Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

Изключителен успех на Петицията на АБУЧ в Европейския парламент

2018.03.22 Няма коментари

Петицията на Асоциацията на българските училища в чужбина бе посрещната с аплодисменти на заседание на Комисията по петиции на Европейския парламент. Евродепутатът Светослав Малинов поиска продължение на дебата в пленарна зала в Страсбург. Петицията намери изключителна подкрепа и в лицето на Европейската комисия. Представителите на ЕК в залата заявиха, че тя идва в точния момент, тъй като на европейско ниво се подготвят сериозни предложения именно по тези въпроси.

Снимка: Bulgaren.org

21 март 2018 г., БрюкселПетицията на Асоциацията на българските училища в чужбина бе посрещната с аплодисменти на заседание на Комисията по петиции на Европейския парламент. Петицията има за цел да защити т. нар. малки езици, сред които попада и българският, и да улесни запазването на връзката между учениците в чужбина и родния им език. Петиционерите, в лицето на Камелия Конакчиева, защитиха каузата си в зала, а зад тях застанаха евродепутатът Светослав Малинов, който ги подкрепя от самото начало, други български евродепутати и техни колеги от Словения, Чехия, Унгария, Малта и други страни.

Камелия Конакчиева заяви от името Асоциацията, в която членуват над 100 организации на български родители и учители по света, че тази инициатива е в полза на мобилните семейства. „Мобилността означава отворени врати навсякъде в Европа, а загубата на един език затваря врати.“ – категорична беше тя.

Ученици от БУ “Кирил и Методий” в Париж. Снимка: Вulgaren.org

Ученици от Българско училище “Кирил и Методий” в Париж и техни родители също застанаха зад петицията чрез присъствието си в залата.

Светослав Малинов (ДСБ/ЕНП) предложи дебатът по темата да продължи в пленарната зала на Европейския парламент. Така конкретните въпроси за оценяването на знанията на учениците по родния им език в чужбина и признаването на тази оценка или сертификат ще бъдат поставени на най-високо европейско ниво. Всички евродепутати от българската делегация също застанаха зад тази позиция.

Светослав Малинов. Снимка: Вulgaren.org

Петицията намери изключителна подкрепа и в лицето на Европейската комисия. Представителите на ЕК в залата заявиха, че тя идва в точния момент, тъй като на европейско ниво се подготвят сериозни предложения именно по тези въпроси. Без да разкриват повече за бъдещите мерки, те подчертаха, че са отворени за предложенията на АБУЧ и евродепутатите.

Представители на Постоянно представителство на Р. България към ЕС увериха, че моментът за поставяне на тези въпроси е много добър и че Българското председателството е отворено за съдействие.

Комисията по петиции взе решение следващите стъпки по петицията да се осигурят чрез съвместна работа с Комисията по култура и образование на Европейския парламент.

Митко Ангелов

Снимка: Mediapool

————————————————————————————————————————-

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

“Комисията по образование и култура в момента подготвя проекторезолюция за ролята и мястото на малките езици в ерата на дигиталните технологии. Аз ще работя по тези конкретни мерки като докладчик в сянка и ще направя всичко възможно това дискриминационно разделение на “малки” езици да бъде премахнато.” – заяви евродепутатът Момчил Неков, цитиран от БТА. 

“Всички трябва да работим в посока на съхраняване на езиците в общността, тъй като това е изключително важно за съхраняването на културната идентичност на всяка една от страните членки” – каза още той. 

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.