2024-04-19

3 thoughts on “Едвин Сугарев: Позорно е да се лъже пред паметника на Левски

  1. И Едвин Сугарев има за какво да бъде критикуван, Петре, но той е първият български дипломат в Р. Сърбия, който си позволи да се възпротиви на глас и публично във връзка с едни дългогодишни безобразия, които се случват с българското малцинство там, както и с многото гафове, които направи кметът на Босилеград Владимир Захариев. Като български консул в Ниш, Р. Сърбия, Едвин Сугарев наистина работи не само за интересите на страната си, но и за интересите на българското малцинство в тази страна. Това не е зле да се знае и да се уважава, защото далеч не всички български дипломати по света изпълняват задълженията си по този начин.

    Не знам доколко си запознат, впрочем, с това как т.нар. Западни покрайнини за били дадени на Кралството на сърби, хървати и словенци след Първата световна война, какви жестокости е имало там, каква дълга и упорита асимилация, и колко трудно се оказва и днес да се преодолее това минало и да не бъде и настоящето в ръцете на хора като този кмет, който вече е четвърти мандат и който според местни хора продължава да се подпомага от тайните служби на нашата западна съседка. Благодарение на този кмет и председател на Националния съвет на българското малцинство в Сърбия бе изгонен единственият български инвеститор в Босилеград, благодарение на него бе „арестувана“ и паметна плоча с имената на невинни мъже, жени и деца от Босилеград и околните села, убити по време на Първата световна война от сръбска паравоенна чета.

    Така че когато все пак един български официален дипломатически представител наистина работи за интересите на страната си и за интересите на българското малцинство в Сърбия, както е в случая, той напълно си е заслужил заплатата. Бъди сигурен в това. И може би точно такъв като Сугарев трябваше да има в страна като Сърбия, където все още по отношение на отнетите преди век от България чисто български земи, села, градчета, църкви, манастири и пр., горчивото наследство на миналото не е преодоляно.

  2. Г-н Сугарев, така е, но за съжаление и вие с убавото Наде, ни излъгахте с тая демокрация! Хората Ви вярваха, викаха и гласуваха за вас, пък ей на, нищо не направихте, освен да търкате угодили живота си – „дипломатически“ столове! Ако бяхте дипломати всичките от СДС, Екогласност и прочие там каквито бяхте, днес България нямаше да е анадолска провинция едва ли не, по-бедна от страни от третия свят! Достойните хора, когато не успеят в нещо, продължават напред да се борят отново и отново, а не стават изтривалки на мутри и олигарси – техни представители в чужбина, защото мой представител не сте! Въпросният Захариев, най-вероятно и той като вас си изкривява дупето на по стола на който седи или ли кани да седне! Вие като сте „генерален“ там, що не решихте проблема преди да е назрял… или изведнъж кмета се смени козината!? Айде със здраве, пък може и до Чикаго да ви пратят да видите свят и вие, малко ли викахте по площадите за него!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *