Home » Авторски страници

Почина създателят на Pomak.eu Назми Мехмед

2018.04.28 18 коментара
Spread the love

На 27 април т.г., след тежко заболяване, е починал създателят на форума Рomak.eu Назми Мехмед. За това съобщи в социалната мрежа Фейсбук един от админите на форума Ондер Тосков.

Назми Мехмед (1967-2018)

А ето какво написа Даниела Горчева за Назми Мехмед:

“Боже, не мога да повярвам, че Назми Мехмед си е отишъл от нас. Нека ти е светло по пътя нагоре, Назми! Кураж на семейството му, знам колко обичаше и се гордееше с дъщеря си Нери и сина си Денис, с племенницата си Гюлсевим (име, съставено от думите роза и обич). Самият Назми работеше в Казанлък, в долината на розата през последните години. Но все галяше, както се казва на родопски диалект, Родопите и тъгуваше по тях. Назми беше много мил, добър и толерантен човек. Като създател и дългогодишен админ на сайта Европомак се противопоставяше на опитите на някои да превърнат помаците в религиозни фанатици, да ги отчуждават от българския им корен и да им внушават (самите те, изпаднали под чужди нечистоплътни политикански внушения), че помаците не били българи.
Почивай в мир, приятелю, ще ни липсваш.”

Съболезнования за кончината на Назми има и в самия форум.

Назми действително беше един много мъдър, чувствителен и толерантен човек, с отворени сетива и чисто сърце. Бил е студент в Русия, по-късно емигрант в САЩ, в щата Пенсилвания, 15 години. Бил е и в Англия и в Ирландия. Назми обичаше много Родопите, обичаше и Родината си; той ценеше много помашката култура и се опита да направи всичко по силите си не само за повдигане на себеоценката и самочувствието на помаците, за издирване на документи от миналото, но и за просвещението и добрите отношения между хората, независимо от техния произход и вяра. Обичаше и работата си в Института по розата и етеричномаслените култури в Казанлък, където работеше (Един материал, написан от него, свързан с този институт, е публикуван в нашето издание.) Назми се ядосваше се за това, че политиците в България нямат никаква социална чувствителност, че са се втурнали да богатеят и да крадат от труда и нещастието на обикновените хора. 

Редакционният език на нашето издание изказва искрени съболезнования на семейството му.

Нека е светъл пътят на душата му там, където няма никаква болка, скръб и въздишна, и да е светла паметта му! Защото хора като него са “солта на земята” и проводници на любовта на Създателя към творенията му (който е един за всички, независимо, че представите за Него и имената, с които го наричат хората от различните вери и култури, са ралични).

Почивай в мир, Назми!

Не само помаците в България, но и всички, които те познаваха, има защо да се гордеят с теб и с твоите усилия и трудове в името на доброто.

.

18 коментара »

 • Реджеп Картал said:

  Аллах с Дженнет да го дари!
  Няма да забравим, какво направи и остави на нас помаците!

 • Аsan Molla said:

  Аллах дженнеть да му даде

 • Реджеп Картал said:

  AMIN !

 • yusuf kaleev said:

  allah djanet da mu dade 6okiran sam nemoga da povqervam

 • Ilihan Tsingarev said:

  Allah rahmet eilesin

 • Aslan Türk said:

  Добре де, поне в скръбта си не можете ли да не си набивате отблъскващото напомняне за помаците че били нещо определено им от други, но не и от тях самите. Поне веднъж нямали да се престане с това втръснало нещо, за корените им на помаците че били български, не помашки. И в скръбта си се стремите да си покажете национализмът който инак не търпите друг да ви го оказва същият национализъм. Наистина отвращавате с поведението си нито навреме, нито на място. Инак конкретно. Почивай в мир Назми Бей. И нека Аллах да те приеме душата в рая Амин.

 • Възрожденеца said:

  Tака наречените”помаци”не са не са нищо друго отсвен наи чистокръвбите БЪЛГАРИ.
  Религиата не определят националноста, ясен пример са турците и кюрдите, еднаква религия, пазлична националност. Какво да кажем българските комунисти, те не вярват в никаква религия то не значи че не са българи, за съжеление са “българи-интрнационалисти’.

 • Mariana said:

  Към кого е насочен този упрек, г-н Тюрк? Към изданието ли, което е уважило паметта на покойния Назми Мехмед? Помислете дали това, което провокира този упрек, са думите, написани от уважение към паметта на Назми, или вашият собствен мироглед, който едва ли би ви позволил да напишете добри и красиви думи от уважение към някой добър българин християнин примерно.

 • Mariana said:

  Каквито искат, такива да се чувстват помаците, г-н Възрожденец. Това, за което се бореше, впрочем, покойният Назми Мехмед, бяха крайните възгледи, предраздъци, пропагандни модели, които провокират омраза и разделения. Да, помаците имат български корен, колкото и това да не се харесва на хора, които биха искали те да нямат нищо общо с този корен. Но те имат и своя специфична култура, която ги прави различни и от българите християни и атеисти, с които са свързани с произхода и майчиния си език, и от турците мюсюлмани, с които ги свързва общата вяра. И макар, че от друга страна, Бог е един за всички, за последователите и на трите световни монотестични вери, защото няма как да има един-единственъ Създател на всичко видимо и невидимо във Вселената, който да е за евреите, втори – който да е за християните, и трети – който да е за мюсюлманите, това не се разбира от повечето хора по света. И малцина са тези, които наистина са близо до този общ Създател, който се нарича с различни имена на различните човешки езици и има различни представи за него в различните вери. Назми Мехмед беше един от тези хора, защото имаше любов в себе си, имаше просветен разум и чисто сърце.

 • Subigi Kurt said:

  Нека Аллах да го дари с рахмет.Беше много толерантен човек. Изказвам съболезнования към семейството му. В такива моменти не е уместно да се пробутват идеи за идентичност. Всеки си знае своето според родовата си памет и това са лични неща.

 • Mariana said:

  Драги Курт, когато човек търси под вола теле, винаги може да го намери. Направете вие някой път някой текст за някой починал добър българин христянин, напишете някакви добри думи за него (ако въобще сте способен на подобен жест) за това, че е бил мъдър, че е обичал и свои, и чужди, и ще се засегнат и своите, и чуждите. Бъдете сигурен в това. (В случая с помаците това е така, защото едни не искат по никакъв начин да признаят техния български произход и се дават много пари за пропаганда да се отделят помаците от този корен и от техния майчин език даже, а други пък не могат да разберат и да приемат, че помаците имат своя специфична култура и идентичност. И за съжаление малцина са мъдрите и просветени хора като покойния Назми Мехмед, които се опитваха да защитят помаците и от пропагандата срещу техния български корен и произход, правена с много пари, и от неразбирането и неприемането на това, че помаците имат своя специфика, която ги различава и от българите християни, и от турците мюсюлмани.)

 • Mustafa Ibrahim said:

  Allah Rahmet Eylesin!
  Всевишният Аллах да му дава ПОКОЙ!
  Нека да не задълбаваме за българи и не българи?
  СЪРБИТЕ Българи Християни ли са???, че Помаците ей така да бъдат приравнявани на “българи” мюсюлмани??? Всеки славянин “българин” ли е???
  Ако Помаците се чувстваха българи, то нямаше да има ГАВРИ от Българската държава като “Кръстилката” от 1912 до 1915г, Рибново 1962г., Барутин 1972г., Корница 1973г. Т.н….

 • Mariana said:

  Мюсюлманин не е етнически признак, г-н Ибрахим, а верски, както и християнин не е етнически признак, а верски. Колкото до понятието славяни, то е като понятието тюрки, т.е. не значи един етнос или народ, а група от етноси или народи. Помаците са българи по произход, колкото и това да не ви се харесва и колкото и много усилия да се правят, например, не само от турската държава, но и от гръцката, за да се заличи този неудобен кой знае защо за тях български произход на помаците, които, както е известно, не живеят само в България.

  Впрочем, за съжаление точно помаци извършват бруталното и жеското клане в Батак например през 1876 г., не го извършват етнически турци. Що се отнася до кръстилката, Българската православна църква намира сили да се извини през 30-те години на ХХ век за участието си в това срамно деяние. Колкото до репресиите към помаците и към мюсюлманите в България по времето на комунизма, комунистическата власт репресира не само мюсюлманите, тя репресира и католически, и православни свещеници, и всякакви неудобни за режима хора. Може и да не знаете това, но е факт.

  Така че е крайно време да престанат тия спекулации, защото историята не може да се промени постфактум и защото тя има много страни, защото не само помаците са били жертви и защото предизвикателствата, пред които сме изправени днес, са други.

 • Веселин Узунов said:

  Добре, че умря преди още да фанатизира тоя прост етнос с измислена история. Ако не ги бяха социализирали българите още щяха да си пощят въшките на слънце по пейките. Значи помаците приемат исляма за да получат тогава привилегии и да не ги закачат. Това и сега си е генетично. За тва казват- Дай на помак власт и му гледай сеира!

 • Веселин Узунов said:

  Аз също съм бил помак ,но се осъзнах на време и четох историята. Тайно да не ми се навикват се покръстих и не се чувствам вече част от това общество. Дано никога не види рая тоя. Той е джихадист. Помаците трябва всички да ги покръстят.

 • Благата Душа said:

  Е тоя, Ариф Алов и ония от Триград са за затвора. Настройват помаците срещу християни. Сега дано тоя се пържи в казана и да го ядат дълго червите. Бисмиляях!

 • Реджеп Картал said:

  Много добра медия няма що , като гледам коментарите особено последните!
  Разбира се , че помаците не сме бугари….. от Татарстан..

 • Mariana said:

  Драги Картал, Назми Мехмед беше прекрасен човек и тази медия се опита да почете паметта му, да го уважи и напомни за него, което никоя друга медия не направи…
  Коментарите на читателите не са от редакционния екип, така че не правете такива евтини спекулации.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.