гледай сеира!

  6. Мюсюлманин не е етнически признак, г-н Ибрахим, а верски, както и християнин не е етнически признак, а верски. Колкото до понятието славяни, то е като понятието тюрки, т.е. не значи един етнос или народ, а група от етноси или народи. Помаците са българи по произход, колкото и това да не ви се харесва и колкото и много усилия да се правят, например, не само от турската държава, но и от гръцката, за да се заличи този неудобен кой знае защо за тях български произход на помаците, които, както е известно, не живеят само в България.

    Впрочем, за съжаление точно помаци извършват бруталното и жеското клане в Батак например през 1876 г., не го извършват етнически турци. Що се отнася до кръстилката, Българската православна църква намира сили да се извини през 30-те години на ХХ век за участието си в това срамно деяние. Колкото до репресиите към помаците и към мюсюлманите в България по времето на комунизма, комунистическата власт репресира не само мюсюлманите, тя репресира и католически, и православни свещеници, и всякакви неудобни за режима хора. Може и да не знаете това, но е факт.

    Така че е крайно време да престанат тия спекулации, защото историята не може да се промени постфактум и защото тя има много страни, защото не само помаците са били жертви и защото предизвикателствата, пред които сме изправени днес, са други.

  7. Allah Rahmet Eylesin!
    Всевишният Аллах да му дава ПОКОЙ!
    Нека да не задълбаваме за българи и не българи?
    СЪРБИТЕ Българи Християни ли са???, че Помаците ей така да бъдат приравнявани на „българи“ мюсюлмани??? Всеки славянин „българин“ ли е???
    Ако Помаците се чувстваха българи, то нямаше да има ГАВРИ от Българската държава като „Кръстилката“ от 1912 до 1915г, Рибново 1962г., Барутин 1972г., Корница 1973г. Т.н….

  8. Драги Курт, когато човек търси под вола теле, винаги може да го намери. Направете вие някой път някой текст за някой починал добър българин христянин, напишете някакви добри думи за него (ако въобще сте способен на подобен жест) за това, че е бил мъдър, че е обичал и свои, и чужди, и ще се засегнат и своите, и чуждите. Бъдете сигурен в това. (В случая с помаците това е така, защото едни не искат по никакъв начин да признаят техния български произход и се дават много пари за пропаганда да се отделят помаците от този корен и от техния майчин език даже, а други пък не могат да разберат и да приемат, че помаците имат своя специфична култура и идентичност. И за съжаление малцина са мъдрите и просветени хора като покойния Назми Мехмед, които се опитваха да защитят помаците и от пропагандата срещу техния български корен и произход, правена с много пари, и от неразбирането и неприемането на това, че помаците имат своя специфика, която ги различава и от българите християни, и от турците мюсюлмани.)

  9. Нека Аллах да го дари с рахмет.Беше много толерантен човек. Изказвам съболезнования към семейството му. В такива моменти не е уместно да се пробутват идеи за идентичност. Всеки си знае своето според родовата си памет и това са лични неща.

  10. Каквито искат, такива да се чувстват помаците, г-н Възрожденец. Това, за което се бореше, впрочем, покойният Назми Мехмед, бяха крайните възгледи, предраздъци, пропагандни модели, които провокират омраза и разделения. Да, помаците имат български корен, колкото и това да не се харесва на хора, които биха искали те да нямат нищо общо с този корен. Но те имат и своя специфична култура, която ги прави различни и от българите християни и атеисти, с които са свързани с произхода и майчиния си език, и от турците мюсюлмани, с които ги свързва общата вяра. И макар, че от друга страна, Бог е един за всички, за последователите и на трите световни монотестични вери, защото няма как да има един-единственъ Създател на всичко видимо и невидимо във Вселената, който да е за евреите, втори – който да е за християните, и трети – който да е за мюсюлманите, това не се разбира от повечето хора по света. И малцина са тези, които наистина са близо до този общ Създател, който се нарича с различни имена на различните човешки езици и има различни представи за него в различните вери. Назми Мехмед беше един от тези хора, защото имаше любов в себе си, имаше просветен разум и чисто сърце.

  11. Към кого е насочен този упрек, г-н Тюрк? Към изданието ли, което е уважило паметта на покойния Назми Мехмед? Помислете дали това, което провокира този упрек, са думите, написани от уважение към паметта на Назми, или вашият собствен мироглед, който едва ли би ви позволил да напишете добри и красиви думи от уважение към някой добър българин християнин примерно.

  12. Tака наречените“помаци“не са не са нищо друго отсвен наи чистокръвбите БЪЛГАРИ.
    Религиата не определят националноста, ясен пример са турците и кюрдите, еднаква религия, пазлична националност. Какво да кажем българските комунисти, те не вярват в никаква религия то не значи че не са българи, за съжеление са „българи-интрнационалисти’.

  13. Добре де, поне в скръбта си не можете ли да не си набивате отблъскващото напомняне за помаците че били нещо определено им от други, но не и от тях самите. Поне веднъж нямали да се престане с това втръснало нещо, за корените им на помаците че били български, не помашки. И в скръбта си се стремите да си покажете национализмът който инак не търпите друг да ви го оказва същият национализъм. Наистина отвращавате с поведението си нито навреме, нито на място. Инак конкретно. Почивай в мир Назми Бей. И нека Аллах да те приеме душата в рая Амин.

  14. Аллах с Дженнет да го дари!
    Няма да забравим, какво направи и остави на нас помаците!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *