Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

За т.нар. малки езици в ЕС или за силата и таланта на българските емигранти

2018.03.23 2 коментара

Председателката на Комисията по петиции по време на заседанието

Както вече информирахме нашите читатели (вж. тук), на 21 март 2018 г. се състоя заседание на Комисията по петиции на Европейския парламент, посветено на Петицията на Асоциацията на българските училища в чужбина, в което инициативата в защита на т.нар. малки езици в ЕС имаше изключителен успех. Петицията на АБУЧ бе посрещната с аплодисменти и защитена с аргументи от вносителите си, от български евродепутати и техни колеги от други европейски страни. Тя получи подкрепа и от Европейската комисия, и от Постоянното представителство на Р. България в ЕС.

Светослав Малинов – най-активният български евродепутат, защитник на Петицията на АБУЧ, по време на заседанието

Забележително е, че тази инициатива на една неправителствена организация, създадена от български емигранти – каквато е Асоциацията на българските училища в чужбина, стигна, след много усилия, до сърцето на европейската администрация в Брюксел и до най-високи политически нива в ЕС. Така каузата не само на българския език, но и на всички други национални езици на страните членки, които не са широки разпространени, а се говорят най-вече само в съответните страни, бе изнесена на общоевропейско ниво от български емигранти, които с много компетентност, упоритост, такт и последователност успяха да увлекат и български евродепутати за тази кауза, и други представители на българската държава, а накрая и самата Европейска комисия.

Петиционерът Камелия Конакчиева по време на заседанието

Но главната заслуга за тази петиция и кауза, която е не само българска, а и общоевропейска, е на тези обикновени български и европейски граждани от АБУЧ, които се оказаха способни да извървят целия този път и да изнесат на гърба си една важна за целия ЕС инициатива. В името на децата, в името на новите поколения българи, чехи, унгарци, словенци, румънци, шведи, латвийци, малтийци и пр., които, колкото и езици да учат, да имат право не само да знаят своя майчин език, но и знанието на този език да им дава сертификати и самочувствие, в която и страна член на ЕС да се намират. И да станат те наистина равнопоставени с техните връстици, чийто майчин език се говори и изучава масово в училищата не само в родните им държави – като английски, френски, немски, испански и италиански. 

Евродепутати от други страни от ЕС с т.нар. малки езици подкрепиха също българската петиция

Като поздравяваме АБУЧ с този изключителен успех, всички български учителки и емигранти, работещи в различни страни, знаещи и можещи, които вложиха ум и сърце в името не само на българските деца зад граница, но и на всички европейски деца, чийто майчин език е от т.нар. малки езици, им пожелаваме да видят идеите, вложени в тяхната петиция, облечени в адекватни европейски механизми и приложени на дело.

Честито на Камелия Конакчиева (Париж), д-р Елена Ботева-Владикова (Виена), Снежина Мечева (Лондон), Валентина Найденова (Брюксел), Петя Цанева (Мадрид), доц. Боян Кулов (София), Боянка Иванова (Чикаго) и на всички членове на АБУЧ, които работиха и помагат за това дело. 

Членове и гости на Комисията по петиции 

Във видеозаписа по-долу може да се проследят изказванията в Комисията по петиции на Европейския парламент на Камелия Конакчиева, вносител на петицията, на Светослав Малинов, Георги Пирински, Ангел Джамбазки и други български евродепутати, на евродепутати от Словения, Чехия, Унгария, Малта, както и други изказвания. 

2 коментара »

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.