Home » Авторски страници

Тунелът под Петрохан – част от план преди 10 ноември

2018.03.11 Няма коментари
Spread the love

Илюстрация: Dir.bg

Приказките за тунела при Петрохан са част от план преди 10 ноември 1989 г.

Затова България имаше част от Солунското пристанище, а Гърция имаше пристанище в Лом! Живи са хората, които са работили на “гръцкото пристанище” в Лом.

Лично съм ходил на пристанището в Солун в “българската” му част. Така се водеше от тамошната му управа. Значи през 1990 г. още го имаше.

Всичко беше заковано в междудържавни договорености – Солун-Струма-Петрохан-Лом. Гърците ще градят магистралата до Кулата (Промахон), ние – другата част. Шосейна и ж.п. връзка!

Гръцкото правителство (Мицотакис, 1990 г.) многократно потвърждаваше ангажимента си към проекта…

Българските власти да се разровят в опазените архиви и ще видят, че Петроханският тунел е част от държавен ангажимент в съвместен проект с Гърция. Това не е просто хрумка на жители от Северозападна България и великодушие на правителството с днешна дата.

Тунелът при Петрохан (магистрала и ж.п. линия) е задължение на българската държава!

Когато са се сключвали тези договори, се е мислело и за друг живот на ж.п. линията Перник-Волуяк, за градеж на нова товарна гара, за мащабно решаване на геополитически въпроси (ние сме отстъпили в нещо (?) на гърците, за да приемат този договор, а не Солун-Ниш-Белград (Дунав). Това трябва да се знае!).

Имаше мисъл, а това като социолог съм го знаел, за трайно решаване на видимите въпроси, свързани с развитието на Северозападна България, включително и с приобщаването на циганите в Лом.

 

Петко Симеонов

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.