Home » Авторски страници

Биволъ сезира СЕМ за цензура в БНР

2018.03.23 2 коментара

Екипът на сайта Биволъ изпрати днес съобщение до други български медии, във връзка с изпратена жалба до Съвета за електронни медии срещу БНР, за упражняване на цензура и нарушаване на конституционните права на българските граждани. Повече по темата може да се прочете в самото съобщение на Биволъ, което публикуваме по-долу.

Днес от името на Биволъ изпратихме в Съвета за Електронни Медии жалба срещу БНР, за упражняване на цензура и грубо нарушаване на конституционните права на българските граждани.

В жалбата настояваме СЕМ да образува проверка и технически одит на обстоятелствата, заради които на сайта на БНР е станала временно недостъпна статията “ТИМ контролира 25 процента от „ЧЕЗ Електро“ и 5 процента от „ЧЕЗ Разпределение”вж. ТУК.

От наличните свидетелства и безспорно регистрирани събития е известно, че до 11 март 2018 статията е била достъпна. След като е цитирана в социалната мрежа Facebook на 12 март 2018 г., тя е станала недостъпна. По-подробно описание на хронологията и свидетелствата по случая можете да откриете в следната публикация – вж. ТУК.

Обяснението на г-н Александър Велев за внезапно възникнал технически проблем, което е изложено в отговор по ЗДОИ РД 29/102 от 22.03.2018 г., не е удовлетворително и противоречи на логиката и здравия разум.

Несериозно е да се твърди, че след като 5 години не е имало технически проблеми с тази статия, изведнъж са се появили такива точно в момента, когато тя е станала обект на повишен читателски интерес, заради шумния обществен скандал около продажбата на ЧЕЗ.

Според нас е налице опит за цензура, както и последващи усилия да бъдат заличени и фалшифицирани следите от неправомерно вмешателство в институционалната памет на обществената медия.

Към този извод навежда и фактът, че достъпът до статията е възстановен едва след формално запитване по ЗДОИ, което оставя документална следа, а не по самоинициатива на БНР, след като информацията за свалянето на статията беше широко оповестена в социалните медии.

В жалбата подчертаваме, че с тези действия на БНР са нарушени грубо конституционалните права на българските граждани, дефинирани в чл. 40. ал 1 от Конституцията на Република България, а именно:

“Печатът и другите средства за масова информация са свободни и не подлежат на цензура.”

Настояваме също така проверката на СЕМ по този случай да бъде проведена прозрачно и г-н Велев да бъде изслушан публично, с възможност за журналистите да му зададат въпроси.

————————————

Съобщението завършва с изразена от колегите от Биволъ надежда, че българските медии няма да “подминат с мълчание този скандален случай, доказващ вмешателство на властта в информационното пространство, за отстраняване на неудобна информация от голям обществен интерес”. Редакционният екип на Еврочикаго разбира се не може да подмине тази надежда и този случай с мълчание.

.

2 коментара »

  • Михайл said:

    Пак някои човек на Биволъ не е спечелил конкурса за ЧЕЗ и сега разпространяват откровени глупости. Честно казано, те са хората, които упражняват цензура, а не БНТ. Хората, които работят за тях (не мога да ги нарека журналисти, защото не са) редовно трият мнения и коментари във фейсбук страницата си, само защото имаш по-различно мнение от тяхното.

  • Mariana said:

    Съжалявам, Михаил, ако има триене на коментари на ФБ страницата на Биволъ, но да вадите заключения заради това, че понеже не били спечелили конкурса за ЧЕЗ??, писали глупости, е повече от нелепо. Тук става дума за скриване на неудобна някому публикация за чЕЗ от сайта на БНР, за което е и жалбата на Биволъ до СЕМ.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.