Home » Авторски страници

“Туризъм” в Украйна за фармацевтични дипломи? Проблем още от 2010 г.

2018.02.16 Няма коментари

Към нашето издание се обърна Иван Кесаров, който е обезпокоен от проблема с получаването и узаконяването на фармацевтични дипломи, взети от български студенти в Украйна чрез на практика задочна форма на обучение, което за тази специалност в България е забранено – законна е само редовната форма на обучение. За проблема с т.нар. дипломен туризъм в Украйна е ставало дума в предавания на bTV още през 2010 г., както и през 2012-та. В тях се казва, че кандидат-фармацевти взимат дипломи само с няколко пътувания до Украйна, и са излъчени интервюта с представители на Българския фармацевтичен съюз, според които законът се заобикаля и квалификацията на завършилите в Украйна е под голям въпрос. Става ясно, че още преди години този проблем е съществувал, но изглежда не е решен и до днес. 

Ето какво ни написа г-н Кесаров:

В последните няколко години има масов туризъм към Украйна за фармацевтични дипломи.

Между България и Украйна има споразумение за признаване на квалификация. Това означава на практика, че завършил в Украйна ще може да работи напълно законно в България, без наличието на никакви изпити, които да удостоверят неговата квалификация.

България признава квалификация като магистър-фармацевт само под редовна форма на обучение, тъй като в държавата ни друга форма не съществува. (Това е една от малкото регулирани професии.)

Български студенти задочно има в най-различни градове в Украйна, като Ивано-Франковск, Запорожие, Винники и т.н.

Украинските власти при дипломиране на задочен студент просто не вписват никъде, че даденият студент се е обучавал под задочна форма (на дипломата пише редовна форма на обучение) и така дипломите изглеждат напълно легални.

Завършилият там трябва просто да представи наличната си документация пред съответните български органи и дипломата бива узаконена.

Не мисля, че е нормално студент да се обучава 20 учебни дни в годината и да излезе специалист, за което в България трябва наистина да положиш неимоверни усилия.

На практика имаме налице много добре обработена измама – украинските власти просто не вписват никъде, че студентът се обучава задочно, българските власти не проверяват паспортите на студентите ни в Украйна (много лесно може да се разбере колко често и кога е излизал студентът зад граница).

bTV засегна темата преди време, но очевидно без особен успех, след като все още се узаконяват пълноценно и безпроблемно такива дипломи (вж. тук и тук.)

А това е сайтът на фирма*, която оформя документите на студенти за там: http://ira-abv.bg/

Лошото е, че след толкова разглеждания на проблема, решение все още не се е предприело. Има хора, които все още завършват там и си узаконяват дипломите безпроблемно.

Прилагам и официалния отговор на Българския фармацевтичен съюз по темата. На практика оттам ми отговариха, че са наясно с проблема, но все още не могат да бъдат част от решаването му. Ето какво ми отговориха от БФС:

“Уважаеми господин Кесаров,

Отношенията по повод признаване на професионална квалификация по регулирана професия в областта на Фармацията, придобита в трета държава – Украйна, Молдова и други, е обсъждан многократно в рамките на съвместни срещи и кореспонденция между Българския фармацевтичен съюз и Министерство на здравеопазването. Според Закона за здравето, признаването на ОКС магистър по специалността “Фармация” и професионална квалификация магистър-фармацевт не е автоматично, включително по силата на двустранно споразумение с Украйна, а при провеждане на производство от компетентния държавен орган – министъра на здравеопазването. Производството е уредено в чл.186, ал.3, т.3 от Закона за здравето и издадената Наредба № 4 от 27.05.2011 г. за условията и реда за допускане и явяване на изпит по чл. 186, ал. 3, т. 3 от Закона за здравето на граждани на трети държави, придобили професионална квалификация по медицинска професия и/или специалност в областта на здравеопазването в трета държава.

За да бъде призната професионалната квалификация, лицето полага държавен изпит пред определена от министъра на здравеопазването комисия. За да бъде допуснато до изпит, лицето удостоверява, че е придобило ОКС в ПН “Фармация” в трета държава, която може да бъде приравнена на българската, според Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Фармация” за образователно-квалификационна степен „магистър” .

От представените от Вас материали от медиите е видно, че именно БФС многократно е инициаторът и е поставял за обсъждане пред Министерство на здравеопазването и Министерство на образованието и науката, вкл. в Комисията по образование и наука на 43-то Народно събрание, начинът на провеждане на изпитите по допускане до упражняване на професията, както и участието на представители на БФС в изпитните комисии. БФС, обаче, няма правомощия да оспорва заповедите на министъра на здравеопазването за допускане до държавен изпит, нито оценката на държавната изпитна комисия.

Вашето писмо ще бъде взето предвид при следващи обсъждания на проблема.”

След като българските медии в България не ми обърнаха внимание, реших да пиша и на Вас! Последна надежда. Защото ми писна да живея в държавата на схемите!

Надявам се да дадете гласност на проблема, защото ако не го направите, нещата никога няма да се променят, а проблемът е значим, след като е пряко свързан с нашето здраве.

 

Иван Георгиев Кесаров

—————————————————————————————————————————————–

Бел.ред.: В сайта на фирмата “Ира – АБВ СЛАВЯНСКИ УЧЕБЕН ЦЕНТЪР“, за която споменава г-н Кесаров, пише, че тя е е единствената фирма, която има лиценз от украинското Министерство на образованието на набиране на студенти в украински вузове. Българските студенти се интересуват, според както пише в сайта на фирмата, от образование в Украйна най-вече по специалностите Медицина, Стоматология, Фармация, Ветеринарна медицина и др. Само за Фармацията е уточнено, обаче, че за нея има интерес за образование редовно – което е малко странно, защото и за специалности като Медицина, Стоматология и пр. адекватната форма е редовното обучение, не задочното. 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.