Home » Авторски страници

Братя Вълневи продадоха BiT. Новият собственик е продуцент в България

2018.02.08 Един коментар

Телевизия BiT, която е добре известна на българите в Чикаго, и която, освен в Чикаго, има свой офис и в София, е продадена от досегашните си собственици братя Вълневи на продуцента Мирослав Янев – пише “24 часа”. Вестникът информира, че е научил за тази продажба от три независими източника, но не съобщава информация за цената, на която е била купена телевизията. “24 пише” пише още, цирирайки рекламния бос Красимир Гергов, че той не могъл да купи BiT, понеже е собственик и супервайзер на друга телевизия, bTV. 

31 май 2013 г., официално откриване на Чикагското студио на BiT. Снимка: Архив

Ще припомним, че BiT (Bulgarian Internation TV) бе открита на 31 май 2013 г., в квартал Бенсънвил край Чикаго, от българския генерален консул в Чикаго по това време Симеон Стоилов. Журналистическият екип се води тогава от Ясен Дараков и негови колеги от BG VOICE, които сложиха основите на тази телевизия и на нейното развитие. Първата емисия новини по BiT бе излъчена на 18 юли 2013 г. През 2015 г. се откри и студиото в София, като към екипа се присъединиха Нери Терзиева и Ралица Василева (която и сега работи в BiT, за разлика от Дараков и Терзиева).

Преди година програмен директор на BiT стана Сашо Диков. Едно от заковите лица в тази телевизия, в софийското й студио, беше Люба Кулезич, журналист и водещ на предаване с висок рейтинг в BiT, но тя за съжаление бе уволнена през ноември м.г.

Сега, след продажбата на BiT на Мирослав Янев, който живее в България, не е изключено да настъпят промени за студиото на телевизията в Чикаго и работещите там журналисти. 

Мирослав Янев. Снимка: You Tube

Мирослав Янев е работил за ТВ формати като “Стани богат”, “Семейни войни” и “Столът”, излъчвани по Нова телевизия. Живял е и във Виена, Австрия, от 2007 до 2010 г. После се връща в България и става изпълнителен продуцент на продуцентска кампания MediaPro Entertaiment, която се свързва в България най-вече с bTV – телевизията, на която миноритарен собственик и супервайзер е Красимир Гергов.

Във Фейсбук страницата на MediaPro Entertaiment – България може да се видят постове, които рекламират предавания на bTV, най-вече с риалити формат. В сайта на bTV може да се намери също информация за Янев и за MediaPro Entertaiment, в която пише, че Мирослав Янев започва да се занимава с продуциране на аудиовизуална продукция преди повече от 14 години. Работил е по редица интерактивни, телевизионни и музикални проекти, реализирани както в България, така и на международния пазар.”

Павел Вълнев изпрати до медиите съобщение, в което обявява сделката и се прощава със зрителите. В съобщението си Вълнев изразява надежда, че новият собственик на BiT ще съхрани свободата на словото.

Обръщението на Павел Вълнев:

Уважаеми зрители,
журналисти,
партньори,
приятели,

Би Ай Телевизия (Bulgarian International Television) вече не е мое притежание. Въпреки че винаги съм гледал на телевизията като на бизнес проект, трябва да призная, че се разделям с нея с тъга. За малко повече от две години тук срещнах хора, които биха били гордост за всяка световна медия – и журналисти, и зрители. И тъй като нямам друг бизнес в България, не познавам политиците й, освен тези, които са гостували в Чикаго, преживявам раздялата като прощаване с чиста мечта.

Мечтите обаче трудно се управляват отдалече, дори когато са оставени да се реят свободно на пазарния вятър. А пазарът в България е особен – телевизионният е съсредоточен в мейнстрийма, а рекламата е насочена натам. Ако съдя по ситуацията в САЩ, където живея, а и в Европа, за кратко време и тук ще се установи, че малките медии са задължителна част от избора на гражданите. Те дават глас на хората извън статуквото, носят плурализъм и демокрация.

Но вече не съм в позиция да раздавам съвети. Винаги съм правил разлика между икономическата част на медията и нейното съдържание. Няма да намерите човек, отвътре в Би Ай Ти или отвън, който да каже, че някога съм се намесил в съдържанието. Нещо повече – винаги съм опазвал медията от външна намеса – политическа или икономическа. Затова хората на Би Ай са свободни. Новият собственик няма да сгреши, ако уважи и съхрани свободата и независимостта на екипа. Може би този е начинът България отново да се изкачи нагоре по скалата на свободата и независимостта на медиите.

Трудно е, но не и невъзможно. Показва го кратката история на БИТ досега. Никоя друга телевизия, тук и по света, не е заемала челно място по доверие на аудиторията само за две години.

Благодаря ви за доверието.

За мен и за брат ми Румен беше чест!

Павел Вълнев,
Чикаго, САЩ

——————————————————–

Какво ще стане със свободата на словото в BiT при новия й собственик, предстои да видим. Но като се има предвид каква е медийната среда в България, към която вече се присъедини и BiT, и обвързаността на тази медийна среда с политико-икономическото статукво, едва ли може да се очаква нещо различно от това, което се случва по bTV, Нова телевизия и др. За които новият собственик на BiT е работил като продуцент най-вече на риалити формати. 

.

One Comment »

 • Mariana said:

  Коментар на Соня Колтуклиева във Фейсбук:

  “Огромен скандал в BIT! Новият “собственик” на телевизията разпоредил в 10:55 светкавично да се спрат всички предавания, да се пуснат повторения; екипите да кажат на гостите, поканени за участие днес, да си тръгват… Ситуация като при преврат!
  В 11:30 часа, обявеният вчера от “24 часа” купувач на телевизията – непознатият на широката публика продуцент Мирослав Янев – ще представи вижданията си за телевизията; по негови думи от сутринта BIT щяла да бъде коренно различна от досегашната.
  Според осведомени, зад Мирослав Янев стои схема, разработена от Красимир Гергов (бивш рекламен могул, длъжник на КТБ), въпреки че той отрича. Само не е ясно още кой е дал милионите за сделката с досегашните собственици – братята Вълневи от Чикаго.
  Повтаря се историята с бруталното разбиване на ТВ7 след предизвикания от #кой фалит на КТБ.
  BIT спечели популярност и много бързо вдигна рейтинг с опозиционните си коментари. Силно недоволни от нейните коментари са Делян Пеевски и Сотир Цацаров.”

  https://www.facebook.com/sonia.koltuklieva/posts/10214682494873077?pnref=story

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.