Home » Авторски страници, българи зад граница

Български кинематографист от Франция с предаване по ТВ Евроком

2018.03.02 Няма коментари
Spread the love

По българската ТВ “ЕВРОКОМ” тръгва ново предаване, което се нарича “ПОГЛЕД ОТВЪН”. Предаването ще се прави от НИКОЛАЙ ТОМА, български кинодокументалист и автор на книги, който живее във Франция.

В неделя, 4 март 2018 г., от 18.15 ч. българско време, по “Евроком” ще бъде излъчен и документалният филм на Николай Тома “МИСТЕРИЯТА НА ТРАКИТЕ”, който е представян на много фестивали за документални филми. В България този филм ще се излъчи за първи път.

След това, от 19 ч. българско време, ще започне първият брой на предаването “Поглед отвън”, в което ще стане дума за здравеопазването във Франция и какви грижи се полагат за децата с увреждания. 

Името на предаването, което тръгва скоро по “Евроком” е като заглавието на една от книгите на Николай Тома, “Поглед отвън”, която бе издадена през 2013 г. в София от издателство “Факел”. Тази книга е сборник с интервюта, фрагменти от документални филмови сценарии и репортажи с наши сънародници, установили се трайно в чужбина. Освен на “Поглед отвън”, Николай Тома е автор и на книгите «Lève la tête, mon amour»  – P.S.P. Edition (2000) и «Orphée» – Edition des Traboules (2005).

Николай Томов на премиера на книгата „Поглед отвън“ (2013 г.). Снимка: Личен архив

Николай Томов (Тома) е завършил ВИТИЗ (сега НАТФИЗ) «Кръстьо Сарафов» в София. Играл е в провинциални театри, както и в киното. През 1985 г. се установява във Франция. Там следва в Сорбоната (литература, изкуство и комуникация) и работи различни неща – статист в киното, преподавател в актьорски школи, изпълнителен продуцент. Автор, режисьор и продуцент на ТВ репортажи и документални филми, излъчвани във Франция, Испания, Канада, Русия, Полша, Иран. Неговите филми «Мистерията на Траките», «Съдбата да бъдеш цар», «Троянския кон на Кремъл» са селекционирани на фестивали за документално кино във Франция, Канада, Германия, Италия, Испания, Швейцария и Гърция. Последният му филм “Нашите мечти за Европа” («Nos rêves de France et de l’Europe»), създаден миналата година, е вид равносметка за това какво се случи с Европа след падането на Берлинската стена и какво се случва с Европейския съюз днес.

Още за Николай Тома – вж. тук.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.