Home » Авторски страници, българи зад граница

Инициатива “Великден Родопи” на Българска евангелска църква “Нов Живот”

2018.03.13 Един коментар

БЛАГОТВОРИТЕЛНА КАМПАНИЯ ЗА НАБИРАНЕ НА СРЕДСТВА

Две малки селца и два християнски храма с много история, завещана ни от родолюбиви българи. Нека всички да се включим в запазването на нашата история, вяра и ценности.

Ивайловградското село Плевун заселено с потомци на бежанци от Източна Тракия. Църквата “Св. Пантелеймон” е построена през 1843 г.  Свързва се с подвига на капитан Петко Войвода и неговата чета, които спасили местното население от турците по време на Руско-Турската война от 1877-78 г. По оградния църковен зид все още личат следите от куршумите по време на събитието. Нуждата да се прибави голям навес с чешма към сградата и текуща поддръжка. Необходими средства за изграждането и ремонта са около 5000 лв.

Смолянското село Славейно, което е известно с най-много комити на брой население и с най-много лекари в населено място в Европа. Църквата “Св. пророк Илия” е построена за три месеца от жителите на селото през далечната 1836 г. При копаенето са открили основите на стара църква, с кръст и съд за причастие. Нужда от подмяна на подови настилки и интериора на църквата. 15 000 лв. са необходимите средства, според изготвен проект.

Как можем да помогнем за набиране на нужните средства:

Дата: 25-ти март 2018 г. от 13:00 ч. до 15:00 ч.

Място: Българска евангелска църква “Нов Живот”,
1480 Е Oakton St, Des Plaines, IL

Инициативата включва разпродажба и наддаване за домашно приготвени кулинарни изделия, както и картини на известната българска художничка Кина Бъговска, чиито корени са от село Славейно.

Ще бъде представен богат снимков материал, както и подробна информация за самите проекти.

Ако желаете да подкрепите инициативата, но ако сте възпрепятствани да присъствате, може да изпратите чек на името на “Bulgarian Evangelical Church” (memo) – “Великден Родопи” или PayPal целево дарение на www.bgnewlife.com.

За повече информация може да се свържете с нас – [email protected] или 847-630-5546 – пастор Станимир Танев.

.

One Comment »

  • Mariana said:

    Благодарение на пасторите от евангелистката църква “Нов живот” в Чикаго, които организираха великденски търг в неделя, на Благовещение, в присъствието и на ген. консул Иван Анчев, са били събрани $5000 само за един ден от търг на кулинарни произведения и картини. Средствата са предназначени за двете църкви – в с. Плевун, Ивайловградско, и в с. Славейно, Смолянско.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.